Last news in Fakti

17 Август, 2022 17:16 820 1

Бразилия ще позволи на частния сектор да участва в проучване на уранови находища

  • атомна енергетика-
  • находища-
  • бразилия-
  • уран

Важно решение на държавата

Бразилия ще позволи на частния сектор да участва в проучване на уранови находища - 1
Снимка: Shutterstock

Бразилското правителство публикува постановление, с което се позволява участието на частни фирми при проучване на уранови находища в партньорство с бразилската държавна компания INB (Indústrias Nucleares do Brasil), предаде Newsbulletin247.com.

Досега всички дейности, свързани с проучване, добив, обогатяване, индустриализация и продажба на уран и дериватите му, се осъществяваха изключително само от INB.

„Въпреки, че сме богати на уранова руда, Бразилия в момента внася повече от суровината за производство на ядрено гориво за АЕЦ „Ангра“ 1 и 2. Това води до по-висока стойност при производство на горивото и загуба на бизнес възможности в Бразилия и чужбина“, посочва в свое съобщение министърът на мините и енергията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 £€¥√

    1 0 Отговор
    Въпреки, че сме богати на уранова руда, Бразилия в момента внася повече от суровината за производство на ядрено гориво за АЕЦ

    То като при нас,изнасяме евтин ток,плащаме скъп..
Новини по държави: