Last news in Fakti

7 Септември, 2022 18:00 2 817 24

200 години независимост: Бразилия можеше да е сред най-богатите страни в света

  • бразилия-
  • южна америка-
  • роби-
  • история-
  • независимост-
  • монархия-
  • робство-
  • кафе-
  • захар

Последната държава, премахнала робството

200 години независимост: Бразилия можеше да е сред най-богатите страни в света - 1
Снимка: Shutterstock

Историята на Бразилия всъщност може да бъде разказана като историята на едно обещание. Тази нация, както никоя друга в света, разполага с най-добрите предпоставки да бъде богата и просперираща. Гигантски плодородни площи, хиляди реки, някои от които са огромни, най-голямата тропическа гора в света, огромно биоразнообразие, брегова линия с дължина почти 11 000 километра, изобилие от минерални ресурси. А населението ѝ едва ли би могло да бъде по-разнообразно - то съчетава влиянията, опита и уменията на четири континента.

Сериозният въпрос е защо Бразилия не е в състояние да изпълни това обещание? Защо около 63 милиона бразилци живеят под прага на бедността? И защо 125 милиона души трябва да се страхуват за хляба си? Защо в само 1% от бразилците са концентрирани 5% процента от доходите, а по-малко от 1% от фермерите притежават 45% от обработваемата земя? Защо почти няма черни бразилци на ръководни постове, въпреки че те са повече от половината население? И още много други „защо“.

Всяка година 50 000 души стават жертви на убийства, което е средно по 130 на ден. "Страната на бъдещето", от която виенският писател Стефан Цвайг изрази възторга си през 1941 г., тъй като съзря в нея огромния потенциал. Той, впрочем, все още чака да бъде оползотворен 200 години след обявяването на независимостта.

Основана като монархия, не като република

Раждането на бразилската нация през 1822 г. започва с един недостатък. За разлика от испаноговорящите колонии в Латинска Америка, Бразилия възниква не като република, а като монархия. Първият държавен глава е император Дом Педро I, който преди това е престолонаследник на Португалия. От XVI в. насам Бразилия се крепи на производството на захар в североизточната част на страната. Култивирането ѝ се контролира от няколко семейства, които подкрепят монархията и нямат интерес от промени. Но златната треска през XVIII в. доведе до възход на бразилския югоизток и до преместването на старата колониална столица Салвадор в Рио.

Първите десетилетия от съществуването на новата държава са по-малко хаотични, отколкото за испаноезичните републики на континента. Въпреки това популярността на императора спада. Той сключва търговски договори с Англия, които задължават Бразилия да спре вноса на роби. Търговците на хора от африканския континент обаче продължават бизнеса си. Белият елит възприема експлоатацията и потисничеството на другите народи като свое върховно право – манталитет, характерен за бразилския елит и до днес.

През 1840 г. Педро де Алкантара, едва 15-годишен, поема управлението и започва епоха, която историците определят като една от най-плодотворните за Бразилия. Педро II е просветен монарх - сериозен, скромен и искрено любопитен. По негово време икономиката на Бразилия продължава да разчита на плантациите и робството. Смята се, че приблизително половината от 12-те милиона роби, прехвърлени през Атлантическия океан от XVI в. насам, са попаднали в Бразилия. Морските пътища са по-кратки и затова робите били евтини.

Последната държава, премахнала робството

Едва през 1888 г. е поставен край на робството. Бразилия е последната държава в Северна и Южна Америка, която го прави. Решението е и логичен израз на промяната на позициите на властта. Захарната индустрия в североизточната част на страната е загубила влияние. Същевременно градската средна класа и плантаторите на кафе в югоизточната част се борят за по-голямо влияние. Появяват се нови индустрии, особено в югоизточната и южната част, в които често работят европейски имигранти. През XIX и XX в. в Бразилия се местят хиляди обеднели португалци, италианци, испанци и германци.

А робите били освободени, без да получат начален капитал, образование, земя, работа или дори извинение. Това предопределя тяхната зависимост и експлоатация, продължаваща и днес. Робството е големият срам на Бразилия. Дългото му съществуване под различни имена и последиците от него са огромна пречка за всички.

Почти без промени по вертикала

За 200 години вертикалният социален ред в Бразилия почти не се е променил, въпреки многобройните стремежи за модернизация. През 50-те години на миналия век страната е домакин на Световното първенство по футбол, създадена е държавната петролна компания "Петробрас" и е построена новата столица. Откритият през 1960 г. град Бразилия се превръща в символ на мечтаното величие на нацията.

Само четири години по-късно военните сложиха край на този блян и на демокрацията. На 1 април 1964 г. генералите, подкрепяни от САЩ, извършват преврат. Оправдават го с комунистическа дейност. През 21-годишното им управление са убити 434 политически затворници и почти 8500 души от коренното население. Десетки хиляди са хвърлени в затвора и измъчвани. За тези престъпления така и не бе получено възмездие, а военните и до днес имат влияние в бразилската политика.

При повторната демократизация се прояви старият проблем на Бразилия, заметен под килима при военната диктатура - корупцията. Висшите слоеве изглежда смятат за нормално да отклоняват обществени средства.

На кръстопът

Стремежът към справедливост доведе Лула де Силва от лявата Работническа партия на власт в началото на века. Бившият синдикалист започна амбициозни програми за борба с бедността. Това бяха години на икономически растеж. Когато той напусна поста си през 2011 г., Бразилия бе шестата по големина икономика в света.

След това дойде катастрофата, която продължава и до днес. Страната изпадна в икономическа криза, съпътствана от гигантски корупционен скандал около петролната компания "Петробрас". Всеобхватната криза не е приключила и до днес. През 2018 г. за президент беше избран ултрадесният политически аутсайдер Жаир Болсонаро.

Той започна да саботира държавата и да намалява средствата за образование, култура и околна среда. Под негово ръководство се ускори изчезването на едно от най-ценните съкровища на страната - амазонската гора. Болсонаро вкарва военните в държавния апарат и укрепи допълнително ултраконсервативните евангелистки църкви.

200 години след обявяването на независимостта си Бразилия отново се намира на кръстопът: ще има ли сили да се превърне в модерна и справедлива и ще успее ли най-сетне да разгърне своя потенциал? Алтернативата на това е да продължи да съществува под сянката на демоните на своето историческо минало.

Автор: Филип Лихтербек


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    20 3 Отговор
    и територията можеше да не е колония ама
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 3 Отговор
    Сред многото пълнеж е истината
    - На 1 април 1964 г. генералите, подкрепяни от САЩ, извършват преврат. -
    ‼️

    Коментиран от #14

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор
    Чудно как се промъква факта , че
    " Стремежът към справедливост доведе Лула де Силва от лявата Работническа партия на власт в началото на века. Бившият синдикалист започна амбициозни програми за борба с бедността. Това бяха години на икономически растеж. Когато той напусна поста си през 2011 г., Бразилия бе шестата по големина икономика в света." ‼️‼️

    Коментиран от #8, #15

  • 5 МАЛКА пенсИЯ

    9 3 Отговор
    Те горе долу,на нашия хал.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мдааа

    8 11 Отговор
    БРИКСаджии... какво да очавкаш от тях? Като Южна Африка, като Русия.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защото са корумпирани

    12 1 Отговор
    и на амероиканците така им харесва.
    Също като Венецуела - Уго Чавес харчеше парите от нефта за народа и на американците не им хареса.
  • 13 Ми чесно

    6 0 Отговор
    Ви кажа,тя и България можеше да е богата,но и изнасят златото.Нали трябва се намираме на статий и коментари.

    Коментиран от #18

  • 14 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Точно
  • 15 ПП ”Пета колона”

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Как защо? Защото е комунист като тях. А Жаир Болсонаро, който е привърженик на Тръмп е "политически аутсайдер". Фамозно!
  • 16 GЕйбъс Тесф@йе

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Светлинни години са преди нас!
  • 17 Теодор Рузвелт

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "мдааа":

    Вземи думата от устата
  • 18 Още по-честно

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ми чесно":

    То и газ имаме , ама една държава-бензиностанция не дава да го добиваме , и изнасяме !
  • 19 Орт

    0 0 Отговор
    Снимката е показателна.Защо?Християнин впрегнал роб.!
  • 20 Дилма Русев е обвинена в корупция

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЧЕБУРАШКА🇧🇬":

    "...генералите, подкрепяни от САЩ, извършват преврат...Което обяснява ВСИЧКО.."

    Да обяснява го защото дългите ръце на Москва са пуснали комунистическите си пипала и в далечна Бразилия от заселили се през 30 години на ХХ век комунистически емигранти избягали от нацистко-фашистките режими в Европа и които провеждат просъветска комунистическа пропаганда с борба за революция и установяване на комунистическа власт в Бразилия, на което САЩ реагират мигновенно и подкрепят военния преврат от 1964г. и благодарение на който, настъпва извънредния икономически бум и бърз икономически растеж за Бразилия , известен в света като „Бразилското икономическо чудо“ , но постепенно затихва през 90г с идването отново на власт на социалистите левичари с характерната за тях необичайно висока и неуправляема инфлация и държавническа корупция....!!!

    Коментиран от #24

  • 21 Анонимен

    3 2 Отговор
    Защото ги управляват като нас, кланове на Москва.
  • 22 Последният оцелял

    2 0 Отговор
    И ние можехме сега да сме на Три морета като преди и Сърбия,Македония,Северна Гърция и Одрин да са наши но загубихме и Двете Световни Войни…
  • 23 Така е

    2 1 Отговор
    "Бразилия можеше да е сред най-богатите страни в света...."

    То и Русия можеше да е сред най-богатите страни в света, ама на , след Октомврийския преврат от 1917г и завземането на властта от комунистите, Русия донесе на Света само революции и войни, а на народа си комунистическо робство с беднотия...!!!
  • 24 Коко

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дилма Русев е обвинена в корупция":

    Все Москва ви е виновн, Идеално оправдание за всичко?!
Новини по държави: