Last news in Fakti

17 Август, 2022 18:50 1 071 2

Разтопяване на ледовете! Техеран даде сигнал за готовност за размяна на затворници със САЩ

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • доналд тръмп

В иранските затвори в момента има няколко западни граждани, повечето от които са с двойно гражданство и са обвинени в такива деяния като шпионаж и застрашаване на националната сигурност

Разтопяване на ледовете! Техеран даде сигнал за готовност за размяна на затворници със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Иран даде сигнал за готовност за размяна на затворници със САЩ, предаде ДПА.

"Готови сме и сме го обявявали вече няколко пъти. Готови сме това да стане дори отделно от ядреното споразумение", каза говорител на иранското външно министерство, цитиран от иранската агенция ИСНА. Но той добави, че САЩ не са показали досега желание за сътрудничество по въпроса.

В изказването му веднага бе видяна връзка с възможно съживяване ядреното споразумение от 2015 г., което имаше за цел да не позволи на Иран да се сдобие с атомна бомба в замяна на премахване на част от международните санкции. По онова време, когато бе сключено в първоначалния си вид, това споразумение беше последвано от размяна на затворници.

В иранските затвори в момента има няколко западни граждани, повечето от които са с двойно гражданство и са обвинени в такива деяния като шпионаж и застрашаване на националната сигурност. Сред тях има и двама американски граждани, които притежават и ирански паспорти и вече почти седем години са държани в печално известния затвор Евин по обвинения в шпионаж.

Съвместният всеобхватен план за действие, който имаше за цел да не позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, влезе в сила през 2015 г. През 2018 г. САЩ при тогавашния президент Доналд Тръмп решиха едностранно да излязат от него. През последните месеци са в ход дипломатически совалки с участието на американски и ирански представители и представители на други страни за подновяване на действието на документа.

Ако бъде намерено решение и споразумението бъде съживено, ще се стигне до отмяна на санкции от САЩ и до връщане на ограниченията върху ядрената програма на Техеран, подобни на тези от 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    2 2 Отговор
    Пълни глупости това, че може да бъдат разменени затворници не значи, че има някакво разтопяване на ледовете.
  • 2 Линкълн

    0 0 Отговор
    Ще е разтопяване на ледовете , ако Иран се върне като про Западна държава и с САЩ започнат взаимно военно учение за изтласкване на китайците ,труците, арабите, руснаците от сверата на влияние в централна Азия , Кавказ и Близкия Изток