Last news in Fakti

24 Август, 2022 18:50 3 428 11

Израел предупреди: Ядрена сделка ще даде на Иран $100 млрд. годишно за дестабилизиране на Близкия изток

  • иран-
  • израел-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • европейски съюз

До дни се очаква отговорът на Вашингтон по проектоспоразумението, предложено от Европейския съюз, което би съживило ядрената сделка с Иран от 2015 г.

Израел предупреди: Ядрена сделка ще даде на Иран $100 млрд. годишно за дестабилизиране на Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ново ядрено споразумение между световните сили и Иран ще позволи на други държави да избегнат санкции и ще даде на Техеран 100 милиарда долара годишно за дестабилизиране на Близкия изток. За това предупреди израелският премиер Яир Лапид, цитиран от "Ройтерс".

Скоро се очаква отговорът на Вашингтон по проектоспоразумението, предложено от Европейския съюз, което би съживило ядрената сделка с Иран от 2015 г.

"На масата в момента има лошо споразумение. Това ще даде на Иран 100 млрд. долара годишно, които ще бъдат използвани за подкопаване на стабилността в Близкия изток и разпространение на терор по света", подчерта Лапид.

От своя страна, Техеран отрича да подклажда тероризъм.

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации, от което впоследствие страната се отказа.

Вчера високопоставен американски служител съобщи, че Иран се е отказал от някои от основните си искания за възобновяване на ядреното споразумение, включително от настояването си международните инспектори да прекратят някои проучвания относно атомната програма на Техеран. Това решение на Иран направи постигането на споразумение да изглежда все по-вероятно.

Днес обаче Иран отново попари тези надежди, обявявайки, че няма да позволи инспекции извън това, което е предвидено в ядреното споразумение от 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пристигнаха

    19 3 Отговор
    първите 1000 ирански дрона в Русия. Подписано е за 100 000.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Моше

    19 0 Отговор
    В момента близкия изток пращи от стабилност благодарение на Държавата.
  • 5 ТаУмВзе

    10 4 Отговор
    Нали тва е краварския Интерес и Намерение! Кво се правят на щипани, без да знаят.
  • 6 Вредители

    21 2 Отговор
    Израел е този, който дестабилизира целият регион и не само, евреите мътят водата където и да се намират.
  • 7 Слънчев вятър

    9 4 Отговор
    Ако Русия не иска тази сделка, всички титанични усилия на Европейския съюз ще бъдат безполезни.
  • 8 Слънчев вятър

    5 3 Отговор
    Иран бързо се превръща в гигантски транзитен център за Москва. Какво му пука за танца на замръзналите скелети.
  • 9 Жулиен Гаков

    14 1 Отговор
    Господа евреи! Вие дестабилизирахте ЦЯЛ СВЯТ а искате стабилност около Израел! МокАр !

    Коментиран от #10

  • 10 7676

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Жулиен Гаков":

    Да,най голямата грешка на господа евреите
    е, че дадоха атомната бомба на СССР.
  • 11 ТаУмВзе

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пристигнаха":

    Да, и от северна корея пристигнаха памперсите, малко са използвани, но ще ги перат на фронта, пияните вати. Великая фалшрала пияная кочина