17 Август, 2022 21:59 1 721 8

Предизвикани от бури проливни дъждове се изляха над Франция и Англия след сушата

  • франция-
  • великобритания-
  • порой-
  • дъжд-
  • суша-
  • климат

Ветрове със скорост от над 100 километра в час бяха отчетени на върха на Айфеловата кула вчера и днешната прогнозата предвиждаше ветрове с подобна скорост в югоизточната част на страната

Предизвикани от бури проливни дъждове се изляха над Франция и Англия след сушата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силни бури бушуваха над Франция, след като досега лятото носеше само суша, горещи вълни и горски пожари, предаде Асошиейтед прес. Стихията причини наводнения в парижкото метро, нарушения на автомобилния трафик и обърка програмата на френския президент, отбелязва агенцията.

Ветрове със скорост от над 100 километра в час бяха отчетени на върха на Айфеловата кула вчера и днешната прогнозата предвиждаше ветрове с подобна скорост в югоизточната част на страната. Вчера над Париж и други френски региони падна и градушка. Дъждът наводни метростанции и река Сена излезе от бреговете си. В Южна Франция гръмотевични бури снощи и днес наводниха Старото пристанище в Марсилия и централния съд и наложиха да бъдат затворени близките плажове.

На фона на предупрежденията за бури френският президент Еманюел Макрон отложи насрочено за днес събитие на френската Ривиера, на което щеше да бъде отбелязана седемдесет и осмата годишнина от ключовото нахлуване на съюзническите сили в окупираната от нацистите Франция. То беше пренасрочено за петък.

Гръмотевични бури днес се разразиха и над Южна Англия, след като досега лятото се характеризираше с необичайно топло и слънчево време. Националната метеорологична служба издаде предупреждения за днес и утре и посъветва хората да внимават за наводнения и прекъсвания на електроснабдяването.

След продължила седмици тежка суша днес буря предизвика наводнения и в историческия град Гент в Белгия.

Голяма част от Западна Европа преживя лято с екстремно време, което учените свързват с причинените от човека климатични промени, отбелязва АП. Проливни валежи сложиха край на продължаващата от седмици гореща вълна, която причини суши и пресъхвания на реки в големи части от Франция и остави десетки села без течаща вода. В голяма част от Европа поредицата от горещи вълни това лято допълнително влошиха сушата и създадоха идеални условия за горски пожари. През последните дни валежи облекчиха работата на огнеборците, които се борят с пламъците по време на най-тежкия сезон на пожарите през последното десетилетие. Въпреки дъждовете в части на Южна Франция продължават да горят няколко пожара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аршлох

    9 0 Отговор
    Путин е виновен.Използва климатично оръжие спрямо демократичния запад.Ей така са ме обработили,че даже и аз си повярвах.Ко да праиш ,човещинка.
  • 2 Дедо Герчо

    3 0 Отговор
    Путин си знае работата, хъхъхъ
  • 3 СтайковЖенатаПродажна чупи рекорди

    3 1 Отговор
    20:00 статия; 20:15 статия; 20:30 статия; 20:45 статия; 21:09 статия, 21:30 статия; 21:39 статия; 21:59 статия; 22:05 статия; 22:34 статия; 22:40 статия
    ДебилНещастен с това няма да върнеш Денди
  • 4 Анонимен

    1 2 Отговор
    Великобритания 2 дни слънце, плаж, и се радват, като малки деца. А тук има всичко, планини, гори, плодородни земи, но пари няма, работа забрави, ако не си човек на дуган. И не съжаляваме, добре стана, нищо, че бг в бг плюят по запада, нямат си на идея да си свободен, а не под диктат да живеете. Назначават, уволняват и няма сигурност. А на запад, работа колкото китайски
  • 5 Рошко

    4 0 Отговор
    Дойде лято, топло ви е. Дойде зима, студено ви е. Завали мокро ви е. А бе в,,,,,,,,,,,,, вие дистанционно и за времето ли искате
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БгТопИдиот

    3 0 Отговор
    Даже природата е против тези.......