Last news in Fakti

18 Август, 2022 21:52 1 467 12

Линейките на Острова се бавят твърде много, липсват над 12 000 лекари

  • великобритания-
  • линейка-
  • болница-
  • лекари

Става дума за дяволски кръговрат, който натоварва и тези, които искат да спасяват живота на хората

Линейките на Острова се бавят твърде много, липсват над 12 000 лекари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Чуваш, че човекът диша все по-трудно, но не можеш да му помогнеш. Това наистина е ужасно", казва британска служителка в централа за спешна помощ. Линейките на Острова се бавят твърде много, липсват над 12 000 лекари.

Когато в новогодишната нощ сърдечната дейност на 18-годишния Джейми Рийс от Бирмингам внезапно спира, приятелите му се обаждат на бърза помощ. Но линейката се бави - нужно ѝ е почти двойно повече време, отколкото предвиждат предписанията на Националната здравна служба NHS в такива случаи. Няколко дни по-късно Джейми умира в болницата. Майка му споделя мъката си пред БиБиСи: "Казаха ни, че в тази нощ са дежурили 32 линейки - но 17 от тях трябвало да чакат пред болницата, за да свалят докараните пациенти. А първите минути са най-важните. Джейми имаше спешна нужда от дефибрилатор и кислород. Ако бяха приели другите пациенти по-бързо в болницата, линейката за Джейми щеше да може да дойде по-рано и той щеше да получи помощ".

Става дума за дяволски кръговрат, който натоварва и тези, които искат да спасяват живота на хората. Клер Пулан, санитарка в спешната помощ в Северозападна Англия, чака с часове пред болницата, докато предаде докарания пациент, за да може да тръгне към следващото повикване. "Мнозина ни чакат твърде дълго. Но не можем да направим нищо, макар грешката да е наша. Всичко, което мога да направя, е да се извиня, когато стигна и се заема със случая."

"Това биха могли да бъдат твоите баба и дядо"

При сърдечен инфаркт или инсулт линейката трябва да бъде при пациента до 18 минути. Но както показват данните, оповестени от самата Национална здравна служба, в момента спасителните екипи имат нужда от средно 40 минути. В Югозападна Англия дори и повече - почти час.

В допитване на синдиката GMB, който представлява и интересите на екипите за спешна помощ, 85 процента от запитаните казват, че вече по веднъж са били свидетели на закъснения, довели до негативни последствия за пациентите. За Деми Лий О'Лиъри, която работи в централа за спешни телефонни обаждания, това е наистина много тъжен делник: "Ако един възрастен човек цяла нощ лежи на пода и ние сме принудени да му кажем, че ще стигнем при него чак след 12 часа и половина, си мисля - това можеха да бъдат моите баба и дядо. Чуваш, че човекът е припаднал, че диша все по-трудно. Това наистина е ужасно".

Защо здравите често не могат да бъдат изписани

Пулан и О'Лиъри споделят наблюденията си в документален филм - самата Национална здравна каса е осигурила достъп на екипа до медицинските звена, за да покаже колко голямо е натоварването. И в болничните коридори се чака с часове - просто няма свободни легла.

Причините за това са извън болниците, казва Сара Скуби от Nuffield Trust - фондация, която анализира здравеопазването в Обединеното кралство. "Половината или дори по-малко от половината хора, които са достатъчно здрави, за да бъдат изписани, биха могли да бъдат изписани", казва тя. Но липсват както места в домовете за възрастни хора, така и при общинските социални служби.

Липсват хиляди лекари

Системата е натоварена от пандемията и от застаряващото население ・както и от най-голямата персонална криза в историята на Националната здравна каса. До това заключение стигна в края на юли парламентарната здравна комисия в Камарата на общините. Само в Англия в болниците липсват 12 000 лекари и над 50 000 души в обслужващия медицински персонал. И поради това се е стигнало рекордно задръстване при планираните операции и леченията в болниците: в момента в страната чакат 6,6 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема проблем

    11 0 Отговор
    западните демократи не са у червената книга.
  • 2 Бай Лисан

    12 1 Отговор
    Малей, много ми е мъчно за островитяните, мъка, мъкааа.
  • 3 Само питам

    18 0 Отговор
    Е нали Оксфорд , Кеймбридж ..... какво учат ? Как се крадат чужди авоари ли ? А за доктори са неграмотни .
  • 4 Истината

    15 0 Отговор
    Айде да ви е честито факти.бг: www.nekorektno.bg/2021/08/26/цензурата-в-интернет-медиите/
    https://fakti.bg нарушават правото на свободно изразяване на мнение! Трият се постове на потребители, които казват истината за определени държавни институции, като КЗП. В коментарите няма oбиди и cпaм! В някои от тях имаше линк към сайта http://www.nekorektno.bg, но те не са техни конкуренти в новинарския бизнес. Няма причина постовете да бъдат изтривани, освен ако fakti.bg не са лично заинтересовани истината за КЗП да не излезе на яве. Сайтът fakti.bg има някакви странни правила, според които може да се публикуват линкове само на сайтове с които имат договорни отношения. Доста странно нали? Значи не е важно да се разкрие обективната истина по дадена тема, а важното е да има пари за тях.
    Според ратифицираните у нас Европейски директиви, медиите нямат право да ограничават свободата на словото. България е на едно от последните места в света по свобода на словото и независими медии!
    В заключение ще кажа, че правилата сайтът https://fakti.bg не могат да противоречат на законите и европейските директиви отнасящи се за свободата на словото. Този сайт попада в списъка с най-недемократичните медии!

    Коментиран от #5

  • 5 Асен Катерицата

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Мафията на козяците и ЕВРЕИТЕ командва всичко отвън океана! Създали са електронни вестници за лъжа..манипулация и пропаганда на българския народ..като например цитираният от теб, спонсориран от Харвард и сащисаните.

    Коментиран от #6

  • 6 Капитализъм

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Асен Катерицата":

    ... в действие!!! И това във Великобритания!!! Държава за "пример"!!! Всъщност не разбрахте ли че между нея и Лесото няма разлика!!! Развити и развиващи се страни НЯМА!!! Има КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ страни с всичките им " прелести"!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    3 1 Отговор
    На лъжата краката са къси, лъгахте хората с ковид на ви ся. Господ забавя но не забравя
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Вярно бе ! Всички доктори на Велика британия са дошли да работят в България !? За това нямат лекари островитяните..........
  • 12 не че нещо

    0 0 Отговор
    нооо положението и в Гремания хич не е розово, общо взето са пълна скръб
Новини по държави: