Last news in Fakti

22 Август, 2022 11:54 1 130 3

Кафето може да поскъпне

  • кафе-
  • бразилия-
  • напитка-
  • пари-
  • реколта

Бразилските фермери се борят с последствията от необичайните метеорологични условия

Кафето може да поскъпне  - 1
Снимка: Shutterstock

Има опасност слабата реколта в Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, да повиши цената на напитката, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", предаде БТА.

Бразилските фермери се борят с последствията от необичайните метеорологични условия миналата година, когато плантациите пострадаха първоначално от суша, а впоследствие и от слана. Някои от тях твърдят, че реколтата от висококачествени зърна кафе от сорта арабика може да е наполовината на това, което би било в добра година. Заради отрицателните очаквания фючърсите на кафето вече започнаха да подобряват рекорди от последните 10 години. Стойността на фунт (0,45 кг) бразилска арабика се повиши до 2,58 долара и се стабилизира около 2,23 долара, което е по-висока котировка спрямо предходните години.

Освен Бразилия от лошото време пострадаха и плантациите в Колумбия, която също има силно влияние на световния пазар на износителите на кафе. Според някои оценки на експертите, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", реколтата в някои ферми може да се понижи почти двойно. Например "Минасул" (Minasul), кафееният кооператив, който обединява част от фермерите, занимаващи се с производство, закупуване и износ на кафе, очаква общият обем на продукцията през 2022 г. да се свие до 1 милиона чувала (132 фунта кафе във всеки чувал) спрямо 2,2 милиона чувала през 2020 г.

Влошаващата се ситуация заплашва да спре доставките на кафе в международен мащаб. Проблемите не са породени само от спада на реколтата, но и от трудности в световната логистика и повишената цена на превоза. Според оценките на Международната организация за кафето обемът на потреблението на тази напитка в световен мащаб само ще нараства, изпреварвайки темповете на производство.

На фона на тези прогнози анализаторите от рейтинговата агенция "Фич" (Fitch), пише в. "Уолстрийт джърнъл" не смятат, че цените ще продължат да се повишават. Според оценката им те ще се установят на средно равнище от 2,15 долара за фунт кафе. Въпреки това нестабилността на цената ще се запази като следствие от понижението на бразилския експорт и недостига на запаси в складовете.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    3 0 Отговор
    Е то вече поскъпна!
  • 2 Ром Бакарди

    2 0 Отговор
    Сакън! Ракиата да поскапне-можи! Но кайвето-ни трябва изобщу да му марда цената. Какав ша е тоз кеф рану сабахлен да станиш и да ни шораш кайве? Да изпушиш идна две цигари сас негу а после кат та напъне-да разтувариш самосвала сас ощи по голям кеф. Ко е туй безубразие без кайве....
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор
    А , аз не пия бразилско кафе, аз пия италианско и немско 😀😀😀
Новини по държави: