Last news in Fakti

23 Август, 2022 13:12 4 486 28

Скандалът със Сана Марин: как Финландия даде урок на света

  • санна марин-
  • сана марин-
  • скандал-
  • парти-
  • финландия

Финландия е най-устойчивата страна в света по отношение на дезинформацията

Скандалът със Сана Марин: как Финландия даде урок на света  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландският министър-председател Сана Марин беше критикувана последната седмица по отношение на изтеклия видеоклип, в който тя купонясва абсолютно законно със свои познати и приятели. Последваха необосновани обвинения за прием на наркотици, които бяха опровергани след като тестът за употреба на наркотични вещества излезе отрицателен. В този „скандал“ наречен „партигейт“ има два въпроса: Неморални ли са действията на Сана Марин и кой има полза от този скандал? Отговорът на първият въпрос е простичък – не. Вторият въпрос изисква повече разяснение.

В изтеклото видео се вижда министър-председателката как танцува и се весели заедно с други хора. Това само по себе си не противоречи на никакви морални принципи. Нито пиенето на алкохол, нито танцуването и забавлението са прецедент в политическия живот. От Стефан Стамболов, който обича хазарта и купоните, до Чърчил, Борис Джонсън и сега Сана Марин, забавленията не са нещо ново за политиците.

Няколко анализа публикувани в медиите посочиха правилно, че прагът във Финландия за това какво представлява „политически скандал“ е изключително нисък. Този нисък праг се дължи на две неща – най-ниската корупция в света и качественото образование.

Финландия е на първо място по ниска корупция в света заедно с Дания и Нова Зеландия (Transparency - Corruption Perceptions Index 2021). Това предполага нисък брой скандали и ако има такива, те са много малки. Тази политическа среда е здравословна, но при едно колебливо и лесно манипулируемо общество, средата става опасна, тъй като всяко едно действие на политик може да бъде манипулирано по такъв начин, че да се създаде скандал.

Северната страна обаче е много добре подготвена за справяне с този проблем, тъй като тя има силно лекарство срещу него – образованието. Според индекса на медийна грамотност 2021, Финландия се класира на първо място. Това сочат резултатите от новото издание на Индекса за медийна грамотност за 2021 г., изготвен от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество – София. Индексът оценява потенциалната устойчивост към разпространението на фалшиви новини в 35 европейски държави, като се използват индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората.

За сравнение България заема 30 място в класацията от 35 държави и е редом с Гърция (27 място), Румъния (28 място), Сърбия (29 място), Турция (31 място) и Черна гора (32 място). Позицията на България се влошава с 1 място спрямо 2019, като се връща на позициите от 2018 и 2017 г.

Устойчивостта на финландския народ към дезинформацията веднага се забелязва. Това пролича в споделянето на множество видеа на финландци как танцуват и множество публикации в подкрепа на Сана Марин.

Големите медии във Финландия неминуемо са забелязали настроението на народа, тъй като според Евронюз повечето финландски медии изглежда са се оттеглили от скандала, докато уебсайтовете на таблоидните вестници все още са пълни със зловещи подробности, клюки, слухове, реакции и спекулации за личния и професионалния живот на Сана Марин.

В централния вестник на страната „Helsingin Sanomat“ най-четените статии в съботния следобед бяха за дългото чакане в увеселителен парк в Хелзинки, за войната на Русия в Украйна, за концерта на Ед Шийрън на Олимпийския стадион в града и за това как плувните басейни стават все по-популярни в региона на столицата.

Въпреки всичко Сана Марин има високо обществено одобрение за работата, която е свършила като министър-председател, особено по време на пандемията.

В най-скоро време ще бъдат публикувани разнообразни социологически изследвания, които ще покажат как този „скандал“ е повлиял на Марин. Поради факта, че финландците са изключително устойчиви към дезинформация, а също така са прогресивни, не е изключено да има и повишение в подкрепата за министър-председателката, тъй като тя се справи много спокойно и разумно.

Единствените хора, които биха имали някаква полза от подобен скандал са различни политически опортюнисти или хора, които имат съвсем лична омраза към Сана Марин, тъй като „скандалът“ сам по себе си е много слабо ръководен, без много умисъл. Авторите му по-скоро са се надявали той да бъде раздут от медиите до такава степен, че откликът от него да стане по-голям, отколкото всъщност е. В него няма стратегия как да ще се развие и какъв ефект ще има, а цели елементарна дискредитация.

Има ли външна намеса?

За директна външна намеса е много трудно да се говори. Под „намеса“ в европейските медии се има предвид тиражираната по повода версия за намеса на руската ФСБ чрез своите дезинформационни кампании, провеждани чрез хилядите си тролове. Малко вероятна е подобна теория, тъй като руските служби винаги таргетират най-уязвимите държави – България, Румъния, Гърция и т.н. Страни, в които обществата са поляризирани и заразени с дезинформация.

Тази стратегия е изключително ефективна, защото в даден момент таргетираното общество започва само да възпроизвежда фалшиви новини, а руските служби имат за задача само да насочват вниманието, което спестява много усилия и пари.

Финландия обаче е най-устойчивата страна в света по отношение на дезинформацията, което би означавало, че на ФСБ ще са нужни десетки години труд, за да създадат основите за дезинформационни кампании.

Сана Марин не е първият, нито последният политик замесен в подобен ниско интензивен скандал. Такъв тип опити за дискредитация не са нов тренд, а политическа реалност от стотици години, която ще си остане такава. Въпреки критиките, скандалите и обвиненията към министър-председателката, Финландия остава една от най-добре управляваните държави в света – лидер в образованието и ниската корупция.

Божидар Колев, Георги Василев - Международен отдел на агенция БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Манчо

    41 19 Отговор
    На клипа се виждаха "релсите" и как се друсат , а курв...ето подскачаше край тях .

    Коментиран от #21

  • 2 Сатана Z

    27 12 Отговор
    Българинът Атанас Тилев управлява Финландия или поне се допитват до него.На него плащате и тока за бита и бизнеса в БГ.
    Който плаща-той поръчва музиката,а не някакви измислени овластени кифли

    Z
  • 3 Шеф Шоpош

    32 8 Отговор
    Хареса ли ви моя кризисен ПР и моето "Отворено общество"?
  • 4 Пучо Капучо

    31 11 Отговор
    Тъз е палавница - и аз бих беснял с нея. Пък нека после ме тестват и мене за онуй белото, хъ-хъ...
  • 5 23456

    34 26 Отговор
    Жената си е супер и супер премиер.Защо нашите не бяха такива ми 33години тъпчем стъпка в стъпка
  • 6 Пловдив

    36 13 Отговор
    Друго си е докато спиш с кюлчета злато и пистолет...

    Коментиран от #20

  • 7 Тома

    35 14 Отговор
    Бате бойко го хванаха на калъп с чекмеджето и мата хари но отрече

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами

    41 9 Отговор
    и ние преди евроге@вете да ни окупират бяхме в челните места и по образование и по култура,спорт,а сега сме последни по всичко !
  • 11 Да публикуват

    33 3 Отговор
    снимки и видео от купоните по ловните хижи , че да ошашавят финландците ! И не само !
  • 12 Аршлох

    19 7 Отговор
    Ей Сана,Сана,ей Марин ,Марин.Както казват моите приятели обикновенните американци,анадъ плейс ,анадъ тайм.Ако беше дошла на почивка в България, можех да вкарам някоя и друга искра в тъжните ти сини очи,даже и скандал нямаше да има.Нямаше да има нужда от никакви субстанции за да ние весело.Мераклиите сме повече от китайците.

    Коментиран от #14

  • 13 Иванушка  🇷🇺

    18 16 Отговор
    "... който тя купонясва абсолютно законно..." - в Конституцията на която и да било страна, няма Закон който да позволява Купонясване на Държавния пост.
    Залагам си главата и Репутацията 😁😁😁
    Ако Премиерът се разболее или излезне в отпуск, правомощията му се прехвърлят на следващото по ранг лице. Премиерът е Длъжен 24ч на ден, 365дни в годината да е на Служба на Държавата. Какво ще се случи ако Премиерът се валя пиян като финладска ватенка под масата и се случи Ядрена авария , Терористичен акт или Извънредна ситуация, където трябва да се вземе екстрено решение.
    Разбира се за аграрна Финландия тези порядки не важат - там по финладски всичко е бавно, флегматично, дори Природните бедствия и те са едни такива бавни и не бързат ))

    Коментиран от #18, #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Клаус Швааб

    14 5 Отговор
    Не може да ми пипнете младите даровити марионетки!
  • 16 Мда

    11 16 Отговор
    За разлика от финландците, бай Манчо от България е ниско образован и руснаците го манипулират по най-елементарния начин!
  • 17 тука има --тука нема

    7 7 Отговор
    " Индексът оценява потенциалната устойчивост към разпространението на фалшиви новини в 35 европейски държави, като се използват индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората. "

    Защо ли България непрекъснато се стреми да пренебрегва всички тези индикатори?
  • 18 Айде бе...

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Иванушка  🇷🇺":

    Не можеш да залагаш нещо, което не притежаваш!
  • 19 4444

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    Тая простотия вече се изчерпа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 4444

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Манчо":

    Уникално умозаключение, очевидно под действието на твърдо и алкохол.
  • 22 Та две не видят

    9 4 Отговор
    Финландците са силно фрустрирана нация. Като на всички северни народи им се пие та две не видят...,нооо властта за да не се изтровят е турнала безбожно високи цени на алкохола. Изхода е или търчиш в Петербург за уикенда да разпуснеш нервите с евтин алкохол или мнооого рядко да се освиниш на парти,щото ако е често е много скъпо дори и за високоплатения ФИН.
  • 23 Никой

    11 0 Отговор
    Наш толупий банкянски го цъкнаха гол да спинка след буйна среща с Мата Хари щото имал " човешки потребности " в уж най охранявания обект на държавата.Цъкнаха му спалното с шкафче пълно с човешка наслада за окото.Някакъв златен прах ,който не бил златен,един пищов който бил воден и някаква тубичка с мазило,но не лубрикант. И нищо,нищичко.Здраве. До Бай Ставри : Няма да видиш Борисов при теб докато си жив.А за нормалните хора : На кукуво лято. Помнете ми думата. И да не съм чул да употребявате думата ДЕМОКРАЦИЯ в България. НАЙ важния стълб за ДЕМОКРАЦИЯТА е пред закона всички са равни. Тук съществува ли тази презумция. НЕ ! Значи няма демокрация,на хартия,на думи може би. В нашата родина управлява един малък сегмент от обществото на което му викат ОЛИГАРХИЯ.
  • 24 Ами да

    8 0 Отговор
    Разбира се! Но, ако я бяха снимали с пачки и кюлчета, а пък и с някой Казанова, щеше да бъде премиер още само 10 минути! Там няма как да се случи, само за илюстрация !
  • 25 Видимо

    3 2 Отговор
    Много простотия тука в коментарите! Мърша! Пък чакате грамотна власт! Откъде бе!
  • 26 Прагматик

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иванушка  🇷🇺":

    В Конституцията на която и да е страна няма текст, който да забранява купонясването на държавен глава!!! Нещо не ти е ясна материята май!?!? Принципът е, че всичко което не е забранено...е разрешено!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: