Last news in Fakti

25 Август, 2022 18:18 1 208 2

Корумпираният Имран Хан беше освободен под гаранция от съд за борба с тероризма

  • имран хан-
  • пакистан-
  • беназир бхуто-
  • шахбаз шариф

По време на неговото управление икономическите показатели на Пакистан паднаха и МВФ спря програма за заем от 6 милиарда долара, която новото правителство успя наскоро на поднови

Корумпираният Имран Хан беше освободен под гаранция от съд за борба с тероризма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият пакистански премиер Имран Хан, обвинен в нарушаване на пакистанския закон за борба с тероризма, беше освободен днес под гаранция, каза представител на неговата партия "Движение за справедливост", цитиран от Франс прес.

Това решение на специализиран съд за борба с тероризма ще позволи на Хан да продължи поредицата от митинги в цялата страна с искане за предсрочни избори.

Появата на бившия премиер в съда е последният епизод от месеците на политически спорове, започнали през април, когато бившата звезда на крикета беше отстранена от власт чрез вот на недоверие в Националното събрание.

Оттогава той организира големи митинги из цялата страна, атакувайки политическия елит и правителството на премиера Шахбаз Шариф, което според него е наложено на Пакистан от „заговор“, замислен от САЩ.

Решението на съда не беше обявено веднага, но Хан получи "временно освобождаване" до 1 септември, каза Фавад Чаудри, бивш министър на информацията и високопоставен представител на пакистанската партия "Движение за справедливост".

"Не сме доволни от това решение. Вместо това съдът трябваше да прекрати делото", добави той. Хан и други висши представители на неговата партия Движение за справедливост (Пакистан Техрик-и-инсаф) са изправени пред редица обвинения след свалянето им от власт.

Последните обвинения срещу Хан са заради изявленията му, направени на митинг миналия уикенд, когато той критикува магистрат, който е подписал заповедта за арест на представител на неговата партия, задържан за една седмица. Според лидерите на партията представителят е бил изтезаван в ареста.

Основната цел на Хан е да постигне предсрочни парламентарни избори, но правителството не показва никакви признаци да се съгласи на това.

Имран Хан беше избран през 2018 г. с обещание да сложи край на корупцията. Но обществената подкрепа, на която се радваше, тогава ерозира пред лицето на икономическите трудности. По време на неговото управление икономическите показатели на страната паднаха и МВФ спря програма за заем от 6 милиарда долара, която новото правителство успя наскоро на поднови.

Хан също загуби подкрепата на армията.

В неделя Пакистанският медиен регулатор забрани на телевизиите да излъчват на живо речите на бившия министър-председател, заявявайки, че той използва „реч на омразата“, която „е вероятно да наруши мира и общественото спокойствие“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    6 1 Отговор
    А терориста който убиваше и крадеше държава и народ ,иска пак да краде и убива законно , вместо да е в затвора за 100 год.
  • 2 Лъжлива статия

    8 1 Отговор
    Имран Хан не е корумпиран, а неудобен за САЩ, защото е като Орбан. Ако има избори в Пакистан сега, той ще получи 75 %.