15 Август, 2022 17:59 1 468 2

Президентът беглец защити решението си да избяга от Кабул при връщането на талибаните на власт

  • афганистан-
  • пакистан-
  • ашраф гани-
  • талибани-
  • нато

Талибаните остават изолирани от международната общност и до голяма степен са откъснати от потока международна помощ, на която се радваше правителството на Ашраф Гани

Президентът беглец защити решението си да избяга от Кабул при връщането на талибаните на власт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В навечерието на днешната първа годишнина от връщането на талибаните на власт в афганистанската столица Кабул, Ашраф Гани, бившият президент на страната, защити вчера решението си, взето по думите му "за части от секундата" да избяга, за да си спести унижението да се предаде на талибаните, предава Асошиейтед прес, позовавайки се на негово интервю за Си Ен Ен.

„Причината, поради която заминах, беше че сутринта на 15 август 2021 г., когато талибаните бяха на входовете на столицата, бях последният човек, останал в президентския дворец, след като охрана изчезна". Гани разказа, че военният министър му казал по-рано същия ден, че Кабул не може да бъде защитен.

"Тръгнах си, защото не исках да доставя удоволствие на талибаните и техните последователи отново да унижат афганистански президент и да го накарат да скрепи легитимността на правителството“, каза бившият президент. Гани добави: "никога не ме е било страх".

Критиците казват, че внезапното и тайно заминаване на Гани на 15 август 2021 г. е оставило града без управление, докато силите на САЩ и НАТО бяха в последен стадий на хаотичното си оттегляне от държавата след 20-годишно присъствие. Бившият президент отрече постоянно отправяните обвинения, че е взел десетки милиони долари в брой, после той и други правителствени служители избягали с хеликоптери.

В доклад на надзорния орган към Конгреса на САЩ, оповестен миналата седмица, се казва, че няма как Гани и неговите висши съветници да са пренесли толкова много пари при бягството си. Службата на специалния генерален инспектор по възстановяването на Афганистан, който следеше как се оползотворяват американските средства в страната през годините, написа, че няма как бившият президент и останалите пътници да са пренесли повече от 500 хиляди долара. От службата заключават, че „има голяма вероятност значителни количества американска валута да са изчезнали от обекти на афганистанското правителство в хаоса при завземането на властта от на талибаните, включително и милиони долари от президентския дворец“ и трезора на националната дирекция за сигурност. Надзорният орган обаче не е успял да определи точно колко пари са били откраднати и от кого.

В крайна сметка талибаните превзеха столицата без особено голяма съпротива. Година след идването им на власт, те наложиха значителни ограничения на жените и момичетата, ограничавайки достъпа им до образование и работа.

Талибаните остават изолирани от международната общност и до голяма степен са откъснати от потока международна помощ, на която се радваше правителството на Гани. Те се мъчат да управляват и да спрат острия икономически спад в страната, който тласна още милиони афганистанци в бедност и дори в глад.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Позор и за САЩ

    8 0 Отговор
    Така става с американските подлоги...-бягат заедно с господаря си...