Last news in Fakti

26 Август, 2022 07:54 7 475 10

Съдът взе ключово решение, свързано с претърсването на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • флорида-
  • съд-
  • сащ-
  • претърсване-
  • фбр-
  • документи

ФБР изнесе от резиденцията на Тръмп повече от 20 кутии, съдържащи 11 комплекта класифицирани правителствени документи

Съдът взе ключово решение, свързано с претърсването на Тръмп - 1
Снимка: Shutterstock

Федерален съдия във Флорида вчера нареди на министерството на правосъдието на САЩ да публикува редактирана версия на клетвената декларация, която е в основата на претърсването на дома на бившия президент Доналд Тръмп от ФБР на 8 август, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Съдия Брус Рейнхарт нареди редактираният документ да бъде публикуван до днес следобед. Заповедта му бе издадена само няколко часа, след като говорител на министерството на правосъдието потвърди, че прокуратурата е представила на съдията запечатано копие на клетвената декларация с предложените редакции. Този месец Рейнхарт одобри заповедта на министерството на правосъдието, която предшестваше претърсването от ФБР на резиденцията на Тръмп "Мар а Лаго" в Палм Бийч. Клетвената декларация представлява документ, в който се посочват доказателствата, които са дали на министерството правна причина да поиска издаването на заповед за обиск.

ФБР изнесе от резиденцията на Тръмп повече от 20 кутии, съдържащи 11 комплекта класифицирани правителствени документи, някои от които са били обозначени с гриф "строго секретно". След като Тръмп обвини ФБР в политическо отмъщение срещу него, главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд взе необичайното решение да потвърди съществуването на разследване срещу бившия президент и поиска от съда да разсекрети големи части от заповедта за обиск и разписката за собственост, в която са изброени иззетите предмети. Министерството отказа да публикува клетвената декларация, което накара група от медийни компании да подадат съдебен иск за нейното разсекретяване.

На изслушване миналата седмица прокурорите поискаха от Рейнхарт да не публикува документа, като заявиха, че това би могло да навреди на провежданото разследване и да попречи на сътрудничеството на свидетелите, както и да създаде рискове за сигурността на агентите на ФБР, които вече са започнали да получават повишен брой заплахи. Рейнхарт сигнализира, че не смята, че е необходимо целият документ да бъде държан в тайна, и поиска от министерството на правосъдието да предостави копие с предложени редакции. По време на изслушването съдията заяви, че на прокуратурата ще бъде дадена възможност да обжалва, ако не е съгласна с предложената от него версия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къде ми е нощното шкафче?

    35 8 Отговор
    Е,на това му се казва"американска демокрация "!И тия ще се стремят да я налагат по цял свят,на всяка цена и с всякакви средства!
  • 4 Да се разбират как ще прекратят

    15 3 Отговор
    Договора за 100 милиарда долара за оръжие за сАУДИ Арабия ще на хахАМериканците че им се оТело вола да го изпълнят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Апък

    27 3 Отговор
    Този Тръмп все го разследват. Страх ги е от него май. Пък наш Бойко никой не го разследва. Що тъй???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Асен

    21 1 Отговор
    Какво се разбра от статията ? --бла-бка-- ето какво.
    Притискат Тръмп заради предстоящите избори сега през ноември. Но той въпреки тормоза ще спечели. Че да спрат мръсните либерали да тровят света със злото си. Либералите дойдоха на власт правейки COVUD пандемията, после направиха инфлацията, а на края заедно с Путин направиха и войната в Украйна с което още повече увеличиха инфлацията. Сега пък пак подклаждат имиграционния натиск над България и Европа! Мръсни либерални изроди! Дано това им управление в лицето на Джо Байдън са им бъде последното в този свят !
  • 9 Христо Христов

    1 0 Отговор
    Те и наш Боко уж го арестуваха , ама .,.,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.