22 Август, 2022 09:20 1 576 3

САЩ: ето как умерените републиканци смятат да спрат Тръмп

  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • сащ-
  • демократи-
  • републиканци-
  • цру-
  • американски президент

Камикадзе в името на демокрацията

САЩ: ето как умерените републиканци смятат да спрат Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Едва сега започва истинската работа”, обяви загубилата и унижена Лиз Чейни още същата вечер, в която пълното ѝ поражение стана факт: тя беше отстранена от Хариет Хейгман, лоялна на Тръмп поддръжничка на мита за голямата изборна измама. Но какво има предвид Чейни, когато казва, че битката тепърва започва?

Мислите ли да се кандидатирате за президент?”, пита водещият от американската "NBC”. "Обмислям го и ще реша окончателно в следващите няколко месеца”, отговаря тя. Чейни срещу Тръмп - това би бил спиращ дъха дуел. Но вероятно и безнадежден за Чейни.

Камикадзе в името на демокрацията

"Политическо самоубийство е”, смята Сара Лонгуел, основателка на критичния към Тръмп проект "Републиканска отчетност”, но го казва в положителния смисъл. "Тя е на прага да се превърне в камикадзе в името на демокрацията. Може да не успее да промени мнението на много републиканци, но може да накара колебаещите се избиратели да размислят. Такъв е планът.”

Това би сработило по следния начин: президентските избори в САЩ се решават от колебаещите се избиратели в щатите, които не са нито пословично републикански, нито демократични. Умерените нерешили още избиратели в тези щати понякога гласуват за републиканците, понякога за демократите. Чейни би могла да използва голямата сцена на президентската кампания, за да проведе успешна кампания срещу Тръмп именно пред тези хора.

Колебаещите се избиратели могат да решат изборите

Гънър Реймър от консервативния мозъчен тръст "Булуарк" също разчита на умерените колебаещи се избиратели. И то още на междинните избори през ноември. Победителите в първичните избори, които Тръмп е одобрил, са твърде радикални за умерените избиратели, казва Реймър. "Да спечелиш първичните избори на Републиканската партия е едно, градейки кампанията си на темата за изборните измами. Но на същинските избори колебаещите се гласоподаватели обикновено намират такива кандидати за отблъскващи."

В партийната база радикалните лоялисти на Тръмп се чувстват на място, но не и отвъд партията - казва Реймър. "Това, че някои от републиканските кандидати са толкова крайни, не се харесва на умерените избиратели. Това повишава шансовете на демократите на изборите в колебаещите се щати."

Твърде проблемна ли е историята на Тръмп?

Стратегията на Тръмп да използва попътния вятър на победата на републиканците през есента за собственото си завръщане в Белия дом може би все пак не е толкова устойчива, колкото се надяваше той. "Ако много от подкрепените от Тръмп кандидати загубят през ноември, това може да накара републиканските избиратели да осъзнаят, че Тръмп носи със себе си проблемната си история", казва Реймър. "Тогава те може и да потърсят алтернативи, като например Рон ДеСантис."

ДеСантис, популярният и амбициозен губернатор на Флорида, е подкрепян и от Гавин Смит, който е работил за администрацията на Тръмп, но се отказва от позицията си след щурма на Капитолия на 6-и януари 2021 г. "Можете да правите политика по модела на Тръмп, без да носите със себе си багажа на този човек", казва Смит. За бившия президент най-важното вече не е "Америка на първо място”, а "Доналд Тръмп на първо място”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    21 3 Отговор
    И защо да го спират? За кефа на демократите и техните лобита? Да не би да ги кефи дереджето, до което ги докара Слипи Джо?
  • 2 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Лиз Чейни няма нищо общо с "умерените републиканци".
    Тя си е чисто РИНО. А катастровалната й загуба в Уайоминг просто поакза какво мислят избирателите й за всичко което тя каза и направи през мандата си.
  • 3 Ясно как

    7 1 Отговор
    САЩ: ето как умерените републиканци смятат да спрат Тръмп.

    Като го сатанизират, дискредитират и фалшифицират изборите.