Last news in Fakti

19 Август, 2022 11:16 1 375 5

Ще видим ли документа на ФБР, довел до претърсването на Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • фбр-
  • документи-
  • разследване-
  • сащ-
  • тръмп-
  • клетвена декларация

Клетвената декларация ще предостави подробности за това как ФБР е обосновало пред съда необходимостта да бъде претърсен домът на Тръмп

Ще видим ли документа на ФБР, довел до претърсването на Тръмп? - 1
Снимка: Shutterstock

Федерален съдия в САЩ заяви вчера, че е "склонен" да разсекрети част от клетвената декларация, която е била от ключово значение за издаването на заповедта за претърсването на имота на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида, извършено миналата седмица от ФБР, пише американското издание "Вашингтон пост". Магистратът нареди на министерството на правосъдието да редактира документа, така че неговото публикуване да не навреди на текущото разследване, добавя вестникът. Съдия Брус Райнхарт изглежда не се съгласи с доводите на правителството за необходимостта от засекретяване на целия документ и заяви, че ще вземе решение след идния четвъртък, когато се очаква служителите от министерството на правосъдието да представят предложените от тях редакции, коментира вестникът, пише БТА.

Няколко правозащитни организации и американски медии, включително всекидневниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл", внесоха иск в съда клетвената декларация да бъде публикувана, посочва "Уолстрийт джърнъл". Тръмп и негови съюзници, включително някои членове на Конгреса на САЩ, също призоваха документът да бъде направен публично достояние. Претърсването на "Мар а Лаго" на 8 август разпали бурно осъждане от десни фигури в медиите и от републиканците в Конгреса. това доведе до митинги с призиви за разформироване и унищожаване на ФБР и дори войнствени призиви за насилие, пише в. "Ню Йорк таймс". Три дни след като агентите нахлуха в резиденцията на Тръмп, въоръжен мъж, очевидно разярен от претърсването, се опита да нахлуе в полевия офис на ФБР в Синсинати и впоследствие беше прострелян смъртоносно след престрелка с местната полиция, припомня изданието.

Въпреки че самият Тръмп призова в социалните мрежи съдържанието на клетвената декларация да бъде публикувано - повтаряйки подобни искания, отправени от негови съюзници в Конгреса като сенатора републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, неговите адвокати не присъстваха на заседанието за вземане на решение кои документи могат да бъдат публикувани, коментира нюйоркският вестник. Тръмп по всяко време е можел да внесе документи, с които да поиска от съдия Райнхарт да направи клетвената декларация публично достояние, но е избрал да не го направи, отбелязва вестникът.

Ако бъде публикувана, клетвената декларация ще предостави подробности за това как ФБР е обосновало пред съда необходимостта да бъде претърсен домът на Тръмп, след което от "Мар а Лаго" бяха изнесени няколко десетки кутии, включително 11 комплекта документи с гриф "строго секретно", коментира в. "Уолстрийт джърнъл". В документа също така са изложени и доказателствата, които правителството е събрало по случая, включително тези, предоставени от всички свидетели. В него са описани и причините, поради които разследващите смятат, че може да е било извършено престъпление, обяснява изданието.

Преди делото да започне по същество, съдия Райнхарт разсекрети още няколко документа, свързани с писмената заповед за обиск, за които всички страни по делото бяха дали съгласие да бъдат публикувани, отбелязва в. "Вашингтон таймс". Сред тях бяха придружителното писмо на заповедта за обиск и заявлението за издаване на заповед за обиск. Придружителното писмо не е разкрило почти нищо ново, като в него се посочва единствено, че разследването на Тръмп не е започнало заради други проверки на министерството на правосъдието отпреди 2019 г., коментира изданието. В заявлението за издаване на заповед за обиск, подписано от агент на ФБР, чието име е заличено, се посочва, че агентът смята, че бюрото ще открие в резиденцията на Тръмп доказателства за престъпление и "тайно скрити предмети от престъпна дейност" или други незаконно притежавани материали, отбелязва американският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Важното е

    2 16 Отговор
    да не видим Тръмп.
  • 2 Шотландецът Тръмп

    1 8 Отговор
    Е стабилен и печен ,за президент не ставаше ,но го харесвам като визия , и трябваше да бъде демократ не републиканец
  • 3 фефефе

    9 3 Отговор
    край на демократите, край на войните
  • 4 ИВАНКА

    9 2 Отговор
    ТРЪМП СЕ ИЗГАВРИ С ФБР:

    „Пазя всички секретни документи в лаптопа на Хънтър Байдън».

    Цялата страна знае за сина на настоящия президент на САЩ Хънтър Байдън и неговите сиви схеми, в които участва и бащата, но никой от органите на реда не смее да му посегне по обясними причини.

    По-рано съобщихме, че в една от резиденциите на Доналд Тръмп ФБР е извършило обиск с изземването на голямо количество документи, принадлежащи на бившия президент на САЩ. По време на обиска не са били допуснати адвокати.
  • 5 Класика

    2 1 Отговор
    Да идва Тръмп и цялата шайка откачалки нападнали света- спешно при бай Ставри!