Last news in Fakti

29 Август, 2022 23:00 2 630 18

Спешни мерки! Австрия спасява най-голямото си енергийно дружество

  • австрия-
  • газ-
  • газпром-
  • карл нехамер

Канцлерът Карл Нехамер призова да се спре лудостта, която бушува в момента на енергийните пазари и поиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, за да може да тя се понижи

Спешни мерки! Австрия спасява най-голямото си енергийно дружество - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийското правителство съобщи, че ще трябва да се притече на помощ на най-големия енергиен доставчик в страната, "Вийн енерги" (Wien Energie), тъй като в резултат на скока на цените той вече не е в състояние да преговаря с търговците на едро поради липса на гаранции, предаде Франс прес.

"Вийн енерги" е помолил правителството да му отпусне финансова помощ, посочва в Туитър министърката на енергетиката Леоноре Гевеслер. На кризисно съвещание вчера кабинетът е решил да удовлетвори това искане, тъй като негов приоритет е да осигури доставките за 2 милиона клиенти.

Частично увеличение на цените през септември

За стойността на тази помощ не бяха предоставени никакви подробности, но тя ще позволи на "Вийн енерги" да депозира финансова гаранция, за да бъде компанията допусната отново в тръжната зала на енергийните борси. Предприятието, което доставя електричество и газ на австрийската столица, подчертава в комюнике, че в резултат на новия скок на цените в петък тази гаранция неочаквано се е увеличила.

Дружеството "Вийн енерги", което е силно зависимо от руския газ, уверява, че остава платежоспособно и гаранциите от властите ще бъдат върнати веднага след уреждането на сделките. Дружеството още не е прехвърлило на клиентите си увеличението на цените на едро и се готви да направи това частично през септември. "Тази ситуация вече изпитват някои съседни страни", отбелязва "Вийн енерги". "Доставчиците на енергия в Германия са изправени пред същите проблеми и вече използват държавната помощ като инструмент", уточнява предприятието.

Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер призова да се спре "лудостта", която бушува в момента на енергийните пазари и поиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, за да може да тя се понижи.

След шест месеца война в Украйна цените на енергията в Европа достигнаха нови рекордни стойности в петък, което предвещава силно поскъпване на живота през зимата. Причините, залегнали в основата на скока на котировките, са много, но на първо място е пресъхването на руските газови доставки за европейските страни, които подкрепят Украйна. Същевременно 20 на сто от европейското електричество се произвежда от топлоцентрали на газ.

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, свиква спешна среща на енергийните министри от общността на 9 септември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    42 1 Отговор
    Много поздрави от Владимир Владимирович! Тепърва ще трябват спасителни операции.
  • 2 Евроглупак

    46 0 Отговор
    Е, чакайте бе, още не е дошла зимата - праскайте още пакети саннкции, па гледайте дали австрийския кон боб яде..
  • 3 Кир

    42 0 Отговор
    Ей тамън написахте че цената на газа се е сринала с 6 евро на MW /виж по-горе/ и сега хоп - социализъм в действие държавата спасява частно дружество. Ето това е развито социалистическо общество !!!!
    ЕС си се превръща в ЕССР и това е ........
  • 4 абе не знам

    19 3 Отговор
    ама да не би да иде реч за "Виен енергие"?
    Това Вийн Енерги...от какъв и на какъв език го спелнахте този прочит?
    Че чак за достоверност на няколко пъти!

    Коментиран от #10, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 yaйтнойз

    17 0 Отговор
    Айде и на тия трилион да не пискат през три дена
  • 7 хъм

    22 0 Отговор
    могат ли лудите да спрат лудостта? Ще трябват ли доктори и санитари и от къде?
  • 8 Светът е полудял

    19 1 Отговор
    Никаква газ.Не им трябва.Американски оръжия им трябват.С тях ще си светят в тъмното и ако искат да ядат ще ходят на лов в гората.Ако им е студено ще си намерят някоя пещера и ще запалят огън.Едно време да не би все газ да са използвали?
    Не сечете дърветата в гората,защото може да я хващаме.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мана Мана

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "абе не знам":

    На немски така се произнася, учете езици.

    Коментиран от #16

  • 14 Абе...

    10 0 Отговор
    Защо се крие напоследък Урсула. Щото много окъ.. а нещата май. Няма лице да се покаже.
  • 15 Ти си

    13 0 Отговор
    А бе интересно , никъде не прочетох или чух за някаква енергийна криза и душманско надуване на цените на енергоносителите на тока и всичко останало извън Европа !?!?!?
    Ако това се случи някъде в нормалния свят протестите и демонстрациите нямаше да спират , правителства щяха да падат а в по-екстремни ситуации г граждански войни биха избили . ...
    Лека нощ Европа, , лека нощ Демокрацио, , лека нощ ценности ....
  • 16 При това с дълго "и",

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мана Мана":

    или "ий" накрая, както е и при "Wien-Вийн", т.е. "Вийн Енергий".
  • 17 Невен

    5 0 Отговор
    Два милиарда евро иска "Wien energy".Нека на Путин да му е зле сега!

    Коментиран от #18

  • 18 Невен

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Невен":

    Всъщност искат 7-8 милиарда. Два милиарда правителството трябва да им отпусне още днес и ще им ги отпусне. Прекрасно се развиват събитията в Европа!Гласувайте още санкции,щом хората си траят!
Новини по държави: