Last news in Fakti

30 Август, 2022 15:49 2 723 27

Германската икономика: изненадващо стабилна

  • инфлация-
  • германия-
  • икономика-
  • пари-
  • доходи-
  • русия-
  • газ-
  • криза

Германската икономика се развива удивително стабилно на фона на кризата с доставките на газ, санкциите срещу Русия и други неблагоприятни фактори

Германската икономика: изненадващо стабилна - 1
Снимка: Shutterstock

До данни на статистическата служба Дестатис, между април и юни тази година БВП на Германия се е увеличил с 1,8% в сравнение със същото тримесечие на 2021 година. При това този показател е отчел и много високата в момента инфлация. За високоразвита икономика като германската, която е най-голямата в Европа, прираст от 1,8 % за тримесечие не е никак лош резултат, независимо от сравнително ниската база за сравнение от 2021 г., причинена от пандемията.

С колко се увеличава БВП?

Германските медии обаче обърнаха внимание и на друга цифра – постигнат е едва 0,1% ръст спрямо първото тримесечие на 2022 година. Затова мнозина сега се питат- с колко всъщност расте германската икономика: с 1,8% или само с 0,1%?

Но нека първо да припомним в какви условия се развива германската икономика от доста време насам. Войната в Украйна се разрази с пълна сила и бяха наложени санкции срещу Русия. Бизнесът на западните компании на руския пазар беше замразен и дори се стигна до пълното им оттегляне.

Доставките от Китай и продажбите в азиатската страна пък бяха частично парализирани от двумесечния локдаун в Шанхай, въведен заради пандемията с Омикрон. Световните вериги за доставки бяха нарушени, настана голям дефицит на чипове, енергията стана много скъпа, а инфлацията чупи рекорди. Освен всичко това фирмите в самата Германия пострадаха от големия брой болнични, причинени от заболявания с новия вариант на COVID-19.

Икономиката на Германия се крепеше от вътрешното потребление

Фактът, че германската икономика отчете минимален плюс, все пак говори за стабилност. Според статистиците, този резултат се дължи на увеличение на потребителските и държавните разходи. Германците са се възползвали от отмяната на почти всички ограничения по време на пандемията, за да пазаруват, да пътуват и да използват повече услуги.

Строителната индустрия е най-губещият сектор със спад от 2,4%, главно заради повишаването на лихвите. Външната търговия е допринесла за положителните резултати през последното тримесечие, въпреки че Германия "изнася значително по-малко стоки за Русия“. Износът на стоки и услуги за чуждите пазари в сравнение с първото тримесечие вече нараства - например за източноевропейските държави, които са част от ЕС. Дори тримесечните отчети на големи компании, оттеглили се от руския пазар, показват увеличени и даже рекордни резултати.

Макроикономическите данни вещаят рецесия

По този начин Германия е избегнала рецесията през първата половина на годината. Въпреки това, повечето експерти предполагат, че през третото тримесечие германската икономика ще претърпи загуби или в най-добрия случай ще отчете застой.

Бундесбанк публикува прогноза, че германската икономика ще бъде в стагнация (нулев растеж на БВП) през настоящото тримесечие и в рецесия (отрицателен ръст) през четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през първото тримесечие на 2023 година. Основните причини според експертите са „неблагоприятните тенденции на газовия пазар". Очаква се и рязко повишаване на инфлацията до около 10 процента.

Без висока безработица, но със значителен спад в потреблението

Налице са формални признаци на рецесия (икономически спад, продължаващ две тримесечия или повече), но те не са толкова сериозни, че да доведат до масова безработица. Все пак необичайно голям брой хора в Германия ще бъдат принудени значително да ограничат личното си потребление, което ще влоши техния жизнен стандарт.

Проблемът с безработицата няма да стане масов, включително и поради острия недостиг на квалифицирани кадри – особено на специалисти с висше и средно професионално образование. Затова компаниите, дори в условията на тежка рецесия през първата вълна на пандемията от 2020 г., направиха всичко възможно да задържат своя персонал.

Основният проблем - газовата криза

Експертите са единодушни, че колкото по-бързо Германия и ЕС успеят да намалят цените на природния газ, например чрез увеличение на капацитетите на газохранилищата и засилване на мерките за енергийна ефективност, толкова по-бързо биха могли да преодолеят и от техническата рецесия.

Друга основна причина за евентуална рецесия е намаляването на покупателната способност на населението заради високата инфлация. Ефективна антикризисна мярка би била държавната финансова подкрепа, особено на хората с ниски доходи.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    21 26 Отговор
    Е пак опорките изхвърчаха през комина.Нали чакаме срив,глад студ и делегация на килимчето в Москва молеща за милост.Надежди говежди.

    Коментиран от #4, #7, #10, #12

  • 2 Руските ZV. иne

    16 28 Отговор
    Ще са големите губещи!
  • 3 АБВ

    11 12 Отговор
    ХА ХА каква стана тя
  • 4 Недко

    41 13 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Ти вервай на DW буахахахахаха

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Олаф Шолц

    13 4 Отговор
    Ще помагаме на Украйна с колкото оръжие трябва и колкото дълго трябва. Има ли неразбрали? Прес службата на МС е на тяхно разположене!
  • 7 ежко

    28 11 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Ще го имате!Това,че икономиката расте, не означата,че германеца потреблява повече блага!Като растат цените, номинално икономиката расте, но не и продукцията т.е. ако вчера са се правили 1000 прически по 5 евро т.е. 5000 евро, а утре 500 прически по 11 евро т.е. 5500 евро то по сметки имаш нарастване 10%, ама дефакто имаш свиване на потреблението 50% т.е. граждани които не могат да си позволят да отидат на фризьор!

    Коментиран от #20

  • 8 КОй

    8 9 Отговор
    Ееее рашагите сега няма да спят тая вечер, бива ли сега такива работи да пишете. Ще оскубят костите ха-ха-ха-ха.
  • 9 Щом DW го казва,

    21 7 Отговор
    Цначи положението в Гемания изобщо не е цветущо.
  • 10 Ми да

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    А зимата изненадващо нестабилни. Нали всички хлебозаводи били на газ, като по- голяма част от българските?
    Значи ИЗНЕНАДВАЩО СТАБИЛНО цените нагоре.
  • 11 Хаха

    21 7 Отговор
    Тия смешки могат да минат само тук. Че нещо нашите мигранти там друго говорят, и нещо с храната която им беше евтина и тя се надигала и че дисцепленирания германец почва да негодува по живеем пък ще видим. Опрките ви как ще пропадат на либералчета та лека полека
  • 12 Милен

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    А сега прочети пак статията и ще разбереш, че този растеж е предимно първото тримесечие, когато цените на горивата и обема на доставките на практика не бяха намалени, и както са казали старите хора пилците се броят наесен.
  • 13 Ами

    16 9 Отговор
    и Хитлер до последно е бил убеден в победата, ама................
    Ама щом DW го казва ...................
  • 14 Баста

    9 4 Отговор
    Германия запълва газохранилищата си по-рано от очакваното-източник БЛУМБЪРГ ТВ!
  • 15 Амиии

    4 6 Отговор
    Я се допитайте до някой дебил русофил ?!
  • 16 Гурков-майстор на перото!

    2 5 Отговор
    Здравейте от источната секция на Дойче вълната!Трябваше да споменете,за взетото решение от страна на Норвегия,за безплатно осигуряване на количествата газ,необходими на Украйна за целия отоплителен сезон на 2022-2023г.
    Гурко...много писане те чака през зимата,за да се стоплиш с руската газ!😁
  • 17 Средно удобен въпрос:

    10 5 Отговор
    Защо има толкова будалета,дето четат DW!?

    Коментиран от #22

  • 18 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    6 4 Отговор
    колкото пъти сме били и сие с тия толкова пъти сме губили! дой4о прибира житото бай ган взима триците. нали сми и сие къде са им инвестициите в Бг?

    Коментиран от #23

  • 19 Баууууу

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Недко":

    А на ТАСС ли да вярва??
  • 20 Баууууу

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "ежко":

    Я кажи таралежко, в Русия какво расте?..........май само тревата!

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Македонец

    9 5 Отговор
    На всякъде цветя и рози, според новините ! Украйна с контранастъпление си връща териториите, Руснаците бягат. Путин е болен ще умре до ден-два. Инфлацията е нищожна, германската и френската икономика са в подем итн. Чака ни светло бъдеще според дойче веле. Дали пък не е обратно, просто се шири лъжлива пропаганда с цел властимащите да останат на власт до като не направят окончателните поразии ?
  • 22 И кой задава въпрос

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Средно удобен въпрос:":

    Най големото будале ли?
  • 23 Ааааа не

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "бай пантелеймон наследникът на бай иуп":

    Защо тиражираш небивалици бре ? 45 години с кого бяхме? Или си изгубил паметта си?
  • 24 Я съм

    3 5 Отговор
    Някога като каже човек думите Германия, германец., " Made in Germany " , култура, литература, архитектура винаги осъзнаваше най здраво, най практично, най красиво. Върхът на цивилизацията.
    После. През 1945 година ги освободиха. :(
    И новосъздадената медия Дойче нефеле лъже повече от чърцил и гаварит масква на купове :(
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: