30 Август, 2022 19:30 1 095 4

Големи китайски градове засилват COVID ограниченията

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия

Официални данни от днес показват, че в континентален Китай има 1717 вътрешно предадени COVID инфекции за 29 август, като 349 от тях са симптоматични, а останалите 1368 протичат безсимптомно

Големи китайски градове засилват COVID ограниченията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко от най-големите градове в Китай наложиха по-строги мерки срещу ковид днес, което допълнително ограничи дейностите на десетки милиони души и предизвиква нови опасения за здравето на бавно растящата икономика, предаде Ройтерс.

В главните центрове от южния технологичен хъб Шънчжън до Югозападен Чънду и североизточното пристанище Далиан са наложени локдауни в големи окръзи, както и затваряния в бизнеса. Всичко това се налага с цел да се изкоренят нови огнища на заразата. Най-новите ограничения, които ще забавят началото на учебната година за някои, отразяват стриктното придържане на Китай към политиката за „нулев ковид“. Тя има за цел да постави под контрол всяка промяна в обстановката.

Тази настойчивост го отклонява от останалия свят, който се опитва да живее с коронавируса въпреки цената за втората по големина икономика в света. Докато много от мерките първоначално са планирани да се изпълняват няколко дни, всяка голяма ескалация или разширяване на вируса в някои от най-големите градове в Китай рискуват допълнително да навредят на слабия икономически растеж.

Пекин и Шанхай, най-гъсто населените градове в Китай, напоследък отчитат само спорадични, но тревогите около ковид продължават да се отразяват върху котировките на китайските акции на борсата. Властите в Лонхуа, район в Шънчжън, който има 2,5 милиона жители, затвориха местата за забавление и пазарите с търговия на едро. Там са временно преустановени и големите събития. Хората в Лонхуа и югозападния Чънду трябва да представят отрицателен тест, направен в рамките на 24 часа, за да имат достъп до жилищните комплекси. Ресторантите трябва да работят с половината от капацитета си. Мерките ще важат до събота.

Три други района също обявиха мерки, които засегнаха над 6 милиона в провинция Шънчжън. Тази година провинцията се бори с огнища на подварианти на Омикрон.

Далян е главен център за внос на соя и желязна руда, a започналото днес затваряне по план ще продължи като цяло до неделя в основните градски райони с около 3 милиона жители. Само един и същи човек от дадено домакинство има право да пазарува ежедневно за битови нужди. Локдаунът изисква хората да работят от дома си, докато производствените компании трябва да съкратят персонала на място и да поддържат само основни и спешни операции.

Властите в Югозападния град Чънду, с население от 21 милиона души, наредиха пълно затваряне от днес на развлекателните и културните обекти. Планът там е да се отложи началото на есенния учебен срок.

Северната община Тиенцзин, с 13,7 милиона жители, от събота започна четвърти кръг на тестване. Местните власти заявиха, че ще отложат възобновяването на учебни часове в реална среда за много училища. В северния град Шъцзячжуан, близо до Пекин, четири големи района са призовали повече от 3 милиона души да работят от вкъщи до утре следобед. Изключение правят само тези, чиято работа не позволява това.

Официални данни от днес показват, че в континентален Китай има 1717 вътрешно предадени ковид инфекции за 29 август, като 349 от тях са симптоматични, а останалите 1368 протичат безсимптомно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    13 0 Отговор
    "Господ е българин" и ние си джиткаме по курортете без маски, без ваксини и без проблеми, е като изключим едни хора с титли който ни облъчват, но ние знаем от къде са им хонорарите.
  • 2 Баста

    13 0 Отговор
    ККП ще затрие Китай. Убиват икономиката ѝ, с локдауни. Броят на заразяваните е незначително малък сравнение с населението на Китай.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Линкълн

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Баста":

    Че това не е ли хубава новина, последната империя Русия изнемогва в Украйна а Китай с флашвиата си икономика се перчи на САЩ за Тайван
  • 4 Ама

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баста":

    Ти ако си мислиш че ми дреме за тяхната икономика базираща се на Copy-Paste, жестоко се лъжеш, хаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания