Last news in Fakti

30 Август, 2022 19:50 1 002 7

Израелскaта армия разкри хора от Газа, помагали на „Ислямски джихад“ да изстрелват ракети, убили местни жители

  • израел-
  • газа-
  • ислямски джихад-
  • хамас

Терористичните организации в Газа цинично експлоатират гражданите на ивицата и изстрелват ракети от цивилно пространство, добавиха военните

Израелскaта армия разкри хора от Газа, помагали на „Ислямски джихад“ да изстрелват ракети, убили местни жители  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските сили за отбрана (ИСО) разкриха имената на двама граждани, живеещи в ивицата Газа, които са позволили на терористичната организация "Ислямски джихад" да изстреля ракети срещу Израел от техните частни имоти, като някои от ракетите са изстреляни неуспешно и са причинили смъртта на граждани на Газа. Това предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

По време на операцията "Зазоряване" по-рано този месец терористичната организация "Ислямски джихад" изстреля около 1100 ракети срещу Израел в продължение на 55 часа. Докато около 990 от ракетите летяха към Израел, над 200 от тях експлодираха вътре в Ивицата, убивайки и ранявайки жители на Газа и причинявайки значителни щети, в резултат от лошо боравене и съхранение.

ИСО разкри във вторник, че най-малко две от неуспешните изстрелвания са били от частни имоти на граждани, които са сътрудничили на терористичната организация. На 7 август „Ислямски джихад“ изстреля ракети, някои от които експлодираха в близост до клиника в Джабалия, убивайки двама цивилни.

Парцелът, от който е извършено изстрелването, принадлежи на общината на град Газа, ръководена от Яхия Сарадж.

„Той избра да прояви загриженост повече за терористичната организация „Ислямски джихад“, отколкото за жителите на града, който оглавява, и се възползва от общинско пространство, принадлежащо на жителите на града, за да изнася тероризъм, като по този начин нанася пряка вреда на своите граждани“, обяви ИСО.

При друг инцидент неуспешното изстрелване е от парцел, собственост на Бакр Хамадан Амран Шамалх, чийто брат е треньор във военноморската бригада на „Ислямски джихад“ в Газа. Бакр позволи изстрелване на ракети от неговия парцел, като една от тях бе изстреляна неуспешно и удари цивилна сграда в град Газа - инцидент, който беше излъчен на живо по новините на [телевизия] „Ал Маядин“ (Al-Mayadin).

Семейството на Шамалх „взе активно участие в терористичната операция, а като позволи стрелбата от дома си навреди и на гражданското пространство на Газа“, казаха от ИСО.

„Терористичните организации в Газа цинично експлоатират гражданите на ивицата Газа и изстрелват ракети от цивилно пространство, ето още едно доказателство за това“, добавиха военните.

По-голямата част от ракетите, изстреляни срещу Израел, около 95%, бяха прехванати от батареите на противоракетната система „Железен купол“, разположени в Израел. Десетки израелци бяха прегледани от спешни медицински екипи за леки наранявания, получени докато са тичали към бомбоубежище или заради преживения шок.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирца и Кокора

    4 2 Отговор
    Краднали 11 милиарда лева

    Коментиран от #3

  • 2 12340

    2 3 Отговор
    баш ни болеше ХЯ за иСраел!
  • 3 Ернесто Гевара

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кирца и Кокора":

    И Боко 111 милиарда вс ок България потъва нещо абс нормално!
  • 4 Линкълн

    1 3 Отговор
    БРИКС и ШОС също като Газа са такива организации, браво на Израел, ще мачка терористите докрай
  • 5 Какъв срам

    3 2 Отговор
    Ислямски Джихад и Хамас са единствените, които се борят с Новия( ротшилдов) Световен Ред.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мдаа

    1 1 Отговор
    По думите на Ердоган Израел е терористична държава....