17 Август, 2022 19:23 1 317 12

Турция и Израел се сдобряват

  • израел-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу-
  • ерусалим

Двете странни отзоваха посланиците си през 2018 г., след като 60 палестински демонстранти бяха убити от израелските сили по време на протести в Газа срещу откриването на американско посолство в Ерусалим, напомня Ройтерс

Турция и Израел се сдобряват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че Турция отново ще назначи посланик в Израел, предаде Ройтерс, отбелязвайки, че решението е важен момент в усилията за нормализиране на отношенията между двете страни.

Турция и Израел отново ще изпратят свои посланици в двете страни, заяви Чавушоглу.

"Назначаването на посланици е една от стъпките за нормализиране на отношенията. Такава положителна стъпка дойде от Израел в резултат на тези усилия и Турция от своя страна също реши да назначи посланик в Израел, в Тел Авив", посочи той.

"Ние започваме процес на вземане на решение кой ще бъде назначен", добави той на пресконференция в Анкара.

Чавушоглу уточни, че Турция "няма да изостави палестинската кауза".

От своя страна израелският премиер Яир Лапид обяви в съобщение пълното възстановяване на дипломатическите отношения с Турция и връщането на посланиците в двете страни, предаде АФП.

Той посочи, че е взето решение отново да бъдат изпратени посланици и генерални консули в двете страни.

"Възстановяването на отношенията с Турция е важна предпоставка за регионалната стабилност и много важна икономическа новина за гражданите на Израел", се посочва в съобщението.

Двустранните отношения между Израел и Турция се изостриха през 2010 г., когато израелските сили извършиха рейд срещу турския кораб "Мави Мармара", превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа - палестински анклав, намиращ се под израелска блокада.

Двете странни отзоваха посланиците си през 2018 г., след като 60 палестински демонстранти бяха убити от израелските сили по време на протести в Газа срещу откриването на американско посолство в Ерусалим, напомня Ройтерс.

След повече от десетилетен дипломатически разрив Израел и Турция предприеха през последните месеци стъпки към започване на нова ера в отношенията, като важен момент в този аспект беше историческото посещение на израелския президент Ицхак Херцог в Анкара през март.

В края на май пък турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи посещение в Ерусалим в рамките на усилията за размразяване на дипломатическите отношения, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    7 19 Отговор
    А дано ама надали, но пак ще клекнат турците пред Тел Авив

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    1 2 Отговор
    Де да беше вярно! Иран предЯдрен, така че Мани Мани Симитли.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Линкълн":

    В момента се решава газа от Израел и Кипър откъде ще стигне до Европа !! Част от него минава през Египет и се втечнява на терминала на Шел . Другия трябва да мине по тръба или през Турция или през Гърция !! Но тръбата през Турция ще е 4-5 пъти по-къса и съответно по-евтина , което значи много по лесно финансиране , ако Турция и Израел се разберат !
  • 4 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Любимия ти Иран в момента точи зъби как да вземе поне една трета от дела на Газпром в Европа !! Имат и газа и тръбата през Турция , трябва им само да се разберат с ЕС !!

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Русия номер едно и най-развита

    2 4 Отговор
    ПУТИН ГЛЕДА!
  • 6 Деян Икебаната

    0 1 Отговор
    Кумува Сатанаил.
  • 7 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Разбра ли кво ми написа?

    Коментиран от #11

  • 8 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И Турция...
  • 9 Българските турци

    16 0 Отговор
    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...защо мислите че други ще се карат за нещо което не е тяхно
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!! : )
  • 10 Българските турци

    8 1 Отговор
    Има и един предполагаем вариант който до днес никой още не го е прогнозирал !...Това е проект с дълъг период за реализация но ако се осъществи ще бъде едно забележително стратегическо постижение и ще стане главната алтернатива вместо руския газ за ЕС! САЩ се настаниха здраво на гръцкия архипелаг на Балканите...Никой няма да се учуди ако скоро видим Американски кладенци на "Левиатан" и американски газопроводни артерии през Архипелага към Европа !!!
  • 11 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Какво ти написах , че след китайците и аятоласите са решили да прецакат ватниците ?? Като дори прежалят засега "бомбите" , щото знаят , че никой няма и да ги остави да стигнат до тях ?? Еми жесток е живота , като надушат болна хиена , глутницата сама я довършва !
  • 12 сороснерес

    8 1 Отговор
    пука на турци за палестинци..всеки гледа в своята паничка..кучета лаят ,кервана върви..
Новини по държави: