Last news in Fakti

30 Август, 2022 22:45 1 461 4

Салвини е готов да признае Ерусалим за столица на Израел

  • матео салвини-
  • италия-
  • ерусалим-
  • израел-
  • серджо матарела-
  • марио драги

Лидерът на Лигата каза, че подкрепя правото на Израел да се защитава от иранските заплахи и че демокрация като Израел има правото да се защитава от всяка заплаха за своето съществуване и свобода

Салвини е готов да признае Ерусалим за столица на Израел  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини обеща да спази обещанието си да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести италианското посолство там.

Той направи тези коментари в интервю за ежедневника Israel HaYom, който е близък до крайната десница, публикувано във вторник.

"Аз обаче повтарям и подчертавам, че това е дясноцентристка коалиция. Дадох думата си. Напълно съм ангажиран да помагам на израелското население", заяви той.

Лидерът на Лигата каза, че подкрепя правото на Израел да се защитава от иранските заплахи и че "демокрация като Израел има правото да се защитава от всяка заплаха за своето съществуване и свобода. Иран продължава да прилага политики, които са опасни за мира и стабилността в Близкия изток." Салвини каза, че все пак се надява "да бъде намерено дипломатическо решение".

Салвини коментира и възможността да има руско влияние на изборите през септември в Италия.

"Да не се шегуваме с това. Италианците ще гласуват. Тези, които говорят за възможно руско влияние - левите си търсят алиби, защото знаят, че няма да спечелят. Както в Израел, изборите в Италия ще бъдат свободни и прозрачни.", заявява той.

Припомняме, че редица държави признаха Ерусалим за столица на Израел. Една от последните, обявили такова намерение, бе Украйна.

Те последваха обявеното от САЩ намерение.

Очаквано, Палестина и ислямският свят реагираха негативно на такива планове. Палестина обяви тогава, че ще прекъсне отношенията си с всяка страна, която направи това.

По отношение на Русия, в края на юли уличиха Салвини в съмнителни контакти с Москва.

До изборите се стигна, след изненадващия крах на правителството на Марио Драги през юли. След като три партии в неговата коалиция - популисткото Движение "5 звезди" на Джузепе Конте, "Форца Италия" на Берлускони и дясната "Лига" на Матео Салвини - оттеглиха подкрепата си, Драги подаде оставка и президентът Серджо Матерала свика общи избори за 25 септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    16 1 Отговор
    Моят италиански лизач... Какво нещо са парите, а?
  • 2 Рошко

    11 2 Отговор
    Ерусалим е палестински. Няма израел. Апропо, градът на три регилии ислям православие и юдеизъм но не ротшилдовия. Какъв го дири там и дава акъл един илюминатски католик
  • 3 Taka така

    5 1 Отговор
    И тоя се продаде
  • 4 547в8648

    3 1 Отговор
    Как може да пишете грешно постоянно един град ,журналя!Не е Ерусалим.Защо си измисляте паралелни на реалността събития и градове.Йерусалим е правилното изговаряне и е съществуващ град на планетата Земя с огромно значение за човечеството .
Новини по държави: