Last news in Fakti

24 Август, 2022 22:22 1 633 24

Израел е добил с 22 на сто повече газ през първото полугодие, планира да изнася за Европа

  • израел-
  • газ-
  • газпром

През юни Израел, Египет и ЕС подписаха тристранно споразумение за увеличаване на газовите доставки от Еврейската държава за Стария континент

Израел е добил с 22 на сто повече газ през първото полугодие, планира да изнася за Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Добивът на природен газ в Израел скочи с 22 на сто през първата половина на годината, тъй като правителството планира да увеличи износа към Европа, която е изправена пред най-тежката си енергийна криза от десетилетия, съобщи Блумбърг, позовавайки се на данни на израелското енергийно министерство.

Производството на газ в страната през първите шест месеца се увеличи до 10,85 милиарда кубични метра на годишна база, а износът за съседните на Израел държави е нараснал с 35 на сто до 4,59 милиарда кубични метра. Приходите от газ, минерални суровини и свързаните с тях такси скочиха с 50 на сто до около 253 милиона долара. Голяма част от увеличението се дължи на добива от офшорните находища "Тамар" и "Левиатан" в източното Средиземноморие. Според израелския енергиен министър Карин Елхарар производството на газ ще продължи да расте.

Разположено на 125 километра западно от град Хайфа, офшорното находище "Левиатан" е най-голямото в израелския шелф с прогнозирани запаси от над 600 милиарда кубични метра газ, като в края на 2019 г. започна добивът от него. Находището "Тамар", въведено в експлоатация през 2013 г., се намира на 90 километра западно от Хайфа с прогнозни запаси от 280 милиарда кубически метра.

През юни Израел, Египет и ЕС подписаха тристранно споразумение за увеличаване на газовите доставки от Израел за Стария континент. Израел ще доставя синьото гориво в Египет, откъдето то ще бъде пренасочено към Европа.

Тъй като Русия ограничава потоците си на природен газ към ЕС, страните членки трябва все повече да се обръщат към други доставчици. Кризата в предлагането доведе до скок на цените. Фючърсите на хъба TTF в Нидерландия, които са референтна цена на газа за Европа, се покачиха с 220 на сто от началото на юни.

Междувременно по-рано днес Ройтерс съобщи, че Норвегия е изпреварила Русия като най-голям доставчик на газ за Европа. Скандинавската страна е на път да добие с с 8 на сто повече от суровината през настоящата година, количества които биха били рекордни за Норвегия.

"Очаквам, че можем да поддържаме нивата на производство, на които сме сега, до 2030 г.", каза норвежкият енергиен министър Марте Мьос Персен.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма празно

    12 24 Отговор
    До една година руската ниша ще бъде запълнена.Бая гладници чакаха да ги допуснат до богатия пазар на ЕС.Сега ролите ще се сменят.Гладниците ще са в Русия.

    Коментиран от #3

  • 2 Сух

    24 10 Отговор
    Хахахаха, ей няма такъв смях.. Разбрахте ли защо не трябва да купуваме руски газ, защото трябва да купуваме американски и еврейски.. Ей балъчета да ви е честито, днес ипротест имаше..
  • 3 Европитеците

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Няма празно":

    скоро няма да има с какво да плащат. Не се радвай.
  • 4 Шалом

    5 0 Отговор
    Много добра новина! Не е ли време да се мисли за друга енергия?
  • 5 Миро

    8 4 Отговор
    е балъците европейци да плащат скъп газ като слушат ФАЩ
  • 6 Хохо

    6 9 Отговор
    Рушлямска държава много яко се прекара.Вечния враг Америка троши милиардите за сметка на гладните рашисти.

    Коментиран от #9

  • 7 МмАаНн

    3 2 Отговор
    С този износ тъкмо ще покрие енергийните нужди на България...
  • 8 Боли ме газат

    8 2 Отговор
    Евреите ще препродават руският газ с еврейска надценка на страните от Европа.....
  • 9 Миро

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо":

    ти си от ДБ нали????
  • 10 Милен

    7 0 Отговор
    Норвегия като най голям снабдител на газ за Европа що не намали цената на която го продава а ни тероризира с тези високи цени :)))))
  • 11 Нов8943

    6 2 Отговор
    Ще ги купят от Русия и ще ги препродадат на Европа на двойна и тройна цена. От край време тези пий явици живеят от подобни врътки.
  • 12 Тъпан

    3 0 Отговор
    При тая цена на газа всички станаха №1
  • 13 Ха ха

    6 1 Отговор
    Малък Израел със сигурност ще захрани ЦЯЛА Европа... с руска газ, няколко пъти по скъпа, но изчистена-демократична.
    ...европейците наистина удариха дъното..
  • 14 един

    2 5 Отговор
    Вчера един путинофил се смееше, че Тотал открили 70млрд.м3 край Кипър,и това било много малко като количество!Статията сега показва какви количества има само в израелски води,и край Кипър има газ от порядъка на още 500-600млрд.м3,край Египет също има значителни количества газ,в Катар също!

    Коментиран от #15

  • 15 Лекар

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    600млрд.м3 е потреблението на ЕС за 1 година!

    От тези 600млрд.м3, 150млрд.м3 ги внасяха Руснаците, защото нямаше от къде другаде.

    Та толкова по въпроса за огромните залежи в Израел :-).

    Коментиран от #16, #18

  • 16 един

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Лекар":

    Около 400-420млрд.м3 газ изразходва Европа на година!150-160 млрд. е внос от Русия!Поради настоящите събития ЕС ще намали в голяма степен употребата на газ,най-малкото защото е много скъп,ще намали и производството на ел.енергия от газ!Така,че консумацията ще слезе от порядъка на 350-360млрд.м3!ЕС увеличава силно вноса на ВПГ,на тръбен от Азърбейджан,от Алжир!Германия/и не само/ възстановява работата на ядрените и въглищните си централи,което допълнително ще намали консумацията на газ!Европа усилено инвестира в откриване на нови находища на газ,инвестира и в нови технологии за производство на енерго-суровини които в една или друга степен да бъдат алтернатива на газа!Накратко:Запада е предприемчив и не спи,за разлика от нашета комунистическа върхушка!Кой предполагаше че преди 20-ина год. че ще се добива шистов газ,и той ще се втечнява и транспортира с кораби на далечни разстояния?

    Коментиран от #17

  • 17 Лекар

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Газ по тръба, ще е винаги по-евтин от газ в кофи :-).

    Русия е страната с най-големи газови залежи, при сегашното потребление и износ, имат газ за 100 години.

    При САЩ нещата не са розови, имат запаси за 12 години.

    Израел вече разбрахме, че са Руския износ за 4 години :-).

    А вие си мразете Руснаците, на фактите не им пука.
  • 18 Обективен

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Лекар":

    Ами залежите в Израел са си на Израел. И тези 600 млрд.и още 280 млрд.им стигат за 150 години. Никой не е казал, че Израел трябва да "храни" цяла Европа. Така че не разбирам какво точно искаш да кажеш!

    Коментиран от #20

  • 19 Просто аритметика

    2 0 Отговор
    СП-1 142 млрд м3 на години! Ако не сте си забравили аритметиката, сметне кой, кога и как ще замени този ресурс? Европата ще изпапа цялото находище за 4 години? А после?
  • 20 Лекар

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Обективен":

    Ами точно това искам да кажа, някои трябва да храни Европа и ако не е Израел, тогава за какво е тази статия!?

    Дано вече да сте схванали логиката.
  • 21 Рошко

    5 1 Отговор
    Тази същата" израелска" газ е открадната от Сирия през Йордания досущ като краварския петрол. Аджеба защо краварите са още в Сирия
  • 22 Газ има

    2 3 Отговор
    Руската бензиностанция ще остане съвсем без клиенти!
  • 23 Голям праз

    2 0 Отговор
    Каква изненада, защо ли бяха кризите в Гърция, Кипър и Сирия последните години?
  • 24 Гергана Атанасова

    0 2 Отговор
    Дълги години Европа разчиташе за добив на природен газ основно от един доставчик- Русия. Отдавна трябваше да диверсифицира доставките, така природния газ щеше да се предлага от различни източници на конкурентни цени. Дано си вземат поука за в бъдеще за по-умни решения, за да не страдат гражданите.