Last news in Fakti

16 Септември, 2022 18:43 2 605 25

Полша се подсилва с бойни самолети от Южна Корея на стойност 3 милиарда долара

  • f-35-
  • fa-50-
  • полша-
  • южна корея-
  • изтребители-
  • фа-50

Те са съвместими с произведените в САЩ изтребители Ф-16, с които са оборудвани военновъздушните сили на Полша, както и с договорените Ф-35A

Полша се подсилва с бойни самолети от Южна Корея на стойност 3 милиарда долара - 1
Снимка: Wikipedia

Полша сключи днес с Южна Корея сделки за 3 милиарда долара за закупуването на 48 корейски изтребителя ФА-50, предаде Асошиейтед прес. Централноевропейската страна спешно предприема стъпки за увеличаване на възпиращите и отбранителните си способности на фона на руската инвазия в Украйна.

Миналия месец Полша и Южна Корея подписаха договори, според които европейската страна придоби танкове и гаубици от азиатската страна на стойност 5,8 милиарда щатски долара. Днешните сделки са за закупуване на бойни и учебни самолети „Файтинг фалкън“.

На церемонията за подписването, състояла се на военното летище в град Янув, близо до базата на военновъздушните сили в град Минск Мазовецки в Централна Полша, присъстваха президентът на Полша Анджей Дуда, който е и върховен главнокомандващ, и високопоставеният представител на южнокорейското министерство на отбраната Ум Дон-хуан.

Документите бяха подписани и предадени на южнокорейската страна от Мариуш Блашчак, вицепремиер на Полша и министър на отбраната. „Доскоро бяхме партньори. Сега можем да кажем, че сме съюзници“, каза той по този повод.

Според едно от споразуменията първите 12 самолета на стойност около 700 милиона долара трябва да бъдат доставени в началото на втората половина на следващата година. Втората сделка за около 2,3 милиарда долара е за 36 самолета с технически и бойни характеристики, посочени от Полша. Те трябва да бъдат доставени през 2025 - 2028 г.

Леките двуместни самолети са произведени от „Кория Еърспейс Индъстрийс“ съвместно с американската компания „Локхийд Мартин“. Те са съвместими с произведените в САЩ изтребители Ф-16, с които са оборудвани военновъздушните сили на Полша, както и с договорените Ф-35A.

Консервативното правителство на Полша предприема стъпки за укрепване на въоръжените сили на страната членка на НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна. Полша, подобно на други европейски държави и Съединените щати, изпрати военна техника в Украйна. Варшава се стреми да замени част от това оборудване, включително с произведени в САЩ танкове „Ейбрамс“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    30 7 Отговор
    И ние имаме самальотчета колкото искаш, невидими...виждат се единствено на хартийка, бай Винсент ги е рисувал.

    Коментиран от #12, #13, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кофчик

    16 20 Отговор
    Защо не купят най-великите в света самолети СУ?

    Коментиран от #23

  • 4 Госあ

    43 7 Отговор
    Е това е бате ! 3 млрд долара за 48 самолета ! Гръцката сделка с Рафалите и т.н. Думи нямам ! Няма и нужда да се коментира.

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    6 22 Отговор
    ПРЕДСТАВИХ СИ КАК ПОЛСКИ ВОЕНЕН
    ЗВЪНИ ОТ БОЙНОТО ПОЛЕ " ПРАТЕТЕ МИ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ " В ЮЖНА КОРЕЯ

    Коментиран от #9

  • 7 Адам Хилтън

    12 15 Отговор
    До 2025-та година, ще се чудят бензин откъде да вземат за полското Фиатче, пък изтребителите на етанол ли смятат да ги минат?
  • 8 Ддд

    25 10 Отговор
    Кво да каже човек за това?Разбирате ли защо другите държави дърпат напред,а ние си оставаме най бедните,дори и като членове на ЕС и НАТО?
    Хората са напредничави и иновативни.Ние още се караме,защо сме купили 8 самолета Ф16.Ккаов остава ако направим подобна сделка катополяците.Тука комунягите ще си оплюят брадите от злоба и омраза.И ще направят всичко възможно да не се случи нито една модернизация.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    До 4 ком - тая цена е за самолети без въоръжението а то струва колкото самолетите

    Коментиран от #20

  • 11 Госあ

    32 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ддд":

    Точно така, едните купуват 6 бойни и два учебни самолета без бойно снарежение за милиард и половина, а другите 48 бойни самолета за три милиарда !!! Затова сме на това положение, да ! И по зле ще става.

    Коментиран от #14

  • 12 Поляк

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Няма страшно.Когато дойде на власт възраждане вие ще копувате самолети от Северна Корея
  • 13 А тая руска

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Скрап дето я имаш.Ще дойдат ф коте,колкото и да ви е мъчно русофили мръсни

    Коментиран от #17

  • 14 Тц тц

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Това са учебно-бойни самолети с двойна кабина и може да носи дежурства, ако се наложи.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мамул

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "А тая руска":

    Кралицата ти почина! Бъди пи смирен в мъката си, поданико на короната. Ако слушкаш може да ти дадат някоя опаковка от кралски шоколад
  • 18 големи Шпециалисти са

    3 4 Отговор
    Това е УТС , тия поляците за пълноценен боен самолет ли го водят ?!!! Поне да си бяха поръчали KFX а с него нямаше да има нужда да си купуват ни тоя ни F-35A .

    Коментиран от #21

  • 19 Ал Бунди

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Ами за това се благодари на Льотчика със скъсаните чорапи, на една тиква( банкянска) и един торбалан с обратно нахлупена каска. Глей ко праят хората...за същите пари, които ние потрошихме за едни кирливи 8 самолета, поляка ще си вземе почти същите самальоти, ама 48 бройки. А Ганьо ще дърпа сополите и ще е щастлив че си има шафьор на самальот за резидент.
  • 20 Ал Бунди

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    И така да го смяташ, пак не излиза бройката . Демек с въоръжението са 24 самальота. Демек, три пъти повече от нашите 8..точно три пъти. По твоите сметки.

    Коментиран от #22

  • 21 Некой си

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "големи Шпециалисти са":

    Брей, че спечиалист са извъди бе, овчерю. Я изкарай говедата, па надуй кавала....Интересно..кой лиси, какъв ли си..най-вероятно ако не овчар, то поне вакарелски спирач..ни повече ни по-малко.
  • 22 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ал Бунди":

    Нашите са без въоръжение, също ! Така че си е точно сравнението. После идва поддръжка, летателни часове и изисквания за писти, които за американските прахосмукачки са много високи.

    Коментиран от #24

  • 23 А50

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кофчик":

    Така е, самолетите с марка Су са велики, но нали знаеш че сме подчинена държава на САЩ
  • 24 Ал Бунди

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Демек искаш да кажеш че се прее..хме ли? Ами нали и аз това казвам. а не мисля, че пановете не са в състояние да си обслужват масрафа. Минаха отдавна времето, когато като хвърлиш една пържола във фиатчето 126П и само да броиш колко гладни поляка побира.
  • 25 Ало

    2 0 Отговор
    Тези самолети ще си ги ролучат със сигурност и то скоро. Доколкото днам само американските ги плащаш сега и идват след 2 поколения
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания