Last news in Fakti

20 Септември, 2022 21:00 6 642 50

Как Путин бе унижен: знакът, че властта му отслабва

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

В Самарканд видяхме и още една причина, поради която диктаторите не са способни да правят трайни съюзи помежду си

Как Путин бе унижен: знакът, че властта му отслабва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни Путин бе сериозно унижен. И стана ясно, че властта му няма тепърва да расте. Нещо повече: видя се, че тя вече се смалява. Ето знаците:

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Проследих "срещата на диктаторите" в Самарканд тия дни - та се присетих…

Преди време, след като бях живял достатъчно на съответните места, за да ги разбера, написах книга за диктатурите в Узбекистан, Беларус и Русия. Докато я писах, си дадох сметка, че въпросните автократи - Каримов (Узбекистан), Лукашенко (Беларус) и Путин (Русия) - изобщо не мислят за себе си като за отломъци от миналото, осъдени да бъдат издухани от ветровете на историята. Напротив. Във всичките им действия още тогава прозираше убеждението, че не само ще оцелеят, но и ще могат да противостоят на демокрацията и на останалите "западни" влияния.

Тогава си зададох въпроса (има го и в книгата): След като тези (и подобните тям из света) са толкова уверени в себе си, способни ли са да направят някакъв диктаторски Интернационал, който сериозно да се заеме с демонтирането на световната демокрация? Поразрових се из техните дела и изказвания и разбрах, че не - не са способни.

Като хищници - плячкосват и се дебнат взаимно

Работата е там, че диктаторите не са политици. Ще рече: не са хора, които изчисляват ползи и загуби за народите си и на тази основа градят трайни съюзи. Те са като хищници. В тяхната природа е да плячкосват за себе си - и да се дебнат взаимно, без да си имат и грам доверие.

Открих и друго. Диктаторите се мразят помежду си. Ислам Каримов например, на власт в Узбекистан още от 1989 година, периодично съобщаваше на вътрешния си кръг, че Александър Лукашенко (на власт в Беларус едва от 1994 година) го излага. Съобщаваше, че тъй като Лукашенко не прави нещата по правилния начин (както ги прави Каримов), режимът на Лукашенко излага неговия (на Каримов) режим. Лукашенко на свой ред мразеше Путин, тъй като през 1990-те години бе изработил една изключително сложна схема, според която през 2000 година президент на Русия трябваше да стане той, Лукашенко, а не подполковник Путин. А Владимир Путин на свой ред, макар в сравнение с другите двама най-отскоро на автократската арена, ги презираше, гледайки на тях като на политически джуджета с претенции.

Дори само по тези причини беше ясно, че на срещата в Самарканд няма да се организира някакъв устойчив световен антидемократичен алианс, който да ни създаде сериозни проблеми. В Самарканд обаче видяхме и още една причина, поради която диктаторите не са способни да правят трайни съюзи помежду си.

Всеки диктатор, чиято власт видимо отслабва поради собствените му глупави политики, излага на опасност всички останали. Близо до ума на всеки поданик на някой диктатор е следният въпрос: "След като най-силният от тях, Владимир Путин, се оказа толкова видимо отслабен поради войната в Украйна, какво ми пречи да си представя, че и моят диктатор някой ден ще се окаже слаб?". А това е въпрос, който никой диктатор не иска да се задава на негова територия.

Диктаторите уважават силния, победоносния колега диктатор. Но не уважават бития диктатор. Защото със своята слабост той излага всички тях. Поставя въпроса за тяхната сила, на всеки един от тях.

Тази нагласа обяснява унизеното положение, в което Путин бе поставен от колегите си на срещата в Самарканд. На общата снимка той бе набутан в масовката, на нисък диван, докато Ердоган например седеше на висок стол на началническото място. После цяла поредица от дребни държавици с имена, завършващи на "-стан" накараха Путин да ги чака в приемната, докато те бяха "много заети". Китайският му колега така и не клъвна на всички вербални хватки, които Путин приложи, за да го провокира да каже нещо по повод войната в Украйна. А индийският премиер (който дори не е диктатор) направо съобщи на Путин, че сега не е време за войни - и на практика го инструктира да прекрати войната в Украйна в най-кратки срокове.

И тази поредица не спря, дни наред. Казахстан, доскоро най-проруският "-стан", демонстративно се сближи с Китай. А точно по време на срещата Азербайджан и Армения, както и Киргизстан и Таджикистан, отново се сбиха, като така демонстрираха неспособността на Русия да поддържа някакъв елементарен ред в бившите съветски републики.

Посланието към Путин: "Слаб си, излагаш ни"

Резултатите от срещата в Самарканд демонстрираха, че Путин няма никакви шансове да възстанови СССР, както обещаваше в началото на войната срещу Украйна. Ще рече: властта му няма тепърва да расте. Нещо повече. Видя се, че дори властта, с която той все още разполага, се е смалила до степен, която позволява и на най-слабата централноазиатска бивша съветска република да го унижава пред погледите на света.

Посланието към Путин е ясно: "Слаб си. А твоята слабост излага и нас, довчерашните ти най-близки съратници".

Остава да видим какво ще се случи в самата Русия, когато и там отекне посланието "слаб си".

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    44 51 Отговор
    Путин е бог!.ДВ е съдран парцал..

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Пиночет

    7 16 Отговор
    Вагинално е една дръта гротеска
  • 3 АКО СЪМ НА ПУТИН

    15 26 Отговор
    ДУБАЙ....ВСЕКИ ДРУГ ХОД Е ГРЕШКА...
  • 4 Този иZрод

    42 38 Отговор
    заслужава единствено през рение. И го има от целия свят!

    Коментиран от #44, #45

  • 5 В.В.Потьо

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Аз съм Бок ..
  • 6 Хахах

    32 41 Отговор
    Дано да живее още много години - за да стане свидетел на глупостите които направи , какви последствия иматхахаха поколения ще плащат цената на некадърността му. Сто години по -некадърен политик няма да се пръкне на земята хахах

    Коментиран от #46

  • 7 Пучо Капучо

    66 21 Отговор
    Путин какъв ли не беше - болен, умрял, унижен, свален от власт и т.н...И във Факти зелето е основен източник на тези дезинформации...Да живее пропагандата!

    Коментиран от #41

  • 8 ъъъ

    53 12 Отговор
    Да бе унижен ..

    днес:

    Макрон спешно поиска телефонен разговор с Путин....

    Скоро стана известно, че на Макрон е отказан разговор с Путин, съобщават медиите.

    Коментиран от #20

  • 9 Бля,бля

    28 7 Отговор
    Теб и да те унижава ке мислиш ,че роса те вали ,аре бигай да дрънкаш в кръчмата в Миндя ,кешки там ти хванат дикиш.
  • 10 сесесере

    18 36 Отговор
    Путин е вече и политическо джудже!
  • 11 Кремълски идиот

    16 30 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Следвай го натам където се е запътило това жалко и стрехливо човече с памперс, криещо се в бункера. Защо не поведе ордите с мародери? Никой от последователите му не може да отгжвори.
  • 12 Някой

    43 21 Отговор
    Виждате несъществуващи знаци и ги тълкувате, както ви отърва.
    Напук на вашите мечти, властта на Путин се засилва. И вътрешната, и външната.
  • 13 Соколът

    54 19 Отговор
    Талкова манипулативна измукана от пръстите статия не бях чел. С две думи. Пълна Измишльотина.
  • 14 Човешка трагедия

    10 11 Отговор
    Болните мозъци се надъхват да бомбардират Великобритания..то не е работа
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 101 Далматинци

    21 19 Отговор
    Факт е че Китай и Индия не са горещи привърженици на настоящите действия на Русия. - Не се спускат много, много, освен да купуват на ниски цени горива. За всичко останало са пас и това е факт!
    Путин губи, колото и да му се иска обратното.

    Коментиран от #33

  • 17 Аве педали

    14 2 Отговор
    Защо триете коментарите
  • 18 Петър

    19 6 Отговор
    Припадам от смях. Хубаво е, че има изобретателни хора в журналистиката… Прилича ми повече на есе…
  • 19 Нострадамус от Злокучене

    21 20 Отговор
    В Самарканд окончателно бе погребан СССР-2.На плешивото кремълско нискорасляче му беше показано ясно,че неговите фантазии,няма да се осъществят.Новият лидер Китай има други планове,които се подкрепят от останалите азиатци.Турция също постави Русия в унизително положение,като затвърди позиците си в досегашни руски сфери на влияние.Дори Индия,която традиционно е близка до Русия,също обърна гръб на мераците на бункерният плъх.
  • 20 Хахах

    11 15 Отговор

    До коментар #8 от "ъъъ":

    В толкова изолиран бункер се е намишил , че и телефон няма владимир бин ладен хахахахах
  • 21 Рошко

    11 5 Отговор
    Язък ми че го прочетох, па малко да доитучним седят на една маса поне. Не е като да гледаш партньорите си отвисоко и да им даваш акъл публично като ги уверяраваш че твоето е нах хубаво, второ смееха се не принудено и естествено като равни, а за размириците там е достатъчно да споменем визитата на пелоси (3 дена а знаем че където се появи подобен сатана и ри ите почват да се бият помежду си. И до автора въпрос че. Шефа ти като те извика на по висок или по нисък стол те кани да седнеш
  • 22 пешо средния

    14 10 Отговор
    Западната демокрация е един симулакрум .Пълен фалш.
  • 23 Как

    8 8 Отговор
    Кво му става на Путин ,откачи може би ?
  • 24 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    17 10 Отговор
    Язък му на колегата "проф". Евг. Дайн ов за званието, защото явно НЕ Е ЧЕЛ ДОСТАТЪЧНО.. Дайнов твърди, че ДИКТАТОРИТЕ НЕ СА ПОЛИТИЦИ И НЕ ОТЧИТАТ ПОЛЗИТЕ И ЗАГУБИТЕ ОТ ВЛАСТТА СИ-ДЕМЕК, НЕ ПРЕСМЯТАТ, А СЛЕДВАТ САМО СОБСТВЕНИТЕ ЦЕЛИ.. Но, ТОВА НЕ Е ВЯРНО, ЗАЩОТО НИК. МАКИАВЕЛИ /преди 5 века още.. 😜/В КНИГАТА СИ ЗА ВЛАСТТА И ДИКТАТОРИТЕ ПОКАЗВА, ЧЕ ТОЧНО ТОВА КАЧЕСТВО НА ВЛАДЕТЕЛИТЕ ГИ ПРАВИ УСПЕШНИ,.. ПЛЮС КАЧЕСТВОТО ИМ ДА СА БЕЗСКРУПУЛНИ И ДА ПОЛЗВАТ ХОРАТА В ИМЕТО НА ВЛАСТТА, В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. Та, чети повече "колега" Дайнов, че точно аз и много други от академ. среди не те считат за истински професор.. Особено като други като теб, работещи пак в Нов Бълг. Университет.
  • 25 Абсурдистан

    10 20 Отговор
    Помнете: Путлер ще свърши като Хитлер!

    Коментиран от #27, #37

  • 26 УКРАЙНА🇺🇦

    7 16 Отговор
    Да го дух.... Т русдебилите
  • 27 УКРАЙНА🇺🇦

    6 16 Отговор

    До коментар #25 от "Абсурдистан":

    100% амин
  • 28 Слънчев вятър

    10 2 Отговор
    Списание Lancet обяви лабораторния характер на коронавируса. Научният свят изтръпна.
  • 29 Вечерните лъжи на ДВ

    15 6 Отговор
    Поредната порция измислици на измислената краварска медия! Да ви няма простите смешници!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 В Самарканд

    3 7 Отговор
    Посланието към Путин е ясно: "Слаб си. А твоята слабост излага и нас, довчерашните ти най-близки съратници". Остава да видим какво ще се случи в самата Русия, когато и там отекне посланието "слаб си".
  • 33 Гоуст

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "101 Далматинци":

    Мноооооооооооого си заблуден. Точно Китай на 1000% подкрепя Путин. И само чака удобен момент да си "прибере " Тайван. Ама трябва да се мисли за да се разбере, не да се слуша пропаганда. Международното право е ПРЕЦЕДЕНТНО право. За да не се напрягаш- веднъж признато ли е нещо за законно, то става закон. Когато САЩ и НАТО нападнаха Югославия, и Русия не се намеси ,ВСИЧКИ знаеха, че Русия ще си прибере Крим, Абхазия, Чечня и т.н.
  • 34 Ама, си боклук, другарю дайнов!

    9 3 Отговор
    Олицетеорение на всички продажници, готово да служат на когото и да е, дтига да им подхвърля някой лев - ти, плевнелиев, илиян василев… Край нямате! Нито съвест!
  • 35 Урюрвкос

    5 3 Отговор
    аз пък виждам че Путин е обсъждал с колегите си следващите действия в Украйна и е получил "зелена светлина". Референдумите рязко се активизираха след срещата.
  • 36 Лейди Ди

    2 7 Отговор
    Характерна особеност на диктаторите - СТРАХЛИВЦИ,
    ПОСРЕДСТВЕНИ ЛИЧНОСТИ С ОСОБЕНО ИЗРАЗЕНИ ЛИЧНОСТНИ ПРОБЛЕМИ, СЛАБИ ПОЛИТИЦИ, ЛИПСА НА ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕНЕ.
    С времето развиват психически проблеми.
  • 37 Дедо Стоян

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Абсурдистан":

    В Аржентина ли? И пазен от всички тайни служби на големите държави?!
  • 38 нахалник

    11 3 Отговор
    Само Дайнов е праведен, умен, честен, безпристрастен, безпогрешен, нелицемерен. Аман от праведните икони, дето плюят от сутрин до вечер. Слатински, Неински, Поптодорова, Инджев, Плевнелиев. Кученца-кариеристи циркови.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 бай Симо горския

    3 2 Отговор
    A, Тиквата само дебелее !!!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хахаха

    4 0 Отговор
    сложна схема, по която Лукашенко трябвало да стане президент на Русия...боже прибери си вересиите...
  • 43 Братчеда

    1 1 Отговор
    Начи ще кажа като един известен човек,Щом запада каже за някой че е диктатор, значи мисли за народа и е читав човек..Преди няколко дни Орбан беше обявен за такъв защото не се съгласява на безумието на европейските чиновници и не е съгласен народа му да стои на тъмно и студено..Ай бегай при Тея дето ти плащат да дрънкаш подобни простотии...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ле ле

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Този иZрод":

    дойче веле сорос-гьобелс пропаганден..баш идиотен..
  • 46 чалма тв

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хахах":

    поредно недразумение.. професор на издръжката на Отвратително общество..
  • 47 чекмедже 2

    1 2 Отговор
    Хубаво че има Путин..да изкарате някой лев по темата..А когато управляваше ББ..същите мълчаха и пееха осана ..и сорос беше доволен и сащ получиха реални пари за картонени самолети...къде бяхте анал.лизатори..
  • 48 Гунчев Ильен

    2 0 Отговор
    Четете внимателно какво е написал Евгени Дайнов!
    Защо ли?
    Защото е много по- умен и начетен от вас!
    Слушайте го, за да ви е лесен живота.
  • 49 Дайно Евгениев

    0 0 Отговор
    Че Путин не умря ли вече пет шест пъти
    Май и седем осем вида рак имаше
    Са па унижен
    Щото го били сложили на диван а ония седели по столовете
  • 50 Путин за мезе

    1 0 Отговор
    В Самарканд всички показаха пренебрежение към великото джудже!Факт!