Last news in Fakti

19 Септември, 2022 14:46 3 944 51

ЕС няма да уплаши Орбан

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз

Премиерът, ползващ се с подкрепата на голямо мнозинство в унгарския парламент, може да си позволи да определи ЕС като неморална сбирщина и в същото време да протегне ръката за европейски пари

ЕС няма да уплаши Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия най-после заплаши да спре милиардите за Унгария. Но Орбан отново може да се измъкне, пише Бернд Ригерт.

Автократът Виктор Орбан управлява Унгария без прекъсване вече повече от 12 години. Ако прибавим и първия му мандат от 1998 до 2002 г., опитът му начело на държавата е 16 години.

В този дълъг период Орбан не само превърна Унгария от демокрация в автокрация, както отбеляза Европейският парламент в своята резолюция отпреди няколко дни, но се научи и как да се справя с Европейската комисия. И въпреки всички остри критики за нарушаването на върховенството на закона, непотизъм, корупция, овладяване на медиите и елиминиране на опозицията, Брюксел на драго сърце продължи да изпраща пари на толкова нуждаещата се държава на Орбан.

Премиерът, ползващ се с подкрепата на голямо мнозинство в унгарския парламент, може да си позволи да определи Европейския като неморална сбирщина и в същото време да протегне ръката за европейски пари. Защото средствата от Брюксел не миришат, дори и в касата на Орбан. Особено ако той може да ги раздаде на собственото си семейство и добри приятели, както Европейска служба за борба с измамите ОЛАФ многократно е установявала.

Защо толкова малко и защо толкова късно?

Най-накрая, след дългогодишни процедури, Европейската комисия вкара в употреба инструментите си за финансови изтезания. Тази неделя тя заплаши, че няма да изплати фондове в размер на 7,5 милиарда евро, защото дефицитите в областта на правовата държава и корупцията в Унгария са заплаха за средствата от бюджета на ЕС. Тази сума обаче се отнася за целия период до 2027 г. и представлява около една трета от планираните средства за финансиране на структурни инвестиции.

Защо толкова малко и защо толкова късно? Европейската комисия се позова на Съда на Европейския съюз, който изисква адекватни и пропорционални мерки. Но съществуват и правни становища на парламента, които настояват за незабавно спиране на всички плащания. В крайна сметка Унгария ще получи 44 милиарда евро от европейския бюджет за периода 2021 - 2027 година.

Орбан пак ще приложи старите си трикове

Виктор Орбан прави това, което е правил винаги, когато споровете с Европейската комисия се изострят. Той се преструва, че иска да отстъпи, предлага нови закони и различни компромиси. Ефектът им е съмнителен, но те успяват да приспят Комисията. Дори еврокомисарят за бюджета и администрацията Йоханес Хан призна, че вече няма никакво доверие в Унгария. И че то тепърва трябва да бъде изградено наново. Но в същото време Хан иска да поддържа някакъв баланс с Орбан, за да не блокира възможността за общи действия - например при санкциите срещу Русия.

Същевременно Европейската комисия даде на Будапеща срок до ноември за промени в областта на върховенството на закона. Едва след това държавите членки ще решат с квалифицирано мнозинство дали Орбан действително ще бъде частично отрязан от фондовете. Но още днес е ясно, че до ноември е невъзможно да се компенсират дефицитите в областта на демокрацията и върховенството на закона. И тук не става въпрос единствено за тясната тема "корупция". Това може би е последният шанс да бъде предотвратено изпадането на Унгария в тотален орбанизъм. Демокрацията в страната се намира в опасност, а заедно с нея и членството ѝ в ЕС. Защото в този клуб може да се толерира присъствието единствено на демократични държави.

Фондовете трябва да бъдат спрени веднага

Играта на Орбан е рискована, но той знае как да се справя с колебливите европейски институции. Унгарският министър-председател блокира единодушните решения на ЕС в други политически области. На някои места блъфира, на други финтира. В крайна сметка обаче не бива да му се позволява да спечели. Ето защо плащанията трябва да бъдат спрени веднага и да бъдат размразени отново едва след като връщането към върховенството на закона стане факт.

Досега държавите членки безотговорно позволиха на Орбан да стигне дотук. Те отлагаха несправедливо други процедури срещу Унгария, които можеха да доведат до отнемане на правото ѝ на глас. Необходим е и по-силен натиск от страна на Европейския съвет. На фона на всички останали галопиращи кризи, липсва волята за справяне с Орбан. Само ако Полша изцяло оттегли протекциите си за Унгария заради сериозни различия в политиката спрямо Русия, ситуацията за Виктор Орбан може наистина да стане тежка. Но ако след изборите в Италия следващата седмица дойде на власт радикално дясно правителство, Орбан може внезапно да се сдобие и с нови приятели в Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХИТЛЕР

    75 10 Отговор
    ЕС НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА УПЛАШИ !ЕС САМО СЛУШКА И ИЗПЪЛНЯВА

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Той е поставен лично от Путин

    10 74 Отговор
    за губернатор в руската губерния-Венгрия, също както бившия губернатор за България-Борисов
  • 4 Какво е автократ/ диктатор?

    68 8 Отговор
    Някой който не слушка САЩ/ ЕС. Да се коригират дефинициите в речниците.
  • 5 Горно Уйно

    44 7 Отговор
    Голема работа е това Европската уния!
  • 6 Ами да

    51 22 Отговор
    Естествено че ЕС няма да го уплаши, Орбан е невероятен държавник и патриот и мисли само за България и българите. И ние имаме българският Орбан в лицето на Костадинов и силно се надяваме (мнозинството българи) да стане новият министър на България и да имаме собствена и самостоятелна политика.

    Коментиран от #17

  • 7 Точно!

    78 6 Отговор
    Путин, Си Джинпин и на балканите Орбан и Вучич това останаха всичко друго е глобалистка мърша която се продаде на евреите от САЩ!

    Коментиран от #41, #42

  • 8 маджари връщайте се в ссср

    9 49 Отговор
    1956 кръв ляхте .
  • 9 Да, ама не

    12 42 Отговор

    До коментар #1 от "ХИТЛЕР":

    Като им опря яйцето веднага обещаха да изпълнят всички изисквания. Още днес щели до края на деня да внесат законопроектите. Блъфира, ама е дребна бедна мишка. Иначе зимата може и да спи на топло защото слугува на Путин, но на гладно как се спи?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БРАВО

    55 10 Отговор
    ТОВА Е ЛИДЕР С ТОКИ,НЕ КАТО ДРУГИТЕ В ЕВРОПА ПОСЛУШКОЦИ И У НАС.

    Коментиран от #20

  • 12 един

    11 18 Отговор
    След време ще се разбере дали е уплашен Орбан,сега е корназ все още!
  • 13 Футболист

    31 4 Отговор
    Май ще го пратите без да мислите в друг отбор.От много акъл
  • 14 кюмюря от Драгалевци

    65 9 Отговор
    Видяха един нормален премиер който не иска да погуби страната си оставяйки я без ток и газ и сега лаят против него . Кога ще имаме и ние Орбан ? Никога , защото сме подлоги като останалите европед...
  • 15 Другарят

    11 30 Отговор
    от Унгарската комунистическа работническа партия - мултимилионер от евросредства !
  • 16 Орби си мисли,

    13 35 Отговор
    Че е много важен. Кога ли ще му теглят един шут и ще има да подсмърча до оградата в Брюксел.

    Коментиран от #50

  • 17 Обърках се, извинете*

    37 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ами да":

    Орбан мисли само за Унгария и унгарците
  • 18 Истината.

    23 11 Отговор
    Естествено че ЕС няма да го уплаши, Орбан е невероятен държавник и патриот и мисли само за Унгария и унгарците. И ние имаме българският Орбан в лицето на Костадинов и силно се надяваме (мнозинството българи) да стане новият министър на България и да имаме собствена и самостоятелна политика.

    Коментиран от #39

  • 19 Наркос

    10 22 Отговор
    Орбан е напълнил чекмеджетата, унгарския народ обаче не е... Много тикви като Орбан мислят от днес за утре и в рамките на техния живот, но един ден Орбан просто няма да го има, както и много от нас, а откраднатите пари просто ще се върнат там от където са дошли ,) Няма смисъл да бъде лишаван унгарския народ заради един самозабравил се кретен.

    Коментиран от #24

  • 20 браво ама

    11 16 Отговор

    До коментар #11 от "БРАВО":

    Този лидер с токи ,защо не напусне омразния ЕС, ами постоянно иска от ЕС?
  • 21 Баста 🇺🇦

    6 9 Отговор
    Куче влачи диря няма!

    Коментиран от #47

  • 22 Тома

    15 2 Отговор
    Орбан ги вози с 300 а не като бате бойко който е само с 200
  • 23 стоян

    6 19 Отговор
    До обърках се извинете.ТИ НЕ СИ СЕ ОБЪРКАЛ СЕГА А КОГАТО СИ ЗАПОЧНАЛ ДА ВЗЕМАШ КОПЕИКИ.КОЛКОТО ДО ОРБАН ТОЙ МИСЛИ САМО ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ.КАТО МУ КАЗАХА ОТ ЕВРОКОМИСИЯТА ЧЕ МУ СПИРАТ ПАРИТЕ И ПОДВИ ОПАШКА МЕЖДУ КРАКАТА. ОТ КОМУНИСТ ОСВЕН ДА КРАДЕ ДРУГО НЕ СЕ И ОЧАКВА СОЦИАЛИЗМА СВЪРШВА КОГАТО СВЪРШАТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ.ЗНАЕШ ЛИ КОЙ ГО Е КАЗАЛ ТОВА
  • 24 Най - добрият

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "Наркос":

    му приятел (и единственият ) още от детството , с професия водопроводчик , е милиардер от обществени поръчки и най - богатия унгарец , зет му - мултимилионер от държавни поръчки с евро средства....... Кой ли е шапката ?

    Коментиран от #30

  • 25 бойко

    28 4 Отговор
    ес е сбирщина от кретени,управлявана от сащ
  • 26 интересно

    24 3 Отговор
    само в унгария има корупция, а в бг при тиквоши и румънеще изчезна или който говори истината право куме в очите няма еврофондове
  • 27 Баста 🇺🇦

    4 19 Отговор
    Европейският съюз е замислен да функционира на федерална основа. При влизането си в него Унгария се е съгласила да се съобразява с неговото законодателство. Това което прави Орбан е все едно калифорнийските власти да се поставят над федералните. Просто ЕС е много муден и трябва спешно да се реформира.
  • 28 Тоя

    6 2 Отговор
    другарин и Бою изчисти от срамното му и позорно пребиваване в Унгария .
  • 29 Дай Боже

    27 5 Отговор
    и на България премиер,като Орбан!
  • 30 Баста 🇺🇦

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Най - добрият":

    Казва се Лоринц Месарош и прилича на Митьо пищова.

    Коментиран от #34, #46

  • 31 Ами да

    4 19 Отговор
    Орбан е малко по - префинен вариант на нашия Борисов! Унгарците ще го изхвърлят скоро!
  • 32 Този шамандур

    4 19 Отговор
    Този шамандур Орбан не се плаши от нищо друго, освен от неизбежната гибел на кремълския режим. Но това му е бил изборът. Куц кон.
  • 33 Другите

    21 4 Отговор
    Имат политици ние послушковци
  • 34 Същият

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Баста 🇺🇦":

    сельо и Убавец като него , наскоро си смени жената с мома от........телевизията , Сегединка .
  • 35 Красимир Петров

    1 16 Отговор
    Врътнат ли им кранчето от ЕС Орбан си заминава.
  • 36 За кранчето

    4 12 Отговор
    ЕС врътва кранчето, Горният. Всеки мурзилски маймунджилък си има предел на търпение от нормалния свят.
  • 37 Щом

    2 10 Отговор
    Щом като толкова напористо защитава руските интереси така е.
  • 38 Да питам

    2 15 Отговор
    Що не го пуснете по течението , да оди у Евразия ...
  • 39 ПЕСИМИСТ

    3 11 Отговор

    До коментар #18 от "Истината.":

    Хванал си грешния път, не агитирай за Копейкин, а си гласувай за него! Всеки сам си прави избора.
  • 40 мъкааааа мъка опорочен съюз

    23 0 Отговор
    Мъча се , но не мога да изчитам до край глупостите на DW-то , брюкселските кухоглави не се ли свенят да прибират от Унгария таксите бееееееее , та после Урсула да ги праща на Зеленски да води войната на САЩ с Русия бееее , това беее , защото сте овцееееее , та да ме разберете по-добрееее.
  • 41 Малииии

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Точно!":

    Си Джинпин ...🤭
  • 42 Да питам

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Точно!":

    Орбан - балканец ...🤔 Сигурно си бил отличник , у Петър Берон ..
  • 43 ИНЖ

    1 9 Отговор
    Ако Орбан "зареже" ЕС заради болшевишката политутопия, наречена "Евразия", ще бъде наистина глупаво...
  • 44 Така

    15 0 Отговор
    Щом не са въвели еврото. Значи ще се оправят унгарците. Мислете хубаво, за кого щегласовате. Въведем ли еврото. Тежко и горко ни.е слушаме и изпълняваме всички капризи на началниците ни. И хоро ще им играем.
  • 45 Урюрвкос

    17 1 Отговор
    Брюксел трябва да се реформира изцяло защото е пълен с неграмотни калинки, бюрокрация и корупция.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тити

    1 4 Отговор
    Без парите на Европа Орбан е пътник.
  • 49 правилно ли прочетох?

    1 0 Отговор
    "Автократът Виктор Орбан....."????!!!!!!! Дъното меко и кално- копайте!
  • 50 Стига с този Брюксел само тъпаци ни упра

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Орби си мисли,":

    6593
  • 51 Жоро

    4 1 Отговор
    Стига с този Брюксел оставиха 600 милиона европейци да студуват и гладуват за да слугуват на америка която запали цяла северна Африка и света
Новини по държави: