Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Септември, 2022 20:00 16 809 110

Неочаквани обрати във връзка с руската инвазия в Украйна само за един ден

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Няколко часа след речта на Путин стана ясно, че между Киев и Москва се е осъществила най-голямата размяна на пленници досега от началото на руската инвазия в Украйна

Неочаквани обрати във връзка с руската инвазия в Украйна само за един ден - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ден след смразяващата реч на руския президент Владимир Путин продължават коментарите за нея в чуждите медии.

Добре подбран момент

Още новини от Украйна

Вчера руският президент Владимир Путин произнесе реч, в която обяви частична мобилизация на 300 000 резервисти. В речта си той отправи и предупреждение към Запада, когото обвини в ядрен шантаж. "Срещу нас започна и ядрен шантаж. Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на водещи държави от НАТО за възможността и допустимостта за използване срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие", каза Путин, цитиран от ТАСС. "На тези, които си позволяват такива изявления по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а що се касае до някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", подчерта руският лидер. После той подписа и указа за частичната мобилизация

Моментът на произнасяне на тази реч не можеше да бъде по-добре подбран. Путин обяви тези важни неща два дни след като приключи 12-дневното фокусиране на света върху смъртта на британската кралица Елизабет Втора. В периода 8 септември, когато почина кралицата – 19 септември, когато тя бе погребана с държавната траурна церемония, на която присъстваха монарси и президенти от почти целия свят (без висши руски представители), светът сякаш нямаше друга тема за разговор, освен тази за британската монархия. В този период дори среднощните изявления на украинския президент Володимир Зеленски не бяха толкова внимателно следени, а обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна в размер на стотици милиони долари бе възприета като рутинно съобщение.

На 20 септември светът се събути с въпроса: „А сега за какво ще се говори, след като свърши погребението на кралицата”. Същият ден в Ню Йорк се откриха общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. По традиция в първия ден трябваше да говорят доста лидери, но програмата на речите бе променена именно заради погребението на кралицата и най-очакваното изказване, това на президента на САЩ Джо Байдън, бе насрочено за 21 септември. В програмата за 21 септември бе включено и видеобръщението към Общото събрание на ООН на украинския президент Володимир Зеленски. Така в първия ден на общополитическите дебати най-важното изказване дойде само от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което той, както бе обещал, обрисува в мрачни краски ситуацията, в която се намира сега светът. В интерес на истината още тогава се появиха информации, че на 20 септември вечерта Владимир Путин ще направи обръщение. Вместо това обаче същата вечер стана ясно, че назначените от Русия власти на четири области в Украйна ще организират референдуми за анексия към Руската Федерация в периода 23-27 септември. Една заплаха, за която се говореше от известно време, но която се материализира точно в момент на новинарски вакуум след погребението на кралицата.

И на следващия ден дойде сутрешното изказване на Путин. То предшестваше речта на Байдън в ООН, чийто текст заради изявленията на Путин се наложи да бъде редактиран. В нея президентът на САЩ обвини Русия, че е нарушила безсрамно основополагащите принципи на Устава на ООН, съобщиха световните агенции. "Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава. Както и правото на украинците да съществуват като народ", каза Байдън от трибуната на Общото събрание на ООН. Той заклейми руското нашествие, извършено от страна постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Байдън освен това предупреди: "Невъзможно е да се спечели ядрена война и такава не трябва да бъде водена, но днес виждаме пораждащи безпокойството тенденции". - едно предупреждение, което се смята за породено от изказването на Путин от същата сутрин.

Речта на украинския президент Зеленски пред Общото събрание също бе повлияна от изказването на Путин. Той поиска справедливо наказание за Русия и лишаването ѝ от право на вето в Съвета за сигурност на ООН. Преди това в интервю за телевизия „Билд” той каза, че не мисли, че Русия би използвала ядрено оръжие и изрази увереност, че светът няма да допусне това да се случи.

След речта на Путин вчера последва и хор от реакции на лидери от цял свят, от Австралия и Нова Зеландия, през съседи на Русия и Украйна до висши европейски представители, лидерите на Германия и Франция, представители на Италия и Обединеното кралство. Китай, който неотдавна на среща на върха в Самарканд на Шанхайската организация за сътрудничество, демонстрира близост с Русия, сега реагира чрез гласа на говорителя на външното министерство Ван Вънбин. "Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва бъдат спазвани, целите и принципите на Устава на ООН трябва да се следват, легитимните безпокойства за сигурността на всички страни трябва да бъдат взимани под внимание и всички подходящи усилия за мирно решаване на кризите трябва да се подкрепят", каза Ван Вънбин. "Призоваваме страните в конфликта към прекратяване на огъня чрез диалог и консултации, както и да намерят решение, което урежда всички легитимни опасения за сигурността на страните възможно най-скоро", допълни Ван. Той добави, че според Китай правилният начин за изглаждане на различията между всички страни в конфликта е чрез диалог и консултации. Ван посочи, че Китай е готов да работи с международната общност, за да продължи да упражнява конструктивната си роля за деескалация на ситуацията. Според специалисти по китайските въпроси подобно изказване обаче е показало, че Китай е бил поставен в неудобно положение от речта на Путин и се стреми сега да се дистанцира от Москва, коментират италиански издания.

Протести

Указът на Путин за частична мобилизация на резервистите породи протести в 38 града в Русия, където бяха арестувани близо 1400 души, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем. От Москва до Архангелск хората излязоха по улиците на руските градове, за да изразят безпокойството си или гнева си от новия обрат в инвазията в Украйна. От началото на руската офанзива в Украйна пък в Русия са били задържани 16 500 души от опозиционните среди в Русия, посочва организацията „ОВД-Инфо”, която съобщава информации за протести и арести в Русия.

Масово напускане на страната

Обезпокоени от новините за частична мобилизация на резервисти, много руснаци, които биха могли да попаднат в списъците на мобилизираните, бързат да напуснат страната. Местата за полети до столиците на Грузия, Турция и Армения няколко минути след речта на Путин бяха изчерпани, съобщи „Москоу таймс” след проверка в най-голямата руска платформа за онлайн планиране на пътувания aviasales.ru. По обед вчера директните полети от Москва към Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан също престанаха да се появяват в платформата, което говореше за изчерпани места. А днес еднопосочен билет от Москва до Истанбул струваше 1250 евро.

АНСА съобщи пък за засилен интерес и към полетите до Белград. Интерес очевидно има и към полетите от Москва до Дубай, от които най-евтините вече са 300 000 рубли (5000 долара), или пет пъти повече от средната месечна заплата в Русия, допълва Ройтерс.

Същевременно трафикът от Русия към Финландия на руско-финландската граница се е увеличил през нощта, заяви финландската гранична служба, предаде Ройтерс. Службата уточни, че въпреки това ситуацията е под контрол. Вчера във Финландия са влезли 4824 руснаци. За сравнение, седмица по-рано броят им е бил 3133.

Бягство в момент на визови ограничения

На 9 септември Съветът на ЕС прие решение, с което се спира напълно прилагането на споразумението за визови облекчения между ЕС и Русия. В резултат на това за гражданите на Русия ще се прилагат общите визови правила за влизане в ЕС. Споразумението между двете страни влезе в сила на 1 юни 2007 г. Неговата цел бе да улесни издаването на визи за краткосрочно пребиваване въз основа на принципа на реципрочност. Сега решението на Съвета на ЕС означава увеличаване на таксите за издаване на виза за ЕС от 35 на 80 евро, необходимост за представяне на допълнителни удостоверителни документи за издаването на визи и увеличаване на времето за обработката на визите, както и по-рестриктивни правила за издаване на многократни визи.

На 16 септември Швейцария реши да преустанови изцяло действието на споразумение с Русия за улеснено предоставяне на визи, предаде Франс прес. По този начин Берн последва примера на ЕС. На свое заседание швейцарското правителство "реши да преустанови изцяло действието на споразумението за облекчено издаване на визи, което Швейцария сключи с Русия" през 2009 г., се казваше в изявление на правителството. "Това обаче не означава, че се въвежда забрана за издаване на визи на руски граждани, а че отново ще се прилага обикновената процедура", се уточнява в изявлението.

На 19 септември Литва, Латвия, Естония и Полша съвместно въведоха допълнителни ограничения за руските граждани, които искат да влязат на тяхна територия. И четирите страни няма да разрешават на руски граждани с шенгенски визи за туризъм, бизнес, спорт или културни цели да преминават границите им. Въпреки това ще се прилагат някои изключения, включително за руснаци, които вече пребивават в някоя от страните, и за политически дисиденти, както и по хуманитарни причини. Четирите държави от ЕС казаха, че предприемат този ход в отговор на руското нахлуване в Украйна. По-рано всяка от тях самостоятелно въведе ограничения, по силата на които издаването на визи и разрешения за пребиваване на руснаци до голяма степен бе преустановено.

Неочакван обрат

И докато редица медии започнаха да се питат още вчера дали Путин ще използва ядрено оръжие, от Саудитска Арабия дойде неочаквана новина – Русия е освободила с посредничеството на Саудитска Арабия 10 чужденци, сражавали се на страната на украинските сили и пленени в Украйна, сред които американци и британци. Те са били пуснати като част от размяна на военнопленници между Москва и Киев. Тя е била извършена с личното посредничество на влиятелния саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Освен американци и британци, Русия е пуснала граждани на Швеция, Хърватия и Мароко, обяви министерството на външните работи на Саудитска Арабия в комюнике, цитирано от Франс прес. Представител на саудитските власти съобщи, че освободените чуждестранни военнопленници са се качили на самолет, който вече е пристигнал в кралството. Русия е пуснала петима британци, двама американци и по един гражданин на Швеция, Хърватия и Мароко, каза саудитският представител, цитиран от Ройтерс. Министър-председателката на Великобритания Лиз Тръс приветства освобождаването на британските военнопленници. Стана ясно, че сред освободените е британецът Ейдън Аслин, осъден по-рано тази година на смърт в т. нар. Донецка народна република (ДНР). Сред освободените също са друг британец - Шон Пинър, и мароканецът Брахим Саадун. Те бяха осъдени на смърт в ДНР заедно с Аслин в началото на юни. Русия е освободила също американците Александър Друки и Анди Уин, и двамата от щата Алабама. Те бяха пленени в Източна Украйна през юни, казаха техни роднини пред Ройтерс. Шведската министърка на външните работи Ан Линде потвърди освобождаването на гражданин на страната, който е бил пленен в Мариупол и е можело да бъде осъден на смърт съгласно "законодателството" на ДНР.

Няколко часа по-късно стана ясно, че между Украйна и Русия се е осъществила най-голямата размяна на пленници досега от началото на руската инвазия в Украйна. Украйна е предала на Русия 55 пленници, включително бившия депутат Виктор Медведчук – олигарх, близък на руския президент Владимир Путин, който бе обвинен в държавна измяна в Украйна. А Русия е освободила 215 военни, включително командири на отбраната на стоманодобивния завод "Азовстал" в град Мариупол, превърнал се в символ на съпротивата срещу руската инвазия, предаде Франс прес. Сред освободените от руски плен е имало военни, граничари, полицаи, моряци, членове на националната гвардия, митничари и цивилни. Като част от тази "дълго подготвяна операция" петима военни командири, включително ръководители на отбраната на "Азовстал", са били прехвърлени в Турция,съобщи тази нощ украинският президент. Той добави, че тези хора ще останат в Турция "в пълна безопасност и при много добри условия до края на войната" съгласно споразумение с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Продължават странните инциденти в Русия

И докато всички се фокусираха вчера върху думите на Путин и реакциите, породени от тях, руски медии съобщиха, че бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Геращенко е загинал на територията на университета при падане по стълби от голяма височина. В съобщение на авиационното училище случилото се бе обявено за инцидент, но бе пояснено, че е създадена и комисия, която ще проведе разследване. От началото на руската инвазия в Украйна бе съобщено за смъртта на няколко руски бизнесмени или ръководители на руски компании, които бяха представени като нелепи инциденти, или като самоубийства и които породиха доста коментари в чуждите медии и социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    169 51 Отговор
    И Байдън щял да обяви частична мобилизация, ама забравил след следобедната си дрямка.

    Коментиран от #3, #19, #20

  • 2 хах

    73 91 Отговор
    ПУТИНСКИТЕ СТЪЛБИ НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ СТЪЛБИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаха

    79 139 Отговор
    Путлep нали щеше да денaцифицира, пък освободил главните нацисти от Азoв хахaхаха
    Пак се изгaври с рублaджии и полезни идиoти. Иначе на фронта нищо ново. Дори украинците чакат мобилизираните новoбранки с интерес, че старите кучета вече не са им интересни, никакъв отпор не дават, бягат като плъхове. Всички елитни части на фашисткa русия размазани и разбити, зарязаха си танковете в знак на добра воля. Всичко е по план.

    Коментиран от #49, #99

  • 5 Чочо

    55 13 Отговор
    Рев, рев Гуем рев. Не се ли наревахте вече!!!!
  • 6 Комсомольск на амуре - рай на земята

    40 85 Отговор
    путин ходи винаги със шишенце с отрова , той си знае защо
  • 7 Хаха

    46 64 Отговор
    Азовците уж щяха да ги бесят и изведнъж се оказаха гости на Ердоган в Бодрум.Там БайЕрдо е прибрал и Кабаева.Сигурно е с азовците в една вила.Голям купон ще падне.
  • 8 Дъртият ▶️▶️▶️▶️🔼1️⃣🅾️1️⃣⏺⏺⏺⏺⏺

    72 106 Отговор
    Никакви руснаци в България. Те живеят в 1917 година. Да убият децата на цар Николай втори - това не са ора а дивацци.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ,†****999*

    131 38 Отговор
    Зеленски прикрива следите си: премахнати са кадри с бойци (СНИМКА)
    Зеленски изтри снимка, на която върху униформата на украински войник се вижда емблемата на СС дивизията „Тотенкопф“.
    Снимка на президента на Украйна, направена по време на пътуване до Изюм, с войник от въоръжените сили на Украйна, на чийто гръб беше емблемата на дивизията на SS, изчезна от канала на Зеленски в Telegram.
    Все още не са известни причините ,ха,ха за помитането на крещящите следи от нацизма, срещу които главният клоун не се притесняваше да позира преди.

    Коментиран от #102

  • 11 Тъпанара

    16 41 Отговор

    До коментар #8 от "Дъртият ▶️▶️▶️▶️🔼1️⃣🅾️1️⃣⏺⏺⏺⏺⏺":

    Диваци диваци
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стига де

    40 63 Отговор

    До коментар #9 от "Илюшин":

    не ти ли писна всеки ден едно и също соросоиди , соросоиди , какво толкова ви е уплашил един дядо с няколко милиарда? :)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нане

    60 25 Отговор
    впериод на Берлине!

    Коментиран от #78

  • 17 путин е

    48 87 Отговор
    типичен пример за гърчещ се диктатор в предсмъртна агония!
  • 18 Защо е тази паника

    104 38 Отговор
    Породена от частичната мобилизация на 300 000 души в русия
    Нека направим едно изчисление
    В украйна живеят 44 милиона души
    От тях може да се предположи че половината са мъже
    Нека допуснем че тези до 18 години и над 60 години са 40% от мъжете
    Всички мъже с изключение на посочените по-горе са мобилизирани. Това прави поне 7 милиона души
    Никому ли не прави впечатление тази бройка или работата е в това да се плюе по русия

    Коментиран от #33, #37

  • 19 Червената Соня 🇻🇳

    34 13 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    По повод освободените 55 руски бойци срещу 215 украински, също и Предсказанията на Жиринивски
    вижте в ютуба като

    Что расскажет Медведчук в России? | Повестки в аэропортах и на митингах в Москве | Борщ | №6

    ...и не пишете Простотии, моля Ви.
    Не бъдете Цивилни 😄😄😄

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тя разликата ще е огромна

    97 26 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Ще им се прекъснат вскякви комуникации, а не като сега да си чатят, ще останат без ток, а не като сега, все едно няма война, зеленото джудже ще бъде думнато, а не като сега да се разхожда като панарджийска мечка и да реве! И още куп други "екстри"!
  • 24 прав път

    33 45 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Заминавай за просия да се сражаваш .Кво чиниш тука.

    Коментиран от #40

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Това

    54 8 Отговор
    писание е компилация от няколко статии публикувани по-рано във Факти.
    Просто няма какво ново да напишат и претоплят манджите от вчера.
  • 27 А ма фанело..

    56 16 Отговор

    До коментар #19 от "Червената Соня 🇻🇳":

    От снощи зеленио не се е показвал..оди да му носиш ибрико.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Неутрален

    15 6 Отговор

    До коментар #21 от "тоти":

    Много си “прозорлив”. А да видим, ама надали! Не мога да разбера защо ли не ти вярвам
  • 30 Червената Соня 🇻🇳

    21 8 Отговор

    До коментар #27 от "А ма фанело..":

    Елементарен коментар от елементарен човек..
    .....Цивилен нали ? )))

    Коментиран от #38

  • 31 Смеехх

    21 8 Отговор

    До коментар #21 от "тоти":

    На каква субстанция сте.
  • 32 Не мой да бъде

    28 43 Отговор

    До коментар #21 от "тоти":

    Ти още ли си мислиш,че Сащ няма да отговорят?Щото са страхливи!.Моето дете,Сащ имат 886 официално обявени бази в цял свят.Колко са необявени,никой не знае.А колко ядрено оръжуе имат в тези бази,също никой не знае?Сещаш ли се колко са страхливи да забравят оборудване за 83 милиарда в Афганистан?........
    Ти,ако забравиш жена си в комшията,дали няма да я потърсиш?
  • 33 Глупости

    15 47 Отговор

    До коментар #18 от "Защо е тази паника":

    Не ви ли омръзна да пишете глупости? Не са мобилизирани всички. Не им е разрешено да напускат Украйна, а не са мобилизирани! Мобилизирани са толкова, колкото са им нужни. Не пращат хора без оръжие. На фронта са не повече от 100 хиляди души! Вижте в големите градове, мъжете се разхождат по улиците! Не са мобилизирани.
  • 34 Готин

    13 32 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо Джо":

    Току що показаха, че Путлер го намерил. И поради дефицит в Русия, и стар руски навик да плячкосват всичко, си го вързал на дивия .
  • 35 Украинка

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Дано, дай боже
  • 36 Епа

    23 7 Отговор
    Нали беше болен кашлял, свивало го сърцето и отложили речта за сутринта
  • 37 смешни изчисления

    25 29 Отговор

    До коментар #18 от "Защо е тази паника":

    Да де.! Украинците си са в Украйна ,а колко милиона са мобилизирани си е на тяхна работа и на тяхна територия?За руснаците това велика отечествена война ли е.?
  • 38 А ма фанело..

    7 8 Отговор

    До коментар #30 от "Червената Соня 🇻🇳":

    От толкоз коментарий,си пуснала бримки..

    Коментиран от #45

  • 39 Еми

    38 15 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Направо може да ги думне с атома без да ги бави повече, после капитулация, дъртия добре знае колко млн крави мохат да заминат за два часа и ще трае

    Коментиран от #70

  • 40 Абе

    46 17 Отговор

    До коментар #24 от "прав път":

    Бегай да браниш бандеровска крйна, ние ще чакаме да изпъдим мусака херовингова

    Коментиран от #67

  • 41 Българските турци

    68 9 Отговор
    Частичната мобилизация в Русия означава че "Специалната операция" на Путин свърши !
    След референдумите в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие всички дефакто ще се превърнат в руска територия ( като Крим ) и Украйна ще се превърне от отбраняваща се в нападаща страна в конфликта... и Русия ще обяви официално война на Украйна !
  • 42 Чекист

    24 40 Отговор
    Всички русофили да идват на фронта!!!
    Стига сте се скатавали като драскачи по форумите, мишки такива!

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 🏅🏅🏅🏅🏅

    14 19 Отговор
    Путин много хубав и добър към всички които го подкрепят аз мисля да стана русофил щот ми омръзна живота,🤕

    Коментиран от #46

  • 45 Брао уе

    3 10 Отговор

    До коментар #38 от "А ма фанело..":

    Тва не е фанела,жив парцал е.
  • 46 Е па ти

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "🏅🏅🏅🏅🏅":

    Кво си?
  • 47 Украйна е фашистка държава

    74 23 Отговор
    Русия има подкрепа от държави с 4 милиарда население (ШОС). И стават все повече... Наглият световен бандит Фащ вече е натикан в миша дупка, а 51-ият щат ЕС вече изгуби суверенитета си. Сега си срина и икономиката. Европейските марионетни правителства скоро започват да капят като круши. Тук в Бг съзнателно се крият протестите в цяла Западна Европа, но напоително се натрапва ежедневно престъпника зеленски. Свършва американския диктат, който е причина за вс войни от 1945 г. насам.

    Коментиран от #59, #86

  • 48 Фффффф

    24 63 Отговор
    Тая смрад наречена Русия трябва да бъде заличена от земята....
  • 49 Мишел

    38 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Допълнителна информация:
    Освобождаването на пленените командири на "Азов " е станало с посредничеството на Ердоган, който е поел ангажимента да ги подслони в турски курорт до приключване на специалната операция в Украйна и азовците са се съгласили.
    Освобождаването на чуждите наемници ,включително на осъдените на смърт, е станало с посредничеството на шейха на Саудитска Арабия, който също е поел ангажимента да ги държи в СА до края на специалната операция.
    Турция и Саудитска Арабия са съюзници на Русия и чрез тези действия предотвратяват налагането на допълнителни санкции при евентуални изпълнени смъртни присъди за тези пленници.

    Коментиран от #74

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Е кой

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "миии":

    го интересуват мераците на м@йка ти? Но важното, чи я по фали! :))
  • 52 Вече...

    19 35 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Седем месеца все едно и също нещо пишете...ще видите..ще видите....още нищо не сте видяли...видяхме как да не видяхме, видяхме как най великата, непобедимата и могъща руска армия е разгромена тотално, бяга панически, изоставя техниката и се предава...още какво има да видим????

    Коментиран от #55, #56

  • 53 Реалист

    41 13 Отговор
    Може ли да спрете да пишете глупости! Относно мобилизацията, мобилизират се само онези които имат военно образование, минали са военно обучение и могат да воюват, и забележете, са се регистрирали като лица от запаса. Т.е. това не са обикновени хорица. Освен това Путин даде изрична заповед ако някой е студент или учащ, въпреки военното си обучение да не бъде пращан на фронта. Тези, които де факто са мобилизирани са военни от запаса. Всички, до един. Но това, което мен ме притесни е една информация, изтекла от руската армия, която споделя че това е 1 % от ония дето могат да бъдат мобилизирани. 300 000 можещи да стрелят и да воюват са 1% от всички, които са годни за война! Сещате ли се за каква цифра става въпрос? Ние дали ще съберем едни 2 хиляди човека от цялото население?

    Коментиран от #64, #69, #110

  • 54 Титу

    17 30 Отговор
    След масовата Рашистка мобилизация ще има масова гробокопация отиват на заколение
  • 55 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Вече...":

    намали малко пропагандните медии, за да не виждаш това!
  • 56 Всевиждащото око

    44 10 Отговор

    До коментар #52 от "Вече...":

    Егати разгромяването. Вчера Макрон каза че Русия е приобщила територия колкото Унгария, а ти виждаш разгром, че и тотален даже. Егати разгрома. Интересно, какво ли би било победата? Да си приобщи цяла Европа може би?

    Коментиран от #62

  • 57 Ееееххх

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Тези фантастични филми не ги спряхте да ги гледате.
  • 58 В Турция

    22 10 Отговор
    Зеленски май го е страх от азовците и затова ги праща в Турция.
  • 59 Реалист

    44 12 Отговор

    До коментар #47 от "Украйна е фашистка държава":

    Абсолютно си прав. Както, че украинците са нацисти, така и за криенето на информация за повсевместните стачки в цяла Европа. Само преди дни във Париж имаше хиляди искащи излизане от НАТО, като мярка за стопиране на обедняването. Дума не написаха нашите журналисти. Думичка, една единствена дори. И ако това не е цензура, здраве му кажи.

    Коментиран от #63

  • 60 Хубаво, че в бункера няма стълбища

    14 22 Отговор
    Че вовата да не падне да се пребие за ужас на вся русофилня и остальная св....оч
  • 61 Що словесна "плава"

    5 1 Отговор
    Така наречената "квинт есенция" по темата се състои от петнадесет думи. Другите са за прикриване на "словесният гнилоч"
  • 62 Офффф

    9 29 Отговор

    До коментар #56 от "Всевиждащото око":

    Нищо не си е приобщила Русия, другар. Русия за момента временно е окупирала! Докато се изнесе от Украйна! Украинската армия вече е пред Донецк, а Херсон е обкръжен.
  • 63 факт

    42 8 Отговор

    До коментар #59 от "Реалист":

    При това протестите не са само във Франция, а в цяла Европа. Антиамериканските настроения са в незапомнен мащаб. Колкото и да са облъчвани от западната пропаганда хората се усетиха, че американците имат за цел да жертват Европа в битката срещу Русия. Гладът и студът са най-отрезвяващият фактор, а зимата дори не е започнала. Обаче във всички европейски медии четем и гледаме как Путин мобилизирал резерва, как Зеленски иска още оръжия, как настоявал Русия да няма право на вето в СС на ООН, как руснаците бягат от мобилизацията... Право на информация ли, хайде бе! Даже борци с фейк новини създадоха и ги кръстиха фактчекъри. Те са подчинени на Министерството на истината, а после разправят, че Оруел бил фантаст.
  • 64 Я кажи реално

    11 24 Отговор

    До коментар #53 от "Реалист":

    Ти как ще разбереш колко са мобилизираните .200,300,500хиляди как ще разбереш . Ще ти звънне лично Шойгу ли ? Хахаха
    Рашките се усетиха и си плюят на петите .вън от Раша колкото се може по скоро Хахаха
    .видяхме днеска даже в посока Монголия какви задръствания има Хаха

    Коментиран от #65

  • 65 да ти кажа реално

    32 10 Отговор

    До коментар #64 от "Я кажи реално":

    Русия е голяма държава - има да бягат, има и да останат и да се бият. Ти какво толкова си се загрижил, че не схванах?

    Коментиран от #68

  • 66 Генерал

    13 26 Отговор

    До коментар #3 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Пухлер и без да се губи прави беля след беля.- А една добре смазана демократична машина като САЩ си върви и сама. Така, че не се плаши много. За САЩ трябва само дърт и добре контролиран от партията си и сената президент. С младия помним какво ставаше. Сега "бензиностанцията с ракети" е под прожекторите.Сам човек със самочувствие на император като Путин е опасен и то далеч не само за себе си. Чака го съдбата на Шикългрубер, ако не го "самоубият" по рано.
  • 67 Тодор Правешки

    9 19 Отговор

    До коментар #40 от "Абе":

    Тази година идва друг посланик, другарю! Кажи какво ще правите ти и Костя Копейкин, когато натирим Пасьол Митрофанова?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 БОЛШЕВИК

    29 7 Отговор

    До коментар #53 от "Реалист":

    Ние за какво да се набираме и за кого да воюваме? За Домуса и Доган, за Тиквата и костовата пасмина, за Корнела и ментаците от БСП, за изродите богаташи, чорбаджии, робовладелци и капиталисти?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Запознат":

    Голямата глава ми го говори.
  • 72 депутинизация с пълна сила

    8 23 Отговор

    До коментар #68 от "Рашка с чашка":

    Е то се очкваше Си да му ритне столчето. Той затова си наобиколи новите територии и не отиде ва Москва, а Путя трябнаше да дотича на срещата и да върти опашка.
  • 73 Зельоная, зельоная трава

    15 6 Отговор
    Пък аз ще кажа на мама, че Русия ме наби!
  • 74 А бе, ушанко

    10 19 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    От кога Турция и Саудитска Арабия да съюзници на Рашистан? Нещо май бълнуваш...

    Коментиран от #107

  • 75 Ха,ха,ха

    23 5 Отговор
    Усещам,че на Зеления и компания започват да им трактат зъбите,а западните им приятели изпадат в паника и започват да подвиват опашка.
  • 76 Ха ха

    39 9 Отговор
    Такава отвратителна цензура.Защо не дадоха речта на Путин.Защо анализаторите не седнат пред камерите и да дискутират ситуацията истински.Защо се появяват само соросоиди,които плещят глупости,угодни само на САЩ.Няма ли една умна глава да каже истината,а тя е ,че щати т те искат да превземат Русия и света да е еднополюсен.Стига с тази лъжа,че Русия нападна Украйна и всички трябва да мислим и помагаме.Това е лъжа.Кой принуди. Русия да постъпи така.Кой направи Украйна плацдарм към Русия.Щатите биха ли се съгласили в Мексико с които граничи да се подготвят за ядрено въоръжаване и т.н.Хиляди пъти НЕ.

    Коментиран от #98

  • 77 Нострадамус от Злокучене

    7 21 Отговор
    В Русия продължават да се случват неща,които явно са неподвластни на Кремъл,а най вероятно се управляват от ФСБ и лично от Патрушев.Неочакваната размяна на кума на Путин Медведчук за 200 украински военнопленници,между които командира на Азов и още над сто азовци,които Кремъл щеше да съди на скалъпен процес в Луганда и Донбабве.Цялата операция е шамар за кремълските лакеи,защото трудно ще обяснят как можа да се случи тези "укрофашаги,нацисти и наемници" да бъдат пуснати да се върнат в Украйна.Самият Медведчук не представлява никаква оперативна ценност,за да му се окаже такава чест,да не говориме,че украинските служби са измъкнали всичко каквото ги интересува и благодарение на това,бяха заловени огромен брой агнти на РФ.Това по-скоро е намек към Путин,че е виновен за провала в Украйна,като му подхвърлят горещият картоф.И всичко това на фона на масовата паника след обявяването на "частична мобилизация" с последвалите библейски сцени от "Изход".Критиките към Путин се засилват и някой подготвя почвата за времето след него,като прави жестове на добра воля към Запада.
  • 78 Не е истина

    9 20 Отговор

    До коментар #16 от "Нане":

    какви неграмотници са българските ватенки... Пише се "вперèд", като на мястото на ударението върху второто "е", има две точки (не смятам да си инсталирам руска азбука). Ниската езикова (като цяло ниската обща) култура на рублофилите-путинофили, е пословична.

    Коментиран от #100, #109

  • 79 иска му се

    7 23 Отговор
    Едно е да мобилизираш 1 000 000 армия, друго е да я въоръжиш, облечеш и изхранваш. Тези резервисти може и да не са произвеждали много, но досега сами са се грижили за покрива, облеклото и прехраната.
    Скоро можем да очакваме Руската армия да се сгромоляса под собствената си тежест.
    Очевидно Русия се управлява от човек който бърка желаното с възможното.
  • 80 Ванга

    7 15 Отговор
    Сто години след 1923 г велика империя ще погине! Кой както може ще се спасява! България ще бъде наводнена от бегълци. Глад беззаконие ще вилнее сто години на мястото на империята.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Хаха

    5 13 Отговор

    До коментар #25 от "Шадола":

    Демек просто Азия срещу света. Да видим ще могат ли да победят НАТО и как мислят техните граждани.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хаха

    4 8 Отговор

    До коментар #47 от "Украйна е фашистка държава":

    А техните граждани искат ли да умират във война срещу НАТО?
  • 87 Мишо

    3 9 Отговор
    Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва бъдат спазвани, целите и принципите на Устава на ООН трябва да се следват, легитимните безпокойства за сигурността на всички страни трябва да бъдат взимани под внимание и всички подходящи усилия за мирно решаване на кризите трябва да се подкрепят", включително и за Османската империя.
  • 88 ЦК на КПСС

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Шадола":

    Озбекистан викаш а, като Узбекистан само че с О
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Р У С

    12 2 Отговор
    " НАС НЕ ДОГОНЯТ " !
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Русия ке пребъде.

    18 3 Отговор
    Тя е удобния дежурен виновник за съществуването на пентагона.
  • 93 Тъпи сметки

    21 8 Отговор
    Щатите имат проблем с Китай. За да го решат трябва да отрежат достъпа на Китай до ресурси. Инсталираха удобен Зеленски който да тормози области в Украйна населени с руснаци и предизвикаха Путин. Сега идеята е да предизвикат руснаците срещу Путин, свалят го и слагат марионетка която да не дава ресурс на Китай. Така Китай ще бъде отслабен финансово, ще предизвикат глад и мизерия и едно вирусче ще довърши многобройното население. Което пък бърка сметките на едни фамилии управляващи САЩ за дълго господство на земята. Да се готви след Китай Индия. А сметките са тъпи щото Путин няма да си иде ей тъй.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    8 16 Отговор
    Няма милост за окупаторите....
  • 96 Антируснак

    4 15 Отговор
    Краят на Москалия наближава, друзя ...
  • 97 психо путин

    6 15 Отговор
    Джуджето е в потрес от подкрепата на НАТО и смелите украински войски!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 До Ха Ха

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Ха Ха…. Ха МО кар…
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 следващата

    0 1 Отговор
    Много точно го казахте. Прав сте, малко хора мислят с главите си като вас.
  • 102 Горбачовче

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от ",†****999*":

    Внимавайте, какво пиете и пушите преди сън. Ще ви предпази от подобни халюцинации. Ще ви препоръчам добър психиатър по здравна каса.
  • 103 Писна ни вече

    4 2 Отговор
    И все пак ДЖО Е ПРАВ.Никой не може да спечели ядрената война.Точно и ясно и се знае още от Хирошима.За това, всеки да си натиска парцалите и затваря устата.Иначе и от парцалите и от устите ще остане едното нищо.
  • 104 Абе,

    5 6 Отговор
    видиш,че "статията" е от анатолчо/денисчо,видни краварски подложки...
    И изобщо не я чети !
  • 105 куче

    7 4 Отговор
    Медията "Факти" се финансира от евроатлантически източници и преписва само материали, които съответстват на натовската пропаганда. Всичко останало е нежелано, а смислените коментари в обратна посока - забранени.
    Докато българия е в нато, така и ще бъде. Но това няма да е вечно!
  • 106 Taka така

    5 3 Отговор
    Единственоте които мачкат многократно уставите на оон са фащ ,ес и техните дружки
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 знаещ

    1 3 Отговор
    До 8 Цар Николай втори е истински българомразец.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 епъ

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Реалист":

    За посрещане може и да дойдат и бабите с хляб и сол... Ще се събере народ-не се притеснявай!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания