Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Септември, 2022 21:58 2 846 57

The Washington Post: САЩ предупредиха Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна

  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие

Представители на администрацията на Джо Байдън са подчертали, че това не е първата ядрена заплаха от страна на Кремъл след 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна

The Washington Post: САЩ предупредиха Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните няколко месеца Съединените щати постоянно са изпращали съобщения в Москва с предупреждения към Кремъл, че ще има сериозни последици при употреба на ядрено оръжие, пише The Washington Post. Информацията е позована на американски официални лица.

Посочва се, че администрацията на Джо Байдън е решила в съобщенията да няма конкретика по отношение на последиците след евентуален ядрен удар, което поражда напрежение в Кремъл за това как ще реагират САЩ. В дискурса да ядреното сдържане този подход е наречен "стратегическа неопределеност“.

Още новини от Украйна

Не се съобщават детайли за текста на съобщенията, както и кой ги е предавал, но е известно, че това е ставало чрез Държавния департамент.

Не е известно дали е отправяно ново предупреждение след речта на Путин от 21 септември, в която той отправи директна заплаха за ядрен удар.

Представители на администрацията на Байдън са подчертали, че това не е първата ядрена заплаха от страна на Кремъл след 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна. По думите им, засега няма никакви признаци, че Русия предислоцира ядрени оръжия и се готви за ядрена атака.

Същевременно се отбелязва, че последните изявления на руската власт са по-конкретни, отколкото предходните, и идват в момент, когато Русия губи битката на фронта под натиска на украинското контранастъпление.

Ако преди усилията на Кремъл бяха насочени към това да накарат САЩ и съюзниците им да не предоставят силна военна помощ на Украйна, последните коментари на Путин показват, че Русия разглежда възможността за използване на ядрено оръжие в Украйна като средство да „замрази“ своите завоевания и да принуди Киев към подчинение, заяви Даръл Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на оръжията.

"Всички трябва да признаем, че това е един от най-сериозните, ако не и най-сериозният епизод, при който може да бъде използвано ядрено оръжие, от десетилетия насам. Последствията дори от т. нар. „ограничена ядрена война" биха били абсолютно катастрофални." — посочи Кимбъл.

В продължение на много години американските експерти изразяват опасения, че Русия може да използва тактическо ядрено оръжие, което някои наричат "ядрено оръжие на бойното поле", за да приключат конвенционална война при своите условия — стратегия, която понякога е наричана "ескалация за деескалация".

WP отбелязва, че администрацията на Байдън ще се сблъска с криза, ако Русия използва малък ядрен заряд в Украйна, която няма сключен съюзнически договор със САЩ. Всеки директен военен отговор на САЩ срещу Русия ще създаде риск от по-мащабна война между свръхдържавите, притежаващи ядрени оръжия, — избягването на такава война е първостепенен приоритет за политиката на Белия дом по отношение на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    68 27 Отговор
    В този момент всеки информиран човек трябва да се готви за ядрена война , разбирайки, че тя е отчаяно провокирана от САЩ и НАТО. Русия не иска ядрена война и за щастие на човечеството, Путин е много по-премерен и търпелив човек от който и да е западен лидер , което означава, че той няма да се нахвърли нерационално с ядрени оръжия за политически цели.

    Същото не може да се каже за западните нации и техните луди, обезумели лидери. Те ще провокират абсолютно всичко - включително ядрен тероризъм или ядрена война - за да се опитат да останат на власт, дори ако това означава масово избиване на милиони невинни хора. Джон Мур

    Коментиран от #5, #19, #22, #37, #38, #41

  • 2 Дугин съветника на Путин

    23 19 Отговор
    Дугин каза, че ядрената война е неизбежна, защото Русия не може да загуби войната.
  • 3 Сандо

    38 16 Отговор
    А оня ден Русия предупреди САЩ и васалите му да не използват ЯО в Украйна.
  • 4 Урюрвкос

    11 20 Отговор
    Русия иска да присъедини радиоактивно заразени територии
  • 5 Гост

    19 40 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Как я провокират САЩ? НАТО щеше да нападне Русия ли ако Русия не беше нападнала Украйна ? Все едно и също си блещите без покритие!

    Коментиран от #18

  • 6 Историк

    41 14 Отговор
    Голямата новина от днес е,че в Байконур жалузите на стратегическите ракети със среден и далечен обсег бяха отворени в 14:30 часа средно европейско време-Европа е в истерия в момента,но българските новинари пак изостават...Каквото е отредил Бог,това да е...
  • 7 Путин

    26 9 Отговор
    " Ние ще отидем в Рая, а те /западняците/ в ада!"
  • 8 Смешници

    37 7 Отговор
    И кога Русия каза че използва ядрено оръжие срещу Украйна ? Каза.че ако го използва ще бъде в Западна държава (Англия или Германия ) и срещу Сащ
  • 9 АЗ ДА ПОПИТАМ

    37 6 Отговор
    Направо у САЩ може ли ?

    Коментиран от #25

  • 10 Тези още не са разбрали?

    36 9 Отговор
    Каква Украйна? Ядреното оръжие е за Натото!
    Путин много точно го каза, ама кой от тези маймуни да знае руски език?
    Не са като нас, да знаем по 5-6 езика.
  • 11 българина

    34 5 Отговор
    казват го из ро дите, които единствени са използвали ядрено срещу хора ДДВВАА ППЪЪТТИИ!

    Коментиран от #16

  • 12 Абе

    25 8 Отговор
    стига с тази пропаганда бе? Предупредили! Нито някой има намеренеие да ползва в Украйна ядрено оръжие, нито пък му дреме на някой за предупрежденията и лъжите ви! Освен ако не го използвате вие! Че от такава смет като вас, всичко може да се очаква!
  • 13 алоооо, много спите

    9 2 Отговор
    манхатън е купил о края2/3 и бият донекс и луганск! най големите находища на КОКС в света!
  • 14 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    12 3 Отговор
    "...избягването на такава война е първостепенен приоритет за политиката на Белия дом ..."

    Дали Русия ще използва малък тактически заряд зависи от Украйна и деМенторите. Дори Русия да анексира завладените територии в пълен обем, Украйна и НАТО остават Проблем за Русия, която сама предизвика.
    Резултатите от Референдумитв ще се публикуват след 5 дни.
  • 15 Фронт

    14 5 Отговор
    Говедарите мн почнаха да се обаждат и е мн вероятно да го хапнат у... Я
  • 16 Професора

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "българина":

    По цивилни хора при това!
  • 17 има един предател

    23 5 Отговор
    казва се зеленски и как можаха майка и баща , руски учители и професор да отгледат ТАКЪВ ПСИХОПАТ ????????? и Мосфилм също?????
  • 18 Я пак

    33 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ти де беше като хиляди пъти през годините Русия предупреждаваше да се спазват Минските споразумения, да се изтегли САЩ от Украйна? Де беше като САЩ наливаха милиарди и провокираха да не се спазват Минските споразумения? Де беше като цяла година кораби на САЩ и Англия навлизаха в руски териториални води? Каква работа имаха там на хиляди километра от дома им и хиляди предупреждения? Де беше като два дена преди нападението започнаха най мощната бомбардировка срещу Донецк и уцелиха и детска градина?! Де беше като Русия ги предупреди за последно и каза, че това което ще се случи, няма да им хареса? Де беше като се направиха, че не чуват? Де беше като почна войната и седмица след това Русия като агитираше за преговори и даваше ясни сигнали, че може да си върнат всичко без Крим? И все още нямаше жертви! И хиляди неща още на които или не си присъствал или си бил с превръзка на очите и тапи в ушите!

    Коментиран от #30

  • 19 Военен психиатър

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    За лудницата си
  • 20 баба ти от Пловдив

    15 0 Отговор
    за всички е ясно кой убива деца и болници в Донбас и другаде в малорусия!!!! Донбас и Луганск са български от 6 - ти век! до сега минни инженери от България , беееееее
  • 21 yaйтнойз

    10 1 Отговор
    Путин ще се обади на водородния.. да се посмеят колко е страшно
  • 22 РЗС

    9 25 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Кои се опитват да се задържат на власт, кои лидери от запада? Путин управлява еднолично Русия от 20 години! САЩ смениха няколко президента за това време. Ес смениха и те канцлерите! Ти мислиш ли въобще какво пишеш? Или се опитваш да ни заблуждаваш? Путин заплашва в директно обръщение по телевизията с ядрен удър! Никой друг лидер никога не си е позволявал такава безотговорност! Комунистическия режим е точно това, да избиеш собствения си народ, за да си доизбиеш комплексите. Знаеш ли, че в Англия краля е водил войската на война, той е бил най-отпред! И за да избегнат кръвопролитие са се биели кралете първо, в битки в които и другия крал е имал доблестта да запази войската си. Руснаците са да не ги наричам с епитети. Ще видим с времето какво представляват, да не се косите на всички ще ви стане ясно. Тук не става въпрос кой ще победи, а кой иска да запази мира, в който ще умрат много невинни хора! Аз имам дете и като чета коментарите тука, ум не ми побира що за писачи са се събрали, които са за тия или ония във време на война! Какво бъдеще имат децата ни с такива като вас? Който търси война, ще си я намери и помнете ми думата ще си мразите живота!

    Коментиран от #27, #57

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 го шо

    21 2 Отговор
    аууу! колко са страшни!
    краварите бяха направени от малкото кимче за смях на врабчетата преди време, сега гледат льошо мецан. верно, че пропагандата не знае граници!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Перо

    14 2 Отговор
    “Предупреждения”!, неграмотност с корупция за БГ журналята!
  • 27 Майна

    17 2 Отговор

    До коментар #22 от "РЗС":

    Вземи погледни,, Алеята на ангелите ,,в Донбас и ако има прераждане се моли да не се преродите там, ти и...детето ти

    Коментиран от #47

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 пешо

    18 3 Отговор
    "САЩ смениха няколко президента за това време. Ес смениха и те канцлерите!"
    ти мислиш ли въобще какво пишеш? в обора се менкат марионетки на две(!) партии, спонсорирани от един и същи капитал. а баба ти меркелица беше канцлер колко мандата, помнишли?
  • 30 В Минските споразумения

    7 18 Отговор

    До коментар #18 от "Я пак":

    Имаше точка да се демитализират тъй наречените републики.Те не само не ги демилитаризираха ,а освен ,че ги въоръжиха имаше и руски воиски.И ако не беше руската войска знаеш ли какви републики щеше да има.За Дебалцевсия котел чувал ли си ,за киборгите от Донбаскотото летище.За зелените повечета дето окупираха Крим.Така,че россия е окупатор под прикритие от 2014 Батковото.И да те питам някой ,ако си присвои бълг .територии и ги обяви за независими ,ние какво трябва да правим.

    Коментиран от #40

  • 31 ЦК на КПСС

    13 7 Отговор
    Само сашщ могат да използват ядрено оръжие и го използваха срещу мирно население, останалите не могат и ще бъдат заплашени
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    9 18 Отговор
    Руски иб. Рик чии.В САЩ има 3,5мил.руски емигранти в Германия 1,5мил.На вас ,ако Ви харесва россия може да емигрирате там.
  • 35 Източна ромелия

    16 3 Отговор
    Ами ФАЩ защо използваха бомби с обеднен уран в Югославия
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Алекс83

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Тъпо к о.п е.л е
  • 38 0000

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Путлер е агресор, точка. Капиш?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Я пак

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "В Минските споразумения":

    Нещо много ви харесва да си нагаждате фактите! Първо Минските споразумения, трябваше да няма бомбардировки! Ти да си видял да са спирали? За какво демилитаризиране говориш тогава? Колко милкиарда се изсипаха в Украйна от НПО-та като нашите америка за България? Колко оръжия се наляха на азовците? Дори Европа беше заклеймила азовците като терористична организация! Защо си затваряте очите? Каква работа имаха САЩ на хиляди километри от дома им? Колко предупреждения на Русия минаха покрай ушите ви? Това са фактите, а не глупостите дето четете! Не ви ли прави впечатление, че тази война е желана от САЩ? Нима ще я спреш с оръжия? Дори в тази мал0умщина ви убедиха! Ако мислехте, вместо да четете тия дето "мислят" вместо вас, щяхте да забележите и как САЩ си гласуваха да не се налагат санкции на жизнено важни за икономиката им ресурси, но същевременно натискат Европа да го прави! Каква логика намирате в това? Освен целенасочено съсипване на Европа! Ти европеец ли си или американец?

    Другата глупост за БГ териториите, не ми се коментира! Какъв аналог има това с Украйна? БГ земите са такива от векове, докато държава Украйна е изкуствено създадена и източната и част си е била руска и населена с руснаци! Никаква база на сравнение, но редовна опорка!

    Коментиран от #42, #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Харалампи

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Я пак":

    Много си малък и не помниш,че тук искаха да сме 16 та република,.А в русия още знаят притчата .Болгария не птица ,Болгария не заграница.А тоя тъпизъм опорка не знам какво е.Първото име на росия е Киевска рус.

    Коментиран от #46, #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ей Мухъл

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Майна":

    Скоро ще се видим на фронта и с кеф ще те пратя на която алея в небесата си избереш

    Коментиран от #49

  • 48 Не бе харалампи

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Харалампи":

    Не съм малък и всичко помня, но ползвам онова нещо на рамената по предназначение харалампи! Та какво общо има онова с това бе харалампи? Истината и лъжата константни величини ли са харалампи?
  • 49 Що бе

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ей Мухъл":

    Що толкова те дразни истината? Трябва на лъжата да се дразниш, а не на истината, ако си човек с достойнство и ценностна система!

    Коментиран от #51

  • 50 Брей!

    4 2 Отговор
    И руснаците квооо? Преместиха си ракетата от прицел в Лондон, на прицел във Бялия Доум...
  • 51 Ей Мухъл

    2 8 Отговор

    До коментар #49 от "Що бе":

    Дразни ме единствено истината, че САЩ и Англия през всв решиха да помогнат на Русия, защото ако не бяха те Хитлер да ги е приключил. По-добре да ги бяха оставили да се оправят и сега да си пишем на немски в една подредена и задружна супер държава

    Коментиран от #52

  • 52 Що бе

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ей Мухъл":

    Нещо ти се разминават размишленията от действителността! Дали хитлеристка Германия, би била тази Германия сега? И дали Англия и САЩ помогнаха на Русия или Англия помогна на себе си? С какво са полезни САЩ на света? С десетките войни и интриги по света? Или с милионите жертви които е причинила? Или милионите съсипани човешки съдби? Не виждаш ли тенденциозното унищожаване на Европа? Кой провокира Брекзита в Англия? От къде мислеше се тиражираше пропагандата им по медиите? Когато бяха в дилема и на кръстопът за Брекзита, кой им обещаваше безмитен износ за САЩ? Разделяй и владей! Кой от години прави войни в близост до Европа и я тъпче с бежанци! Дали си се интересувал, че бюджета на Европа, само за бежанците, надхвърля 100 милиарда вече? А сега и няколко милиона от Украйна! Знаеш ли колко пари са това? Ти европеец ли си или американец?
  • 53 И аз съм на мнение,

    5 1 Отговор
    че не трябва да се използва ядрено оръжие в Украйна, а във ФАЩ. Тогава войната веднага ще свърши.
  • 54 Виетнам 2

    4 1 Отговор
    Ами да спрат да изпращат пари и оръжия в Урайна, кукумицините от Вашингтон или още не са разбрали съобщението?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пешо

    2 1 Отговор
    Русия е по.мия. Тиквите в България дето я подкрепят са по.мияри. Макар и добре платени.
  • 57 Хайде цитирай

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "РЗС":

    думите на Путин, с които той заплашва с директен ядрен удар, че да бъдеш убедителен! Чул недочул и веднага приписваш небивалици на руския президент! Явно това, което постваш е под въздействие на онези, които туриха тия думи в устата на Путин без грам срам и съвест! Да не говорим за другите глупости, дето си наблъскал поста си... За кралете става дума! Очевидно си любител на народните приказки, в които кралят води воиската в бой... Само че това не е вярно или е до такава степен изопачено, че такива като теб го приемат за исторически факт...