Last news in Fakti

28 Септември, 2022 12:36 873 5

ООН призова Иран да не използва ненужна сила при протестите, обхванали страната след смъртта на млада жена

  • иран-
  • протести-
  • аятолах али хаменей

Държавната телевизия съобщи, че от началото на демонстрациите на 17 септември са били убити най-малко 41 демонстранти и полицаи

ООН призова Иран да не използва ненужна сила при протестите, обхванали страната след смъртта на млада жена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Иран да се въздържа от използването на "ненужна или непропорционална сила" срещу демонстранти, след като цялата страна бе обхваната от протести заради смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Гутериш заяви, че иранските власти трябва проведат бързо и безпристрастно разследване на смъртта на 22-годишната Махса Амини.

"Ние сме все по-обезпокоени от съобщенията за нарастващия брой смъртни случаи, свързани с протестите, включително на жени и деца", каза Стефан Дюжарик. "Подчертаваме необходимостта от бързо, безпристрастно и ефективно разследване на смъртта на г-жа Махса Амини, проведено от независим компетентен орган", допълни той.

Протестите се разпространиха в най-малко 46 населени места в Иран. Държавната телевизия съобщи, че от началото на демонстрациите на 17 септември са били убити най-малко 41 демонстранти и полицаи.

По изчисления на Асошиейтед прес, направени въз основа на официалните изявления на властите, загиналите са най-малко 14, а над 1500 демонстранти са арестувани.

Дюжарик добави, че на срещата си с иранския президент Ебрахим Раиси на 22 септември Гутериш е подчертал необходимостта от зачитане на правата на човека, включително и правото на свободно изразяване, на мирни събрания и на сдружаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 11 Отговор
    А чакахме от Иран помощ. Цените в Иран се бият с властта, а мъжете в Русия бягат през границата… алооо?! Къде е могъщата армия от 1.1млн. с най-модерното оборудване Путине?! Иран скоро няма да го има да дава дробове… после какво правим?!
  • 2 Извор

    3 8 Отговор
    В диктаторските държави е нужна само една искра.Скоро и в непобедимая.
  • 3 БАБИКЯН МИРИЗЛИВИЯ НЕКЪПАНИЯ

    9 2 Отговор
    Я ОЩЕ ЕДНА ОРАНЖЕВА РЕВОЛЮЦИЯ НА ЯНКИТЕ!!!!СРЕЩО ОБЕЩАНИЕТО -ЗЕЛЕНА КАРТА И ИЗВОЗВАНЕ ЗАД ОКЕЯНА В КОЛЕСНИКА НА САМОЛЕТА. КОЙТО ОСТАНЕ ЖИВ В МЕСОМЕЛАЧКАТА НА ЯНКИТЕ ПЕЧЕЛИ ЗЕЛЕНА КАРТА.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САЩ са международен бандит

    0 0 Отговор
    ООН е частна американска организация. Не е решила нито един световен проблем през последните 70 г. А служи за оправдаване на американския диктат и тероризъм.