28 Септември, 2022 15:40 1 771 5

Под обстрел! Техеран атакува с ракети и дронове ирански кюрди в Ирак

  • иран-
  • ирак-
  • кюрди-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция-
  • аятолах али хаменей

Ударите на иранските безпилотни самолети са били нанесени по военен лагер, къщи, офиси и други райони около Коя

Под обстрел! Техеран атакува с ракети и дронове ирански кюрди в Ирак  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран започна днес нова кампания за атаки с дронове на бази на иранска кюрдска опозиционна група в Северен Ирак, съобщиха кюрдски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на протестите в Ислямската република след смъртта на млада жена в полицейски арест.

Ударите били нанесени в Коя, на около 60 километра източно от Ербил, заяви Соран Нури, член на Демократичната партия на ирански Кюрдистан (ДПИК).

Лявата въоръжена опозиционна фракция е забранена в Иран.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е атакувал някои бази на сепаратистката групировка в северната част на Ирак със свои "прецизни ракети" и "дронове камикадзе". Според кюрдския генерал Горан Ахмед, началник на гражданската отбрана в Коя, двама души са загинали, а седем са били ранени. Кюрдската телевизия "Рудау" съобщи, че 15 души са били ранени.

Ударите на иранските безпилотни самолети са били нанесени по военен лагер, къщи, офиси и други райони около Коя, каза Нури.

Журналист на АП е видял линейки, които се движели през града след нападенията.

В събота и понеделник КГИР атакува с безпилотни самолети и артилерия кюрдските позиции, припомня АП.

Нападенията изглежда са в отговор на продължаващите протести в Иран заради смъртта на 22-годишна иранска кюрдка, задържана от нравствената полиция на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шалом

    12 16 Отговор
    Това са приятелите на Раша - терористи.
  • 2 И тия като евреите

    6 8 Отговор
    Никой не ги обича....
  • 3 сектант

    6 5 Отговор
    Иран започна днес нова кампания за атаки с дронове на бази на иранска кюрдска опозиционна група в Северен Ирак, съобщиха кюрдски представители, цитирани от Асошиейтед прес. - Иран атакува Иран?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хомейни

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Кюрдски тероряги сега ще ядете на моллата главата!