4 Октомври, 2022 15:27 1 277 6

Иранският президент се опита да успокои напрежението в страната на фона на продължаващите протести

  • иран-
  • ебрахим раиси-
  • аятолах али хаменей-
  • махса амини

След официалното начало на академичната година миналата седмица демонстрациите бързо обхванаха и университетите

Иранският президент се опита да успокои напрежението в страната на фона на продължаващите протести - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският президент Ебрахим Раиси призова днес за национално единство, предаде Асошиейтед прес.

Той направи опит да успокои недоволството срещу властта в Иран на фона на продължаващите от седмици антиправителствени протести, които междувременно обхванаха университетите и гимназиите.

Раиси призна, че Ислямската република има "слабости и недостатъци", но повтори официалната гледна точка на властите, че вълненията, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини след задържането ѝ от нравствената полиция, не са нищо повече от заговор на враговете на Иран.

"Днес решимостта на страната е насочена към сътрудничество за решавана на проблемите на хората", каза иранският президент в парламента. "Необходимо е да има национално единство и сплотеност, защото те правят нашите врагове безпомощни", добави той.

Раиси повтори твърденията на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, който вчера в първия си коментар на протестите обвини САЩ и Израел, че разпалват размириците. Това е позната тактика на иранските ръководители, които още от дните на Ислямската революция през 1979 г. са подозрителни към западното влияние и често обвиняват за проблемите на страната външни врагове, без да представят доказателства за това, отбелязва АП.

След официалното начало на академичната година миналата седмица демонстрациите бързо обхванаха и университетите. В социалните мрежи се разпространяват видеозаписи, на които студенти изразяват солидарност с арестувани колеги и призовават за край на Ислямската република. Разтърсени от вълненията, много от висшите учебни заведения решиха учебните занятия тази седмица да бъдат онлайн.

В неделя престижният Технически университет "Шариф" в Техеран се превърна в бойно поле, след като силите за сигурност обкръжиха кампуса му и използваха сълзотворен газ срещу демонстранти, които обкръжиха на паркинг. Студентски съюз съобщи, че полицията е задържала стотици студенти, но впоследствие мнозина от тях са били освободени.

На видеозапис от вчера студенти протестират в техеранския университет "Тарбиат Модарес" и скандират "Хвърлените в затвора студенти трябва да бъдат освободени". В друг ВУЗ, Университета "Хаям" в консервативния град Машхад, учащи скандираха "Унивеситът "Шариф" се превърна в затвор! Затворът "Евин" стана университет!", имайки предвид едноименния печално известен затвор в Техеран.

Протестите, изглежда, обхващат и гимназиите в Иран, където момчетата и момичетата учат отделно един от друг. Групи млади момичета развяваха демонстративно хиджабите (забрадките), които трябва да носят задължително, и скандираха "Жена! Живот! Свобода!" в намиращия се западно от столицата град Карадж и в кюрдския град Санандадж, става ясно от масово споделяни видеокадри.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    7 6 Отговор
    Света на диктаторите се срива прогресивно!
    С нетърпение очаквам революция на Красная площада!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Успех

    15 1 Отговор
    Иранците, като наследници на персите, трябва да се освободят от тази фашистка и ислямистка простотия!
  • 3 Копейкин от Възраждане

    7 6 Отговор
    Признайте, какво е правила червената армия през 44-та!
  • 4 провинциалист

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Нищо не се срива, просто са продавали дронове на грешната страна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Един

    0 0 Отговор
    Навремето 79-та се изкъкаха на метеното, ама май дойде акъла в главите вече. То и нашите червеношийковци горе долу толкова изкараха на софрата.