Тема: Украйна

28 Септември, 2022 15:10 3 602 48

Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си

  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация-
  • владимир путин

Принудителното включване във войната на резервисти с военна подготовка/опит, които са участвали доброволно от началото на кризата, няма да окаже значително влияние върху изхода от войната

Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин изпраща 300 000 резервисти в Украйна, за да водят предизвикваща противоречия война срещу враг, който има много общи неща с Русия - от религия до история, коментира турският телевизионен канал TRT World на своята интернет страница.

Решението бележи радикална промяна в офанзивата на Путин в Украйна в опит да се мобилизират не само резервисти, но и цялата нация в битката на Москва срещу Киев. Но протестите срещу мобилизацията в Русия и дългите опашки от коли по руските граници, за които се твърди, че превозват резервисти, които се противопоставят на призива на Путин, показват, че планът му е изпълнен с пречки.

Още новини от Украйна

Експертите не са единни по въпроса дали мобилизацията на Путин ще даде резултат в дългосрочен план, тъй като много руски граждани изразиха недоволство от указа на руския президент.

"Ако всичките 300 000 резервисти бъдат разположени на украинските фронтове, това ще даде на Путин по-голям избор. Например Путин може или да изгради силна отбрана (в Източна и Южна Украйна), или да се върне към офанзивата (или и двете)", казва Едуард Ериксън, бивш американски военен офицер и пенсиониран професор по военна история в катедрата по военни изследвания в Университета на морската пехота.

"Мобилизирането на резервите осигурява заместване на загубите, но, което е също толкова важно, предоставя на лидерите и планиращите стратегически и оперативни избори и опции, които иначе не биха имали. По-добре е да имате наличен излишен капацитет и да не се нуждаете от него, вместо да се справяте без излишен капацитет и след това да имате нужда от него", казва Ериксън пред TRT World.

Експертът оценява, че тези резерви ще бъдат използвани за "нова пролетна офанзива през 2023 г. и междувременно добавяне на дълбочина към отбранителните линии". Той също така напомня, че други нации, включително САЩ, също са мобилизирали резерви по време на минали ангажименти, когато "войните продължават по-дълго от планираното" - от Корея и Виетнам до Ирак и Афганистан.

Могат ли резервистите да променят уравнението?

Докато американският военен анализатор вярва, че усилията на Путин имат шанс да успеят, изпращайки силен сигнал до украинския президент Зеленски и неговите съюзници, че Москва "удвоява" своите стратегически инвестиции, Ериксън също се чуди защо това се случи толкова късно. "Изненадан съм, че Путин чака толкова дълго, за да направи това", казва той.

Под нарастващия натиск на Запада заради офанзивата в Украйна, Русия се нуждае от повече сили, за да поддържа военното си присъствие в етнически разнообразни региони от Балтика до Кавказ и Далечния изток, смята Ериксън.

Но мобилизацията на Путин е изправена пред много препятствия, от проблеми с обучението до въоръжението, тъй като експертите предупреждават, че резервистите не могат да свършат работата, която професионалната армия не е успяла да свърши в Украйна досега.

Няколко експерти, с които разговаря TRT World се съгласиха, че ходът на Путин е изпълнен с опасности.

"Неопитните резервисти няма да помогнат", казва Йоанис Коскинас, американски военен анализатор.

Мехмет Емин Коч, пенсиониран полковник от турските специални сили и анализатор по сигурността, е съгласен с Коскинас. "Не е възможно да се създадат нови части с висока бойна готовност за кратко време, като се наемат толкова много персонал и да се осигури необходимото обучение, а след това да се оборудват с необходимите оръжия и оборудване", казва Коч.

Улас Пехливан, военен анализатор и бивш офицер от турската армия, също гледа на ситуацията подобно на Коч. "Ще отнеме време на резервния персонал да се обнови и адаптира към региона", казва Пехливан пред TRT World.

"Принудителното включване във войната на резервисти (с военна подготовка/опит), които са участвали доброволно от началото на кризата, няма да окаже значително влияние върху изхода от войната", добавя Пехливан.

Но дори ако резервистите получат подходящо обучение и оборудване, те може да страдат от други проблеми, пред които е изправена Русия, и частичната мобилизация на Путин не може да реши тези проблеми, според експертите.

"Сериозните проблеми с командването, контрола и логистиката на руснаците не са неща, които могат да бъдат решени със заповед за частична мобилизация", добавя Коч.

Ериксън обаче смята, че атмосферните условия може да са на страната на Русия, в зависимост от това дали в Европа има сурова или мека зима. "Ако зимата 2022-23 г. е необичайно студена, волята на ЕС да бойкотира руския природен газ ще бъде поставена под въпрос. Така че в близко бъдеще Путин трябва да задържи територията, която има в момента, и в по-дългосрочен план да издържи до пролетта", казва той.

"В този момент мисля, че победа за Путин означава да задържи това, което има сега, да проведе референдуми и да анексира завладените територии... последвано от някакъв вид прекратяване на огъня", казва той.

Но Коскинас смята, че референдумите за потвърждаване на руския контрол може да ескалират нещата.

Губи ли Русия психологическото предимство?

Освен руските военни проблеми, Москва също изглежда страда от липса на национален морал да води войната в Украйна. Всяка воюваща страна може да замени загубите на персонал със свежи войски, но липсата на морал е нещо незаменимо, казва Коч.

"Не трябва да се забравя, че руските въоръжени сили дадоха надежда на собствения си народ, че ще доминират над цяла Украйна за няколко дни. Точката, до която стигнахме днес, е, че Русия не можа да постигне нито една от своите стратегически цели; армията ѝ също претърпя сериозни загуби в източната и южната част на Украйна и трябваше да се изтегли от някои региони", казва Коч.

Тази частична мобилизация е един от важните показатели, че волята и решимостта на руския народ да се бори не е на достатъчно ниво, смята Пехливан. "Това се смята за най-влиятелният фактор при определяне на резултатите от войните", казва той.

"Нека не забравяме, че войните са между нации, а не между армии. В допълнение към огромната военна и икономическа подкрепа, предоставена от Запада, положението на лошо обучената и деморализирана руска армия ще бъде много сложно срещу силно мотивираната и решителна украинска армия", казва Коч.

Ериксън обобщава руската дилема с оценката, че Путин може да е хванат в капана на собствената си идея.

"Путин никога не е възнамерявал да започва дълга конвенционална война. Той възнамеряваше да проведе "специална операция", за да свали и смени правителството на Зеленски. Мястото, където се оказа Путин в момента, е резултат от закона за непредвидените последствия. Той е затънал в дълга война с войници от руската армия, които никога не са имали мотивацията да се бият със своите съседи украинците", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Може,може..

    10 27 Отговор
    Като в 1877,тогава как подвихте куйруците? Сюлейман безумний,сочи върха пак,ихууу...

    Коментиран от #45

  • 3 Джендъри

    22 30 Отговор
    САЩ,НАТО,ЕС и подлогите им по света търсят световно господство!

    Коментиран от #15, #18

  • 4 Руските

    27 27 Отговор
    Резервати били неопитни а Украйнските са вече стари кучета крият се в окопите от 4 месеца смешници
  • 5 Българин 🇧🇬

    17 13 Отговор
    Трезва оценка на турските военни - Никой не може за нула време да направи ротация .. Има и друга полза от мобилизацията - да се провери колко са еврогейзирани руснаците .

    Коментиран от #12

  • 6 Путин

    37 22 Отговор
    Целта на специалната военна операция е постигната, освободихме Медведчук!
    За постигането на тази цел загубихме само около 60 000 войници - убити и аколо 100 000 ранени, но това е нищо в сравнение с мощта на нашата безаналогова, непобедима и легендарна руска армия!
    Сега тя е известна в целия свят като хиперзвуковата армия отстъпваща към москва с хиперзвукова скорост.
  • 7 Явно

    27 16 Отговор
    всички виждат провала на Путлер
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кой разбрал, разбрал!

    17 13 Отговор
    Путин си е Путин. С моГилизацията на 300 000 резервисти отново се опитва не да постигне някакво надмощие, а по скоро да отправи нова заплаха, че разполага с многобройна армия и това ще е достатъчно за да завърши намисленото. Друг вид заплаха, която да смекчи ядрената. Русия във всички войни е залагала основно на численото превъзходство и в отделни моменти това е давало резултат. Този път обаче нама изгледи това да доведе до победа, а още от сега си личи провала. Трудно е да се предвиди какво следва след този провал, защото не може да бъде предречено бъдещето и как самите руснаци биха реагирали. В такива случаи развръзката обикновено идва най неочаквано и от ситуация, която не може да бъде предвидена с категоричност. А може даже и н икой да не е предполагал за такова събитие.
  • 10 ежко

    23 11 Отговор
    Не знам дали Путин ще бутне правителството на Зеленски, но европейските правителства почнаха да капют като зрели круши и това е само началото!

    Коментиран от #14

  • 11 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    17 8 Отговор
    ".. Ериксън също се чуди защо това се случи толкова късно. . "


    Една от малкото хубави статии публикувани тук.
    Наистина страшно много Въпросителни около Специалната Военна Операция, като най-голямата е Защо Русия позволява доставките на Западно оръжие, а не унищожава планомерно украинската ЖП и Пътна инфраструктури, особено в Западна Украйна ? Останалите въпросителни като на гол тумбак чифте Калибри и очакване за Цветя наместо Джавелини са къде повече, къде по-малко ясни. 300 000 войници са добре дошли, но е хубаво Русия да намери и плати на Западни Генерали които да ръководят новата Руска Армия. Видно е че Льотчиците, Фатмаците и Фуражките от времето на СССР са във времето на СССР и са на косъм да пpocepaт Всичко по най-Бездарен начин.
  • 12 От къФ зор

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин 🇧🇬":

    Мирновременната руска армия по натовски източници до 24 февруари беше малко над 1 милион души,а в Украйна Русия участва ,барабар с опълченията с около 200 000 души. От къФ зор ще хвърлят в бой запасняци като може да ги пратят да поемат гарнизонна и охранителна служба н Далечния изток,Сибир Северна Русия,Урал,а в Украйна да си докарат освободените от служба по регионите кадрови части и съединения? Запасняците спокойна ще се обучават до напролет.

    Коментиран от #24, #28

  • 13 Балканджия с ракия

    16 10 Отговор
    Разбира се ,че могилизацията на жужето ще постигне целите си, мъжкото население в Русия ще изчезне за векове. Мъка ми е отново за руските женшини, требе да ги утешаваме след време масово по черноморието. От 3 месеца в Русия масово се откриват погребални агенции, много печеливш бизнес се оказва.
  • 14 баба мравка

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "ежко":

    Като не знаеш що се обаждаш, не губи време тук а сбирай съчки за зимазска.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Някой

    12 1 Отговор
    Понеже турците си гледат интереса и хич не им пука за НАТО, САЩ и ЕС тук трябва да се публикува нещо дето все пак да напомни, че Турция все още е част от НАТО
  • 17 Направиха ви на клоуни заради тез пари

    13 14 Отговор
    Вече седма година минава, откакто НАТО участва в подготовката на Украиската армия за това, което се случва, но уви и това не им помогна, а Американската империя си отива.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Скоро

    3 9 Отговор
    Мумията и Вовата ще делят Европа. Къде ли ще е разделителната линия?

    Коментиран от #22

  • 20 Баууууу

    10 7 Отговор

    До коментар #17 от "Направиха ви на клоуни заради тез пари":

    И за това бие рашистите като маче у дувар!!

    Коментиран от #32

  • 21 Добре е щатските подлоги

    7 7 Отговор

    До коментар #18 от "Констатирал":

    да си указват и пола в постовете по истанбулската номенклатура. Интересна ще бъде статистиката.

    Коментиран от #30

  • 22 Летописец

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Скоро":

    През твоята къща!

    Коментиран от #37

  • 23 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    6 2 Отговор
    Още нещо кото ме изуми - Никакви Обстрели или Провокации от страна на Украйна или Запада по време на Референдумите, а би трябвало да има. Нещо се случва и мирише на Примирие. Но това примирие не оправя Русия с НАТО-вска въоръжена до зъби Украйна под корема си.

    Коментиран от #25

  • 24 Не е добра идея

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "От къФ зор":

    Ти кво искаш да измъкнеш дълбоките резерви от удобните гарнизони дето живеят със семействата си и да вдигнат бунт както са заедно ли..редовната армия в Русия много добре знае че в Украйна загубите са големи..постоянно им вадят от складовете разни машини да ги пращат там

    Коментиран от #38

  • 25 Изходът е само един

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️":

    Украйна при Матушката. Как ще бъде постигнато предстои да видим. В противен случай започването на войната е безсмислено.

    Коментиран от #29, #39, #40

  • 26 Преминаващ оттук

    9 6 Отговор
    Стига с тези анализатори. Никой не знае какво мисли Путин и какво ще предприеме. Всичко друго е предположение, че няма да ги тресне и тях... и НАТО. Пак повтарям. Шубето е голям страх. Западът сам се оплете. Ресурси току така не се крадят от Русия.

    Коментиран от #36

  • 27 Факт

    4 1 Отговор
    Морала падна и на нашите земеровки тука..
  • 28 как от къФ

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "От къФ зор":

    В тоя милион армия влиза всичко, като махнеш тия дето работят на бюро, офицерски състав и тнт ще останат на половина. От тая половина има ВМС, ВКС, ядрени и тнт и накрая останаха 250-300 хиляди пешака. Та искам да ти кажа че ако можеше щяха да го направят, може да са луди ама не са чак толкова глупави.
  • 29 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Изходът е само един":

    "...Украйна при Матушката. Как ще бъде постигнато предстои да видим..."

    Това е прекалено Оптимистичен вариант впредвид плачевната ситуация с Руската армия и Ген Щаб.
    Но поне да приберат Харков и Одеса области.

    Коментиран от #34

  • 30 Констатирал

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Добре е щатските подлоги":

    И защо трябва да се дават обяснения на комуниоидно плесенясало,гербаво-копейкините? По интересно е. че неграмотността и невежеството за прокремълските подлоги са престижни за тях!!

    Коментиран от #33

  • 31 Абе коч, пръч, да приключват вече

    0 0 Отговор
    че не е интересно!
  • 32 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Баууууу":

    Май нещо си се объркАл. Даже и американците вече се отчаяха дя чякят успехи пропорционални на парите, които наляха в Украйна. Чети "Вашингтон пост"
  • 33 Хмммм

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Констатирал":

    Явно някои индивиди слагат знак за равенство между фашизъм + амереканофилия и интелигентност?
  • 34 Не виждам как по този

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️":

    начин елиминират заплахата от милитаризация на Украйна но те си знаят.

    Коментиран от #35

  • 35 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Не виждам как по този":

    "...но те си знаят.."

    Само с разтурянето на Украйна, друга опция няма.
    Всякави фейкови неутралитети и договорки са до време, след което почва отново статата песен.
    Володята закъсня и с мобилизацията, това трябваше да се случи още лятото, преди украинската Контраофанзива. Грешки, пропуски и пак грешки от руска страна.
  • 36 Заминаващ

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Преминаващ оттук":

    Аз пък ти казвам че никой не е крал ресурси всичко им се плащаше отма по борсата. Сериозни фирми като Boeing, Airbus, Daimler Truck, Ferrari, Ford Motor Company, Harley-Davidson, Mercedes-Benz, Renault, Toyota, Volkswagen, Volvo и тнт и тнт НАПУСНАХА а ние можем да мечтаем само една от тези да инвестира у нас, за другите фирми няма да споменавам. Давам ти гол пример само с един ВАЗ / Лада бяха поели по стъпките на Шкода и Дачия и щяха да продават и те в ЕС. Та целия свят инвестираше в Русия бе малчик!! Защо Китай сега е силен...защото всички си изнесоха производството там...а това според теб е ограбване??
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДаркНет

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Изходът е само един":

    Да, изхода е само един и той е че Русия трябва да спре да управлява автомобила си гледайки само в огледалото за обратно виждане. Ти би ли могъл да караш със 130 км/ч на магистралата гледайки само в огледалата за обратно виждане ???
  • 41 мнение

    4 2 Отговор
    Моето мнение е ,че западните и атлантическите сили,натовариха Путин с огромна работа и в Европа и в Азия и на него в един момент му даде накъсо бушона.Става дума за войните в Сирия и Украйна,бунтовете по време на арабската пролет и в Европа,както и кланетата във Франция.Путин подобно като вола който рие и все на гърба му иде,се захвана да оправя проблемите на половината свят,докато американците,например,се гавреха с датата 11 септември и отдалече избиваха враговете си.Всичко е въпрос на чест и в случая хитростта задмина енергията.Жалко и за всичките жертви от 13 гадини насам,било то араби ,или християни.Путин не е месия,той е вече на 70 години на края на жизнения си път и ако признае ,пред себе си ,че е прекалил,с действията си,може да си намери заместник,който да успокои нещата.Въпросът е как това да стане,след като абсолютно всички искат главата му.Трудна дилема.
  • 42 Не на руските чуждици

    5 3 Отговор
    Хора, спрете да ползвате оборудвам. Това е руска чуждица. Нека се замислим и спрем да ползваме всички такива думи. Българакият език е ктасив и богат. И не дори да успеят да въоражат доброволците и да ги облекат. Пак нямат време за обучение. Нямат и морал и мотивация. Свобода за Украйна!
  • 43 Абе

    3 2 Отговор
    Куцо и сакато се опитва да измисли какво мисли Путин и Русия. Гледайте себе си, че зимата идва.
  • 44 това е лъжа

    2 5 Отговор
    ""Не трябва да се забравя, че руските въоръжени сили дадоха надежда на собствения си народ, че ще доминират над цяла Украйна за няколко дни" ...Това с "превземане на Украйна за 3 дни" .е просто измислица на западната пропаганда, за да може още от четвъртия ден да почне да дрънка за "провал". Цяла Украина би могло да бъде превзета за дни от Русия, но ако Русия обяви война и нападне Украйна
  • 45 Ердо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Може,може..":

    Я пак прочети за битката за Плевен и Осман паша и колко хиляди убити руснаци има а за Сюлеиман ние си го знаем че е евреин и Митхат паша няма по велик от турския аскер това го знаете много добре но ви е шубе
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Турска телевизия: Може ли мобилизацията

    1 0 Отговор
    Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си ..........ТОВА Е ВЪПРОС КАТО , МОЖЕ ЛИ РУСНАК ДА СЕ НАПИЕ КАТО ТАЛПА ? МИ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ МОЖЕ , ЩОМ ГО ПРАВИ ЕЖЕДНЕВНО !
  • 48 РУСИЯ МОЖЕ ЗА ЕДИН ДЕН ДА ИЗРАВНИ УКРАЙН

    0 0 Отговор
    ЯВНО ИДЕЯТА Е ДРУГА ! ОТКЪДЕ ТОЧНО ДА ЗНАМ КАТО ПУТИН НЕ МИ КАЗВА !? ПЪК И НЕ СЪМ ГО ПИТАЛ ! ЩО БОЙКО ИЛИ КИРО НЕ ГО ПИТАТ ?
Новини по държави: