Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Септември, 2022 20:13 9 155 78

Защо Китай се отвръща от Русия

  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • пекин

Китай не иска глобална дестабилизация

Защо Китай се отвръща от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В какво състояние е приятелството между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин? Отношенията между двамата, които през февруари все още се кълняха във взаимно дружеско доверие, сега се променят с всеки изминал ден.

Още преди срещата им в Самарканд се виждаше, че Пекин се отвръща от Путин. Във войната в Украйна се бе стигнало до обрат и Киев успя да си възвърне изгубени територии. Си, който дойде в Узбекистан, за да покаже на Китай и на света, че може като владетел да доминира над цели световни региони, не искаше да го сравняват с губещия Путин.

Още новини от Украйна

Китай не иска глобална дестабилизация

Но това не е единствената причина, поради която Пекин се дистанцира все повече и повече от Русия. Китай би могъл да подкрепи Путин в Украйна, тъй като не преследва собствени интереси в тази страна. Същото важи за Путин, който в случая с Тайван е на страната на Си. Но тъй като в момента Путин явно губи своята война, той заплашва да прибегне до най-драстичното средство - ядреното оръжие. Глобалната дестабилизация, която би могла да настъпи в резултат на този първи ядрен удар след Втората световна война, не би била в полза на Китай. При това Китай се безпокои по-малко за своите пазари в Европа, отколкото за тези в централноазиатските държави, членували някога в СССР.

Шанхайската организация за сътрудничество, по време на чиято среща се видяха Си и Путин, служи на Пекин да разшири влиянието си в сферите от бившия Съветски съюз. Щом Русия заплашва Украйна с ядрен удар, тя събужда така у страните от Централна Азия опасенията, че във всеки момент може да отправи военни заплахи и към тях. Недоверието, възникнало по този повод в региона, прави всяко задълбочено сътрудничество невъзможно.

Забележително е как Путин прикрива яда си във връзка с това, че Китай прави в Централна Азия именно това, в което Кремъл упреква свободния свят в Украйна: че навлиза в орбитата на Русия и прави там каквото си иска. Но Русия е попаднала под пълна зависимост от Китай - Си може безпроблемно да доминира над Путин. А руският президент просто трябва да слуша. Това стана ясно дори и само покрай обстоятелството, че в Самарканд Путин трябваше да се умилква на Си и да признае за протокола, че разбира "въпросите и загрижеността" на Китай във връзка с войната в Украйна и естествено ще ги има предвид.

Оръжейна надпревара пред портите на Китай

Китай няма да изостави Русия, тъй като изгодният внос на нефт и газ помагат на китайската икономика във време, в което цените на тези суровини растат усилено по цял свят. Китайският външен министър Ван И обаче изтъкна нарастващото влияние на Китай над Русия пред ООН като настоя да започнат преговори. Това, че самият Китай прибягва към империалистическа реторика и е готов да задейства армията срещу всички, които не работят в негова полза, не беше споменато.

Приложението на руски ядрени оръжия би разклатило цялата геополитическа структура на Азия. Тъй като в Камбоджа, Тайланд и Виетнам биха могли да помислят, че само техни собствени атомни оръжия биха могли да бъдат сигурна защита от китайска инвазия. Китай обаче не би искал подобна оръжейна надпревара на прага си. Още отсега държави като Индия, Филипините или Тайван вече са увеличили оръжейните си разходи и са сключили военни съюзи или интензифицирали сътрудничеството си в досегашните, за да бъдат подготвени в случай на нападение от страна на все по-агресивния Китай.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борей

    102 33 Отговор
    ЛБГТИ, Козяк, грантове, пропаганда, сороси, петоколонници
  • 2 Защото

    37 59 Отговор
    Скоро ще провежда референдум в Сибир.

    Коментиран от #35

  • 3 007

    46 67 Отговор
    Китайците са прагматични за разлика от самозабравилия се путлер.

    Коментиран от #13

  • 4 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    30 65 Отговор
    "...тъй като в момента Путин явно губи своята война..."

    ...мда.. а как Помпозно започна всичко с Фойверки, Салюти, Калибри и Кинжали. Володя, Володяяяяя...ще те споменават винаги с Горбачов.
  • 5 Защото никой не

    32 51 Отговор
    иска да се движи с душевно болни и агресивни изчадия.
  • 6 Американо

    90 27 Отговор
    И в САЩ вече не вярват на пропагандата на соросите
  • 7 Защото е казано

    34 46 Отговор
    Не подавай на удавника ръка. Ще те завлече и теб на дъното.
  • 8 Защото Китай са креативни и

    35 53 Отговор
    проспериращи, а в Русия са дегенеративни и разрушителни
  • 9 Русофил

    35 21 Отговор
    Никой не обича лузърите.

    Коментиран от #68

  • 10 Доче Веле

    50 13 Отговор
    Демонократите в УСА са измислили как да се измъкнат от и без това тотално осраното положение в което се намират . Просто ще обяват Бидоня за болен и невменяем с което ще се оправдят .Не че не е невменяем и изперкал де .
  • 11 Тука

    35 5 Отговор
    Гледате да се надговорите , ама , колко ниско ниво сте ?!
  • 12 пияния майстор

    3 12 Отговор
    абе къде е шифу Си ?
  • 13 розово

    23 35 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    Китайците за разлика от Путин знаят че не всичко е пари и власт. Големите са големи защото имат стратегия и търпение до нейното постигане.
  • 14 ГЛУПОСТИ

    60 12 Отговор
    Абе аз точно обратното чета в сериозни сайтове и наши и чужди. Но като ги напиша ме триете. Това е брутална лъжа. Обърнахте всичко с хастара нагоре. Ужас. Отврат. Шизофрения.

    Коментиран от #59

  • 15 Дойче Веле лъже

    55 15 Отговор
    не се хабете. НИКОЙ не ви вярва!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин🇧🇬

    47 13 Отговор
    Козяшките сайтове спонсорирани от Америка за България и Разтворено общество ще бъдат забранени.
  • 18 ЦК на КПСС

    37 12 Отговор
    добре де преди да пишете глупости и отдолу в коментарите да развявате ЛГБТ знаменца се замислете ако Русия спре на Китай всичко както на ЕС къде ще отидат Китай и къде ще отидат останалите, за това мислете малко с тия глави, а не само да ги мажете с компот скрит в тубичка от нивея.
  • 19 да ми имат проблемите дойчовците

    36 10 Отговор
    Дойчовците се мъчат да ни правят пропаганда в която и те самите не вярват . Интересно дали същата статия я пробутват и на германците ?

    Те първо да кажат защо бия кепенци Фолксваген и BASF . Малките предприятия няма да ги търсим . Какво ще правят тая зима с милионите бежанци от Африка и Украйна . С хилядите безработни изхвърлени на улицата .
  • 20 Доматите с колците

    38 7 Отговор
    Е щом Дойче Веле пише нещо-значи е точно на обратно....
  • 21 Пучо Капучо

    32 5 Отговор
    Китай се отвръща от Русия, защото на поръчковото зеле така му се иска, а и пропагандира яко в тази насока. Китай засега търпеливо си изчаква момента за Тайван. А този момент неминуемо ще дойде. И тогава ще настане веселбата по света. И тогава, който има по-дълбока землянка, добре, който няма...ами да има, аз кво до направя...
  • 22 Скоро

    26 8 Отговор
    Съветският съюз ще бъде възстановен. Мао щеше да е доволен. Затова и Си одобрява.
  • 23 Някой

    33 5 Отговор
    Тия дали си вярват като пробутват подобни измислици?
  • 24 Токсик

    36 11 Отговор
    Неофашистката пропаганда на Дойче Зеле трябва незабавно да се забрани на територията на България.
  • 25 Китай не са

    29 8 Отговор
    Вчерашни. Завзеха всички ниши в Русия освободени от европейските компаний. Това което тука се опитва зелето да пропагандира, вече и децата от детската градина не се лъжат.
  • 26 Кравите с пари

    20 5 Отговор
    копаят подземни обори. Клошарите ще дадат фира.
  • 27 Рико

    9 11 Отговор
    Че кой иска да диша зеткенефа
  • 28 Наркос

    12 20 Отговор
    Плана беше да се опитат на Тайван, но САЩ имаше предварителна информация и си изтегли войските от Афганистан и Ирак, за да са в готовност. После Байден публично заяви напред във времето точно какво ще се случва и как няма да се разсейват американските войници с конфликта в Украйна. Китай си направи опита и отложи операцията за след 5-10 години. Путин обаче стана алчен, което е в пряк конфликт с плана на Си за нов "път на коприната, един път, един пояс" , дестабилизация на този "път" прецаква търговията. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-сърдит ще е Си, защото това беше плана на живота му, тотален монопол над търговските маршрути, с които всички ще се съобразяват с векове напред. Той дори обеща на китайския народ публично, че ще завърши проекта за да да стои на власт и как този проект ще отхлаби зависимостта им към Сащ и компания... Китай е оцелял 4000 години с дипломация и търговия , а не с мащабни войни...
  • 29 Как

    11 24 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идеологии като руснаците а на търговията. Ще изоставят путин ако им намалее далаверата.

    Коментиран от #33

  • 30 Сатана Z

    28 10 Отговор
    Фашистката пропагандна машина никога няма да напише ,че съюзът РусКит е непоклатим във военен и политически аспект.
    Плюс това в Китай се шият униформите на 500 милиона Евророби

    Z
  • 31 един

    7 19 Отговор
    А ве,нали доскоро му се възхищаваха на Путин в Индонезия и не знам си къде още,кво стана сега,къде са тия дето му се възхищават?
  • 32 Солей

    10 18 Отговор
    Китай се отвръща от Просия, защото диктаторите са на принципа "приетели сме, когато изглежда, че са силни, възползвам се когато са слаби". Путин получава от собственото си лекарство.
  • 33 Боклук

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Как":

    Ако Беше по—умен и начетен щеше да знаеш,че в момента в Русия няма никаква идеология.
  • 34 С ТОЗИ ДВОЕН СТАНДАРТ ДОНИКЪДЕ

    27 7 Отговор
    НЯМА ДА СТИГНЕТЕ!
    Българските СМИ масово наричат референдумите за самоопределение на четирите области „така наречените референдуми“.

    Това им е опорката.

    Да си припомним референдума за Фолклендските острови.

    Той се проведе през 2013 г. под военния контрол на Великобритания. Същото сега е в Донбас, но едното, според натовските политици, отговаряло на международното право, а другото не.

    Жителите на островите гласуваха с над 98% да останат в състава на Великобритания. Която се намира на хиляди километри. Аржентина, която се намира до самите острови, не призна за законен този референдум.

    Но Колективният Запад призна референдума за законен.

    Коментиран от #69

  • 35 Ф16

    8 17 Отговор

    До коментар #2 от "Защото":

    Натам отиват нещата,ако продължават така с Русия е свършено
  • 36 Източна ромелия

    23 4 Отговор
    Дайте нещо за Чешката република, че май народа и там въстана за излизане от НАТо и ЕС
  • 37 многополовите

    17 4 Отговор
    Сега предварително заявяват, че не признават референдумите на руското население в Донбас.

    А в Косово даже нямаше референдум.
  • 38 отдел/ПАТОКИ/

    11 13 Отговор
    БОТОКСОВИЯ БАКШИШ ОТ ПИТЕР Е ПОДРИТВАН ОТВСЯКЪДЕ
  • 39 Бени Хил

    18 8 Отговор
    Излишно, е да се обяснява.
    Сащ и Нато, са тръгнали по пътя на Ссср и Варшавският договор и никой не може да „спре“, дакато сами не осъзнаят, че са; „усмивки от старите ленти“!
    Цялата „ярост“ и „ол ин“ от 2008г.,идва от Лондонското сити и Уолстрийт, които предстои да станат „музеи“!
  • 40 вуйчо Ваньо

    12 8 Отговор
    Международното право реално означава англосаксонско право. Като се прецизира термина и всичко си идва на място.
  • 41 Да,бе

    14 4 Отговор
    Първо си създаваш някаква желана реалност и после почваш да я пълниш със съдържание...Мечтата на всеки психиатър е цялото изпозападнало войнство на изкривената реалност.Нищо,зимата иде и ще ги застигне обикновената реалност,само че няма да им хареса,а и не трябва
  • 42 Филанкишиев

    20 2 Отговор
    Отивам в супермаркета и обявявам санкции на магазина. Слагам таван на сиренето и месото и давам на касата 5лв. И налагам запор на кашкавала защото собственика на мандрата е олигарх. И излизам от магазина. Какво ще последва?
  • 43 Голем смях

    10 24 Отговор
    Не случайно китайците казват...ако стоиш дълго край бреговете на реката ще видиш труповете на враговете си да плуват в нея.Китайците са търпеливи ...и скоро трупът на Путин ще плува ..а Китай никога няма да забрави островите на река Усури.Врагът на Китай е Россия ,а не САЩ.

    Коментиран от #47

  • 44 Бамбука

    9 10 Отговор
    Защо Мао се отдръпна от СССР ? Започнете от този факт и после ще стигнете до икономическата мощ на Китай и разликите с Русия.
  • 45 а що

    18 8 Отговор
    не пишете, че само два китайски изтребителя преди два дена прелетяха над американски разрушител в тайванския пролив и всички моряци са с психични разтройства сега и подават рапорти за напускане.

    Коментиран от #63

  • 46 Ученият котка

    20 5 Отговор
    Във войната за природни ресурси всеки е сам за себе си. За Китай е трудно да преодолее руската стена. Русия няма да допусне никого до къщата си за топовен изстрел.

    Коментиран от #57

  • 47 нещо яко си се объркал

    16 3 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    Като гледам Пелосито ходи в Тайван да ги шилосва , а не Путин . И първи по течението ще минат тя и бидоня .
  • 48 Жададык

    16 5 Отговор
    КЕНЕФА дойчевеле...Айде нема нужда.
  • 49 Иванчо

    13 6 Отговор
    Много ми е чудно как изобщо има хора, които четат и коментират DW!
  • 50 DW Така ви се иска но не се случва,

    16 6 Отговор
    въпреки че го повтаряте всеки де, но не се случва!!
    И Китай и Русия са наясно, че трябва да вървят заедно и го правят!! Голяма мъка за вас, Мъка Мъка!!
  • 51 ДВ лъжи безкрай

    15 6 Отговор
    ДВ вие сами вярвате ли си на всички глупости които пишете?
  • 52 Китай пред ООН заяви

    14 10 Отговор
    че Китай е за териториалната цялост на Украйна и не признава за законни руските фалшиви референдуми...!!!

    Русия трябва много да внимава с референдумите за анексия на територии в Украйна , за да не даде заразителен пример на Китай, който също може да поиска като Русия и да проведе референдуми в Сибир...!!!

    Коментиран от #56

  • 53 Китай се отвръща от русия защото...

    10 12 Отговор
    Са хитри и умни, и на умрял кон не залагат.
  • 54 Ученият котка

    3 5 Отговор
    Изглежда, че Пекин е в отчаяние и на ръба на нервна криза, ако пропусне удари към собствената си врата.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Деб

    6 0 Отговор
    На този оксфордски сътрудник може спокойно да му го отцепите у сите отворе. Нема да се разсърди а ще иска още че пове.
  • 59 Хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГЛУПОСТИ":

    Не се изненадвайте. В момента се води информативно психологическата война срещу Русия. Русофобията е един примитивен механизъм, с който завладяват примитивните хора, с които лесно възбуждат животинското в тях. Завладени от примитивна, животинска омраза към руснаците, без да знаят защо, т.к . технолозите са ги зомбирали с повърхностни русофобски постулати и това е достатъчна за техен първосигнален мозък. Затова 30 години опростачваха народа , за да създат ментални роби, които ще играят ролята на полезни и д и о т и в такива ситуация, като сега.
  • 60 Жададык

    4 4 Отговор
    Копрофазите ДВ....айде нема нужда. Мислете за четирите точки, папагали говедарски.

    Коментиран от #66

  • 61 Роза

    5 7 Отговор
    Защото китайците са хитри,затова!Не им трябва да се набутват и комлроментират заедно с Путин!Китайската дипломация има вековни традиции и е много гъвкава!

    Коментиран от #62

  • 62 Ученият котка

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Роза":

    Тя също е цветна. Червеното е за предпочитане.
  • 63 Напомням че

    5 7 Отговор

    До коментар #45 от "а що":

    ... така прелетяха преди време и два руски над Доналд Кук..и сега крейсерът Москва е флагман на руския подводен флот.

    Коментиран от #65

  • 64 Иван, ваш!

    3 1 Отговор
    Ще има бомба две и така е редно! Така са се разбрали да плащат хората! После роботите ще са много по изгодната работна ръка! Планетата е пре населена, отдавна решено, за заблуда на всички!
  • 65 Ученият котка

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Напомням че":

    Сега всички флоти по света знаят какво наистина струват.
  • 66 Вестоносеца

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Жададык":

    не убивай. Гледай изказването на Китай в ютюб. Не признават референдума.

    Коментиран от #70

  • 67 ха, ха, ха

    3 3 Отговор
    " Защо Китай се отвръща от Русия " Ами много просто, Защото китайците не са толкова големи гупаци!

    Коментиран от #75

  • 68 минка

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    А ти от кои си ?!Много ти трака ченето,то и Хелоун наближава ! Така,че дали от студ дали от тиковете,които имаш ! Жив и здрав вдигай тръбата да не гръмнеш !
  • 69 Наркос

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "С ТОЗИ ДВОЕН СТАНДАРТ ДОНИКЪДЕ":

    Тези острови и в момента са пустош с 2000-3000 човека население...никой няма интерес. Опорката ти е много слаба 🥱, а имаше толкова голям избор ,)
  • 70 Ученият котка

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Вестоносеца":

    Няма значение. Тайван също няма да бъде приет или признат.
  • 71 хохохо

    2 3 Отговор
    В Чехия не протестират,
    Колективния запад НЕ реже Германия от ресурси,
    Китай и Русия са врагове

    Смехурковци :))))))
  • 72 Иван

    0 0 Отговор
    От кого се интересува Китай? От овцата Лайен ли?
  • 73 Кочо

    0 0 Отговор
    Трябваше вече да сме се сдобили с противоракетни системи с голям обхват, писах, че ПВО е по важно от самолети, но предатели, пак обраха държавата, ще разчитаме на милост.
  • 74 УМЕН

    2 0 Отговор
    Интересно какво ще пишат от Дойче Дезинформеле след две седмици когато Китай анексира Тайван. Е това е важният въпрос, ама тогава говеждите им ментори ще са много заети на втория фронт и няма да им спуснат нужните опорки. Тогава Дойче зеле ще коментират модата в погребалните рокли на кралицата, изневерите на Бекъм и колекцията от пеперуди на Чарлз.

    Коментиран от #77

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Аз беАз бе

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "УМЕН":

    Много си умен...че мога да ти продам кирта си! ( прочетено във вестник Правда) .Тъп, по тъп...кръгъл!3784
  • 78 Герги

    0 0 Отговор
    Сащ натискат яко с ботуша или ще си наколене или ще те смачкат сега тъпчат Индия в момента и те ще снежат глава просто америка командва света сега те могат да водят воини но др не
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания