Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 21:00 5 748 37

Епохата на доминация на американския флот е към своя край

  • китай-
  • сащ-
  • американски флот-
  • кораби-
  • самолетоносач-
  • си дзинпин-
  • азия-
  • русия-
  • южна корея

През последното десетилетие Китай, Филипините и Виетнам са удвоили военните си разходи

Епохата на доминация на американския флот е към своя край - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През десетгодишното управление на Си Цзинпин Китай построи най-големият флот в света, преструктурира най-голямата професионална армия на планетата и разви ядрен и балистичен арсенал, способен да тревожи враговете му.

Докато съседните на Китай държави се опитват да поддържат това темпо, третият петгодишен мандат на Си Цзинпин вероятно ще бъде съпроводен с ускоряване на надпреварата във въоръжаването в Азиатско-тихоокеанския регион. От Южна Корея, която развива военноморските си сили в открито море, до Австралия, която се сдоби с атомни подводници, продажбата на въоръжение бележи скок. Според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания разходите за отбрана в Азиатско-тихоокеанския регион през миналата година са в размер на над един милиард долара.

През последното десетилетие Китай, Филипините и Виетнам са удвоили военните си разходи. Южна Корея, Индия и Пакистан не са много по-назад. Дори Япония тази година представи рекорден бюджет за отбрана, като така сложи край на своята сдържаност, изтъквайки "все по-агресивната" обстановка в сферата на сигурността. "Всички ключови играчи в Азиатско-тихоокеанския регион реагираха толкова бързо колкото можаха на модернизацията на китайската армия", обяснява Малкълм Дейвис, бивш високопоставен служител на австралийската отбрана, сега част от Института за стратегическа политика.

Остаряла и неефективна

Години наред Народноосвободителната армия (НОА) беше смятана за остаряла и неефективна, като историк дори я беше нарекъл "най-големият военен музей в света". Тя беше оборудвана с остаряло въоръжение, идващо от бившия СССР. Разкъсвана от корупция, китайската армия разчиташе основно на пехотата за лишени от особен блясък резултати на чужд терен. По време на Корейската война НОА, която участва на страната на Северна Корея, губи 400 000 души според Запада, 180 000 - според Пекин. През 1979 г. армията се изправя срещу Виетнам в кратка, но кръвопролитна война.

Когато Си Цзинпин става главнокомандващ през 2013 г., реформите вече са в ход. Те започнаха през деветдесетте по времето на президента Цзян Цзъмин, който беше впечатлен от американските военни подвизи във войната в Залива и третата криза в Тайванския проток. Но, "едва с идването на Си Цзинпин тези усилия започнаха да се превръщат в способности", обяснява за АФП стратегическият консултант Александър Нийл. Наскоро НОА въведе на въоръжение първия си самолетоносач от Украйна и своите изтребители-бомбардировачи J-15 - производни на съветския модел "Сухой". През последните 27 години бюджетът за отбрана на Китай расте постоянно по данни на Международния институт за изследванe на мира в Стокхолм.

"Огромната услуга", направена от Си

В момента Китай разполага с два активни самолетоносача, стотици балистични ракети с голям и среден обсег, хиляди изтребители и най-големия военноморски флот в света, изпреварвайки САЩ. "Те разполагат с много голям флот и ако пожелаят да сплашат Тайван и да разположат кораби около острова, лесно могат да го направят", заяви пред американски медии Карл Томас, командващият на Седми флот. В същото време ядреният арсенал на Китай нараства скоростно и по мнението на Пентагона ще може да бъде изстрелван от земя, вода и въздух.

Списание "Бюлетин на ядрените учени" смята, че Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави, което е двойно повече от броя им през Студената война. Американските разузнавателни служби преценяват, че това число също може да се удвои и да достигне до 700 глави преди 2027 г. В момента в североизточната част на страната се строят нови силози за ядрени ракети. Китай "е единственият противник, способен да комбинира своята икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да представлява дълготрайна заплаха пред една стабилна и отворена международна система", се посочва в доклад на Пентагона от 2021 г.

"Пекин се опитва да прекрои световния ред, за да съответства в по-голяма степен на неговата авторитарна система и национални интереси", се казва още в доклада. Тази перспектива е плашеща и в региона, затова много инициативи очевидно целят подсилване на възпиращия капацитет. Южна Корея има желание да развие военноморска мощ, способна да се разгърне край бреговете ѝ, а Австралия планира да се сдобие с британско и американско съдействие с 8 ядрени подводници съгласно договора AUKUS.

Обсъжда се също Канбера да се сдобие и с хиперзвукови оръжия, балистични ракети с по-голям обсег и дори с бомбардировачи Стелт, способни нанесат удар навсякъде по света без да бъдат засечени. За Малкълм Дейвис тези инициативи са израз на осъзнаването на факта, че Китай все повече и повече добива силата да оформя региона както пожелае. "Епохата, през която американските военноморски сили доминираха във водите в западната част на Тихия океан, е към своя край", заяви той. "Нямаше да имаме договора AUKUS, ако го нямаше Си Цзинпин. В известен смисъл той ни направи огромна услуга".

(БТА)

(Андрей Несторов)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    61 8 Отговор
    Още ми е пълна химера как Пентагонът не са ни продали някой самолетоносач на кредит.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 1233211

    19 2 Отговор
    Много ръжда.
  • 3 Те искат да се предплати

    53 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    До стотинка самоленоносача! За Датата на доставка можеш да гадаеш по звездите 😂🤣😅
  • 4 Котка ученият

    25 17 Отговор
    Крайцерът Москва показа на целия флот на света, че тези флоти са безполезни и няма да защитят никого.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Соломон Пуси

    44 12 Отговор
    Америка е бита работа, въздух под налягане, пфиуууу!
  • 7 Пучо Капучо

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нали? И той да кръстен на бай Дън...Хънтър:)
  • 8 Много хлебец и картошки

    14 35 Отговор
    Трябва да муат, докато стигнат 6-ти американски флот ! Многооо !
    Юнга Матю.

    Коментиран от #13

  • 9 Адмирал Нимиц

    7 16 Отговор
    Мечти, Мечти....
  • 10 Котка ученият

    28 3 Отговор
    Всички флоти на света ще потънат в първите 24 часа на войната след ракетна атака.
  • 11 Госあ

    42 5 Отговор
    Две уточнения: третият самолетоносач на Китай съвсем скоро ще плава, а Австралия ще получи атомните си подводници към 2060г според официална информация хахахаха

    Коментиран от #37

  • 12 Пушенето убива !

    9 18 Отговор
    Лозунг на крайцера "Москва !

    Коментиран от #16

  • 13 БАЙ КУРТИ

    48 5 Отговор

    До коментар #8 от "Много хлебец и картошки":

    Това го кажи на БЕЛГОРОД , въоръжени с ПОСЕЙДОН / ядрен двигател , достига дълбочина 1 километър и неограничен ресурс на обхват / 10000 километра ,със скорост 200 кл. . Дали нещо ще остане от 6ти флот. В момента е излязла на бойното дежурство и всички е търсят, но йок няма и следа .
  • 14 Госあ

    27 3 Отговор
    Иначе, силата на китайския флот са подводниците и фрегатите, които превъзхождат многократно американските.
  • 15 Матрос с дълъг нос

    9 16 Отговор
    От "Курск" до "Москва"...Една съдба....

    Коментиран от #18

  • 16 Котка ученият

    22 10 Отговор

    До коментар #12 от "Пушенето убива !":

    Крайцерът Москва загина четиридесет години след построяването. Не всеки кораб на НАТО ще живее толкова дълго.
  • 17 Амдертлиев

    20 4 Отговор
    Бил съм доста малък,когато баба ми разправяше,че в библията е казано ,че жълтата раса ще управлява света.Дали е вярно ? Не знам . Обаче май на там вървят нещата. И все пак преценете сами.
  • 18 Котка ученият

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Матрос с дълъг нос":

    Курск научил многому не только Россию. Русские моряки отдали свои жизни за чтобы другие не повторили их ошибки и остались живы. Новейшие парогазовые торпеды появились впервые у России. Натовские подводные лодки теперь оснащены защитой от самоподрыва этих торпед. Кто знает, какова была бы судьба тех, кто опередил в разработке нового оружия Россию. Я не знаю.

    Коментиран от #21

  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    21 3 Отговор
    НА 50 КИЛОМЕТРА ОТ ВЗРИВА НА
    2 МЕГАТОНА ЯДРЕНА БОЙНА ГЛАВА , ЦУНАМИТО Е ВИСОКО 80 МЕТРА ... ЩЕ БЪДЕ ЯКО ЗА СЪРФИРАНЕ
    ....
    ДАЖЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА УЦЕЛИШ САМОЛЕТОНОСАЧА :)))
  • 20 Объркано Атлантиче

    24 4 Отговор
    Държавният дълг на САЩ за първи път надхвърли 31 трилиона долара. Министерството на финансите на САЩ.
    Към 3 октомври 2022 г. щатите дължат 31 трилиона 123 милиарда 887 милиона 781 хиляди 401 долара и 34 цента.

    Коментиран от #33

  • 21 Глупашенко

    0 10 Отговор

    До коментар #18 от "Котка ученият":

    Ибаеш твоя мамурачка?
  • 22 ЦК на КПСС

    16 7 Отговор
    интересно е къде видяхте изобщо че кравопитеците са имали надмощие, срещу афганистанците със сандалите и пижамите ли

    Коментиран от #28, #36

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Говорит Москва !

    5 12 Отговор
    Пардон, горит Москва !
  • 25 Про митак

    11 3 Отговор
    стига сте коркали козяците деееее, оставете ги да се изпарят с чувство за превъзходство, ега си му и гаднярите сте
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Те щото

    7 2 Отговор
    стоят и гледат американците. Имат си хабер Китай, какви оръжия разработва САЩ.

    Коментиран от #34

  • 28 Ами като за начало

    8 10 Отговор

    До коментар #22 от "ЦК на КПСС":

    САЩ намачкаха и ссср и китай през корейската война, направо ги смляха
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ха ха ха

    4 11 Отговор
    Какво удоволствие изпитва човек , когото вижда всякаква болшевишка пасминка да квичори неистово срещу абсолютната хигемония на краварите . Уж краварчетата били нищо , а всички се подмокрят като усетят хамериканский сАмалетоносец на близо себе си ......

    Коментиран от #35

  • 33 Алохаааа

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Объркано Атлантиче":

    И какво като дължат толкова пари , пак живеят десетина пъти по-добре от теб - " умничкото " ми .....
  • 34 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "Те щото":

    То там е въпроса , че вече не са само американците !! Щото Китай няма да воюва срещу американците , а срещу целия флот на НАТО , плюс Австралия , Япония , Южна Корея , а скоро и Виетнам и Индия !! Което колкото и да плещят троловете е непосилно за какъвто и да е Китай , та ако ще и със Раша , дето и гледаме сеира срещу една Украйна , да не говорим за повече !
  • 35 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха ха":

    Огромно
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ха ха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Русия остана без военни възможности,защото е технологично и финансово джудже и вече започнахте да се радвате на успехите на Китай....Жалка картинка сте ха ха