Last news in Fakti

30 Септември, 2022 15:50 2 010 28

Турция се отказа от руската платежна система "Мир", ще се откажат ли руските туристи от Турция

  • мир-
  • русия-
  • турция-
  • икономика-
  • туристи-
  • платежна система мир

Турските власти съобщиха, че работят върху дългосрочното решаване на проблема с използването на картите "Мир" и търсят алтернативи на руската система

Турция се отказа от руската платежна система "Мир", ще се откажат ли руските туристи от Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Под заплахата да ѝ бъдат наложени санкции от САЩ, Турция реши напълно да преустанови използването на руската платежна система "Мир", чрез която руските туристи са извършили плащания в страната на стойност стотици милиони долари от началото на годината. Какво отражение ще окаже решението на Анкара върху туризма и какви действия може да предприемат турските власти, така че парите на руските туристи да продължат да се вливат в турската икономика?

РЕШЕНИЕТО

Три турски банки - държавните Зираат, Вакъфбанк и Халкбанк - обявиха тази седмица, че се отказват да обслужват картите на системата "Мир", присъединявайки се към двете частни банки Ишбанк и Денизбанк, които предприеха същите действия миналата седмица. С това не остана нито една турска банка, която да приема руската платежна система. Стъпката дойде, след като министерството на финансите на САЩ обяви намерение да въведе санкции срещу подкрепата на опитите на Руската федерация да разшири използването на своята платежна система в чужбина. Така Турция последва Казахстан, Узбекистан и Таджикистан, които преди нея преустановиха използването на "Мир", а единствените държави, които все още продължават да обслужват системата, са Армения, Беларус и Киргизстан.

Силно зависима от руския газ и петрол, Анкара отказа да се присъедини към западните санкции, наложени срещу Русия след нахлуването в Украйна. Турция дори обяви разширяване на обхвата на системата "Мир" след среща в началото на август между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Вашингтон обаче незабавно предупреди турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от възможни санкции.

Кремъл заяви, че решението на турските банки да се откажат от използването на руската платежна система "Мир" е прието "под безпрецедентен натиск от САЩ". Ситуацията е сложна и, естествено, ние трябва заедно да търсим начини за противодействие на този натиск, така че най-малкото да не причинява щети на нашето търговско-икономическо сътрудничество и да не лишава от комфортни условия многото милиони руски туристи, които всяка година посещават Турция, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира на предупрежденията от САЩ за възможни последици за Турция, като каза, че "това не подхожда на приятелството или на икономическите ни отношения", добавяйки, че санкциите ще бъдат оценени от правителството и ще бъдат предприети действия в съответствие с това.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ТУРИЗМА

Мнозина сега се питат как ще се отрази решението за отказ от "Мир" върху туризма на Турция, популярна дестинация за руските туристи. Руснаците са втората най-голяма група чуждестранни посетители в Турция. През първите осем месеца на годината те са наброявали 772 686 души, съвсем малко под броя на пристигналите германци - 789 602, показват официални данни, цитирани от в. "Сабах".

Отмяната на системата "Мир" няма да се отрази на посещенията на руските туристи в Турция, смята Мая Ломидзе, изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Според нея приемането на тези банкови карти в Турция представлява допълнително удобство за руснаците и "добър източник на приходи" за турските търговци, но не е фактор, който ще повлияе на броя на туристите. Отмяната на картите, казва тя, не е причина руснаците да спрат да купуват туристически пакети в Турция, нито да анулират вече закупени почивки в страната. Нещо повече, мнозинството от руските туристи предпочитат системата "ол инклузив" и изобщо не се отделят от хотелите, каза още Ломидзе пред финансовия в. "Дюня". Все пак обаче решението ще има отражение, преди всичко върху турските банки и търговците в Турция, за които плащанията през "Мир" са източник на средства, казва Ломидзе.

Според данни от турския банков сектор, цитирани в "Сабах", руснаците са извършили през картите "Мир" плащания в Турция на стойност 500 милиона долара от началото на 2022 г. Тези карти като цяло са ползвани за заплащане не на пакетни почивки, а за индивидуално настаняване, самолетни билети и допълнителни разходи в страната.

Хакан Топкурулу, председател на бюрото за икономически политики на турската проруска Патриотична партия, е на мнение, че решението за отказ на Турция от системата "Мир" заплашва да се превърне в "санкция" за самата Турция. По думите му решението има смисъл на послание към руснаците да не посещават Турция. Това е санкция не срещу Русия, а срещу Турция, казва той, цитиран от партийния в. "Айдънлък".

АЛТЕРНАТИВИТЕ

Турските власти съобщиха, че работят върху дългосрочното решаване на проблема с използването на картите "Мир" и търсят алтернативи на руската система.

Възможна формула е т.нар. тикет карта (Ticket Card), която да бъде използвана за допълнителни разходи по време на почивка в Турция, пише "Сабах". Руснаците използват картите "Мир" в Турция преди всичко за храна извън хотелите, за покупки и забавления, докато почивката и самолетните билети уреждат предварително. По тази причина туроператорите работят върху вариант, при който заедно с туристическите си пакети, руснаците да купуват и "тикет карта". С тази карта те ще бъдат таксувани за направените разходи, а парите, които харчат, ще бъдат изпращани от туроператорите в съответните ресторанти, магазини и места за забавление.

Руските туроператори вече предупреждават туристите, пътуващи в Турция, да носят със себе си и пари в брой, писа руският "Комерсант". Представители на сектора обръщат внимание, че в други популярни дестинации за руснаците като Обединените арабски емирства и Египет системата "Мир" не се приема, а руските туристи разчитат на международни платежни системи или на старомодния метод на кешово плащане.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само 24

    12 17 Отговор
    Браво

    Коментиран от #3

  • 2 Ашколсун 🇹🇷

    9 18 Отговор
    Машала! Ние сме със САЩ и ЕС. Готови сме да влеЕм през Кавказ. За 3 дни сме до Ростов на дон и ше ви пазим гърба. Алиев ще се оправи със Кадиров за 15мин. С вас сме!

    Коментиран от #5, #13, #20, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 туроператор

    18 19 Отговор
    Рашистите ще ще ходят на почивка на Камчатка при белите мечки и в Сибир при комарите. На лечебен глад ще ходят в северна Корея.
  • 5 Смелите

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ашколсун 🇹🇷":

    Де руски ракети , де ! Хайде тръгвайте.....
  • 6 "Ха ха ха"

    19 15 Отговор
    Скоро султана може пак да ходи в Москва да се моли на Путин !

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 отдел/ПАТОКИ/

    2 1 Отговор
    СЕЕЕКС
  • 9 Ердоган 🇹🇷

    11 14 Отговор

    До коментар #6 от ""Ха ха ха"":

    Ще ходя, но като освободител, а Путин го пращам в диябакир, в килия.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 "Ха ха ха"

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да знаеш":

    Той вече е станал...
  • 11 "Ха ха ха"

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ердоган 🇹🇷":

    Ман густа , ще ходиш и ще бъдеш на ду пен на червения килим !

    Коментиран от #15, #23

  • 12 Путин клекна Путин клекна

    8 3 Отговор
    А гледам султана на Америка пристана, последна булка, най-слабата! До лятото пак ще смени палачинката щото туризъм ЙОК!
  • 13 Оппа полека

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ашколсун 🇹🇷":

    Ще скъсаш чорапогащника!
  • 14 ГОЛЯМ СМЯХ

    8 4 Отговор
    защо диванните тролове се мислят че е много важно нещо да напишат като в статията нищо не пише за българия?

    винаги ли се имате за капацитете бе мишкиии????

    Коментиран от #28

  • 15 Ердоган

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от ""Ха ха ха"":

    Много сте отворени българите, пишете само глупости като второкласници в интернет, ама като трябва да се действа - страхвливи мишки като руснаците - бягате през граница. Много знаеш да пишеш в интернет анонимен. Ама в живота - мишка.

    Коментиран от #24, #25

  • 16 Българските турци

    2 3 Отговор
    Това е санкция не срещу Русия, а срещу Турция, казва той, цитиран от партийния в. "Айдънлък".

    Санкции срещу банки...възможно е !?...Но никакви санкции не могат да се прилагат на частните бюра за обмен на валута или милионите ювелирни магазинчета които обработват и търгуват със златни ювелирни изделия и легитимно злато...кюлченца и монети като в същото време съвсем законно имат право да обменят всякаква валута включително и рубли...А рубла или каквато и да е валута с държавна гаранция в Турция е способна да елиминира не само "МИР" но дори и "Виза"и"Мастеркарт" !!!
    Така че очакваме огромен наплив от руски туристи и дезертьори и неимоверен поток от частно руско злато и бали с рубли !!!

    Коментиран от #18

  • 17 Мир

    6 1 Отговор
    Носят се едни други слухове свързани със Русия и Северен Кипър, нещо свързано със финанси банки..Посолсво!като се има и на предвид, че е купено и място, парцел от Руската федерация преди 3,4 месеца.Също и планувани редовни и на правителствено ниво полети Русия-Северен Кипър. Интересни неща ще се случат там.
  • 18 Турчин

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Българските турци":

    Ако беше прав нямаше да имаме 80% инфлация, бе аланкоолу! Никой не желае руска тоалетна хартия... Трябват ни долари!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин":

    На теб може да ти трябват долари или Э ама аз имам лири и мога да търгувам с всички валути дори с рубли...А от инфлация на турчин не му пука...виждали сме и по бетер от тая...Мислете му вие там във вашата Э зона !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мислещ

    2 0 Отговор
    Бой по лудото джудже с всички възможни средства !
  • 27 Циник

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ашколсун 🇹🇷":

    Гледай на вас да не ви влезат отнякъде, че всеки път Русия и Турция като воюват и Турция става наполовина.
  • 28 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Колега, не е само България на този свят. Ако не знаеш, има война даже съвсем недалеч от нас. Затова и коментираме с интерес.
Новини по държави: