4 Октомври, 2022 20:20 3 208 22

Новият премиер не изпитва срам от обратния завой за данъците

  • великобритания-
  • лиз тръс-
  • консервативна партия-
  • икономика

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, Лиз Тръс увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството

Новият премиер не изпитва срам от обратния завой за данъците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

"Вслушах се в хората и мисля, че няма абсолютно нищо срамно един лидер да слуша народа и да отговаря", посочи тя пред радио "Таймс".

Всичко, което направих като министър-председател, е насочено към това да помогна на хората да преминат през една много трудна зима и много трудни обстоятелства и да поставя страната ни на по-здрава основа в бъдеще, подчерта Тръс.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Всички сме обединени зад плана за растеж и зад това, което трябва да направим, за да изведем страната обратно на правилния път, категорична бе Тръс, цитирана от "Ройтерс".

Изправени сме пред много нестабилна международна среда - войната в Украйна, инфлацията, цените на енергията, и ще трябва да вземем трудни решения, като целият кабинет ще бъде част от това, посочи още премиерът.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Чудесно ги Закопа! Путин да я награди. Бухахаха
  • 2 Ддддддддд

    39 3 Отговор
    Леле леле какви безумци управляват света...-тая удря у земята и тиквата и киро умното взети заедно...
  • 3 Адам Хилтън

    33 1 Отговор
    Срам не, ама страх ще изпита когато милиардерите я питат защо праща техните пари в Украйна?
  • 4 ква таз баба ле

    28 0 Отговор
    ква е тая снимка ле, ще имам кошмари зарад вас
  • 5 МирО

    31 1 Отговор
    Още една империя отива в небитието,
    при такива управници (на тая мозачния багаж е силно олекотен) - горките англета.
  • 6 Ученият котка

    14 1 Отговор
    Така Великобритания отново възнамерява да ограби Азия или Африка.
  • 7 смешници

    32 0 Отговор
    Пере я съчмата от всякъде , какъв срам да изпитва . Колкото го беше срам и оня качулатия преди нея . Нашио Киро същия . В едно училище са учили - да лъжат на поразия .

    Коментиран от #12

  • 8 Ученият котка

    11 0 Отговор
    На 31 януари 2020 г. Обединеното кралство беше евакуирано от потъващ кораб.
  • 9 ежко

    12 1 Отговор
    Банките се разгневили и разтревожили, ама тя видите ли слушала народа?!?Кой народ ма!Банкерите ли?
  • 10 мишо

    14 0 Отговор
    Ай стига бе, наглосаксонец и срам, това е оксиморон бе!
  • 11 Зевзек

    21 0 Отговор
    Някой разбра ли нещо от това изявление на британския премиер и от обясненията на журналистите и преводача? Дали преводача се е изгубил в превода? Или журналистите като папагали са предали безсмисленото иявление на британския премиер. Което с няколко думи е: "Няма да си изпълним предизборното обещание" РАЗБИРАЙТЕ:"Няма да намаляваме данъците на бедните. Ще намалим само данъците на богаташите, за да могат да си купят още една нова яхта, и още един нов чатен самолет, и още един частен остров..." Великобритания си избира все по-лоши примиери, мислех, че от Борис Джонсън по-лош примиер не може да има. Оказва се, съм сбъркал, на тази премиерка и трябваше по-малко от седмица за да ме опровергае и да изперари Борис Джонсън за липса на качества за поста премиер.

    Много приказни, НУЛА съдържание, явно навсякъде по света политиците много говорят без нищо да казват. На мен по ми е чудно защо избирателите гласуват за празнодумци, обещаващи невъзможни неща и закономерно неизпълняващи предизборните си обещания.

    Коментиран от #13, #20

  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "смешници":

    То Бойко Борисов като е учил в дриго училище, милиционерско да не би да го е срам и да не би да не си сменя обещанията през 5 минути. Децата се учат да лъжат в семейството от родителите и от улицата /обществото, в което живеят/, а не в училищата от учителите. Училището трудно може да отучи детето от лошия примера на родителите и улицата.

    Явно навсякъде по света, като у нас, избирателите гласуват за по-големите лъжци. Колкото по-голям лъжец, толкова повече гласове печели. Примери много Путин, Тръмп, Джонсън, Борисов, Копейкин ...
  • 13 Йо Несбьо

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Зевзек":

    Смятам, че не схващате нещо изключително важно за парите, финансите и икономиката - не социалната политика ще донесе мир и просперитет в държавата, а облекчаването на регулациите и по-леките условия за правене на бизнес. На социалистите им е винаги лесно - вземаш от държавната хазна и разпределяш парите. Да, но тези пари идват от фирмите и изобщо бизнеса... Т.е. дай да вземем парите от бизнеса и обложим същия този бизнес с повече данъци, за да изпълним социалните си политики...

    Напротив, бизнесът трябва да разполага с повече свобода, с облекчени лицензи, за да се върне страната към растеж.

    Англия впрочем има в историята си няколко такива момента, да споменем само два - Маргарет Тачър с нейната приватизация и в зародиша на Индустриалната революция - когато, по думите на Томас Ман, “овцете изяли хората“... При втория случай станало по-изгодно селяните да се изгонят от земите на Лендлордовете и там да се отглеждат овце... Разбира се, това довело до вълни от скитници, които просто били избити...

    Такъв чист практицизъм и егоизъм в действие другаде не се е срещал, освен в Северна Америка...
  • 14 Бъдеще

    9 0 Отговор
    Мен, като малък /по времето на социализма/ ме учеха, че лъжата е лошо нещо и лъжците трябва да бъдат презирани и наказвани. Явно Лиз са я учили на други неща като малка...
  • 15 Тонката

    9 0 Отговор
    Да изпитва срам? Британски политик? Те са оперирани от това чувство....На тях всички да им длъжни и те винаги са прави.....Дори не знаят какво означава думата "срам"....Нагли, безочливи, безцеремонни, с дебили физиономии заради кръвосмешенията, но със самочувствие до небесата. Няма по-нагли същества на планетата от англичаните!
  • 16 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Къв срам бе това е новата порода консерватори в англосаксонския свят !?
  • 17 От страни

    5 0 Отговор
    Абе тая няма ли някоя снимка дето не се хили като откачена? Щото тия са пълно Карлуково.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 сноу

    5 0 Отговор
    Каква хубост ненагледна ,каква радост непотребна..а чокладжиите пляскат като замузени...
  • 20 Иванчо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зевзек":

    Питай българските избиратели и ще ти стане ясно!
  • 21 123456

    1 0 Отговор
    нема страшно , маце - 6 си ! Погледни на картата де е тая Москва , че скоро я местиха , човеееек!
  • 22 Шофьор

    0 0 Отговор
    Верно е безсрамник тоя, чувал съм го как пцува на майка.
Новини по държави: