Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 18:35 5 018 39

Турция разполага ударни дронове в Северен Кипър в отговор на решение на САЩ

  • турция-
  • кипър-
  • реджеп ердоган-
  • севернокипърска турска република

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че това е първата реакция на Анкара на решението на САЩ да отменят оръжейното ембарго за Никозия

Турция разполага ударни дронове в Северен Кипър в отговор на решение на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция разположи безпилотни летателни апарати в Северен Кипър и не изключва възможността за нови оръжейни доставки за острова, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция разположи безпилотни летателни апарати, включително ударни дронове, в Северен Кипър. Не изключвам възможността за нови доставки на оръжие на острова. Това е наше право. Трябва да осигурим пълна охрана на Севернокипърската турска република (СКТР) от всички посоки", цитира думите на турския лидер Анадолската агенция.

Той заяви, че това е първата реакция на Турция на решението на САЩ да отменят оръжейното ембарго за гръцки Кипър.

Ердоган коментира и възможността за създаване на нова турска военна база на полуостров Карпаз в Северен Кипър. Той изтъкна, че независимо от решението за създаване на военна база, самолетите на турските военновъздушни сили, излитащи от турска територия, и днес могат да достигнат острова за кратко време.

"Няма проблем и по този въпрос", увери той.

Турският лидер се спря на инициативата на кипърския гръцки лидер за провеждане на двустранна среща.

"Никос Анастасиадис (в Прага) настояваше за двустранна среща. Той дори привлече посредници. Отговорих, като припомних, че мандатът му изтича след два месеца. В ситуация като тази подобен въпрос не се обсъжда. Посочих също, че те (Никозия) винаги действат по нечия заповед. А това не е начинът, по който се правят нещата, и няма да доведе до желания резултат", каза Ердоган.

Кипър е разделен де факто между гръцката и турската общност от 1974 г. след въоръжено турско нашествие, предизвикано от държавен преврат в Кипър и опит за присъединяване на острова към Гърция. 37% от острова са окупирани, а през 1983 г. е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР). Тя е призната само от Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 15 Отговор
    Да не си представяте, че руснакът ще прежали парите налял в Лимасол?

    Коментиран от #27

  • 2 Ученият котка

    11 5 Отговор
    По време на телефонен разговор Русия се съгласи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Какъв е проблемът

    37 7 Отговор
    Нали сащ са отменили ембаргото за оръжейни доставки на острова? Защо Ердоган да не доставя оръжия?

    Коментиран от #37

  • 5 Санкции

    13 44 Отговор
    Ми те на Ердоган дрончетата са с австрийски двигатели,канадска оптика,американски софтуер.Само ламарините,може би са турски.САЩ ако решат Турция няма да има дронове.

    Коментиран от #6, #28, #38

  • 6 Бяха бяха

    47 9 Отговор

    До коментар #5 от "Санкции":

    Вече всичко е турско. Явно се развиваш бавно и инфото ти се е забавило с 3 години.
  • 7 Ученият котка

    7 4 Отговор
    Ердоган не може да пренебрегне финансовите интереси на руските капиталисти. Той, като учтив и близък приятел на Владимир Владимирович, информира Москва за възможни радикални мерки и решителни стъпки.
  • 8 Кой разбрал, разбрал!

    12 33 Отговор
    Този накрая щеси счупи главата в дувара, който НАТО му изгради срещу СССР. Турция беше единствената голяма държава, граничеща със СССР, която още в кая на ПСВ е защитена като субект и организирана от запада така,че да бъде балансьор на отношенията между двата лагера. В един кратък момент тази нужда отпдна и Турция, която беше галеното дете на Запада, се почувства изоставена и за да не изпадне като сила реши да налага свои правила в медународните отношения. Рано или по късно, а да не казвам, че вече е реалност, Турция ще бъде лишена от ключовата роля, която все още изпълнява. Днес почти цялото протежение на границите на Русия е с територии на държави членки на НАТО. Турция вече не е ключов играч, тя го усеща и се опитва да запази максимално позиции. Дали и до колко ще успее зависи от много фактори, но малко или много тя ер от губещите и това не ѝ допада.

    Коментиран от #13, #26

  • 9 Който е ходил

    12 7 Отговор
    В Кипър знае как изглежда гръцката и как турската част....

    Коментиран от #14, #25

  • 10 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Точло, анадолската агенция как я четеш на роден език ли?
  • 11 Наблюдател

    2 8 Отговор
    Летище Шайковка ,което се намира в Беларус
    на 350 км. от границата с Украйна е ударено с дронове . Предполага се с Феникс Гоуст.

    Два самолета Ту 22М3 са унищожени .

    Такива самолети от същото летище осъществиха няколко обстрела с ракети на украинска територия в последните 72 часа.

    Инфо ( неофициално ) от ГЩ на ВСУ

    Коментиран от #12

  • 12 Още фантасмагории

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Раздела научна фантастика е другаде

    Коментиран от #16

  • 13 Караманска

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Точно обратното ! Севернотурска Кипърска Република от 1983 призната само от Турция. Гледай сега как гърчолята се забиха като нарекоха Македония Северна😊, България още повече се заби като я призна 1992 с македонския език и още ред събития докато стигаме в 2022 Путин и 4-те му руски републики в Украйна. Май май прилича на версията при Турция от 1974 !

    Коментиран от #17

  • 14 честен ционист

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Който е ходил":

    С отмъкнатите млрд от ДПС, Северен Кипър не изостава много.

    Коментиран от #15

  • 15 Караманска

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    😂 това е майтап😂🤣 Сивият вълк Абдуллах Чатлъ финансираше ДПС но 90-те (03.11.1996 го убиха). После Доган се научи и си действа тук.
  • 16 Наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Още фантасмагории":

    Малка корекция . Летището Шайковка е в Русия ,а самолетите са прелитали над Беларус и от там са обстрелвали .

    Потвърждам ,летището е ударено с дронове камикадзе и 2 Ту 22М3 са изгорели.
  • 17 Кой разбрал, разбрал!

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Караманска":

    Искаш да ме убедиш, че всички се издъниха, а Турция удари "джакпота" ? Ами просто няма как дс стане! Турция в момента е почти (да не казвам точно) като Русия. Те затова и се опитват взаимно да се опазват, независимо, че от векове и винаги са били политически врагове. Истински политически съюз между Турция и Русия може да има само ако се окажат от една и съща страна на "бариерата" Не знам дали съм прав, но според мен това е почти невъзможно да се случи, поне в близките години.

    Коментиран от #19

  • 18 Караманска

    3 0 Отговор
    Драги коментиращи, за да направите връзка между събития ви давам малко инфо. Абдуллах Чатлъ е Али, роден в Шумен и отраснал в Невшехир Турция.Бил е руски командос от смесения отряд ЗЕНИТ. Сетне става сив вълк на ГЛАДИО-организация създадена в Италия 1948.

    Коментиран от #20

  • 19 Караманска

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Кой разбрал, разбрал!":

    От една страна на бариерата са. Нали това писах за аналогичен модел - Турция с Кипърска република. Имаше там кипърски бежанци прие България, както 2022 прие украински бежанци. Россия с 4 Украински републики. Нима военната операция не е факт ?

    Коментиран от #21

  • 20 И за още

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Караманска":

    по-голяма яснота - братът на Чатлъ беше известният сръбски певец Синан Сакич-Кенан от Шумен.
  • 21 Кой разбрал, разбрал!

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Караманска":

    " От една страна на бариерата са."
    Точно, но това е в момента. Ако единия падне, другия губи автоматично, защото в някаква степен са съмишленици (да не казвам съюзници). )От друга страна са коренно различни (политически) и това е най големия разлом. Просто не можем да правим паралел, поне в момента, между Турция и Русия.

    Коментиран от #22

  • 22 Караманска

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кой разбрал, разбрал!":

    И защо да не можем ? Нима Ердоган, който е на власт от 2002 (Путин е от 2000) не играе в Евразийския съюз ?

    Коментиран от #23

  • 23 Кой разбрал, разбрал!

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Караманска":

    Хммм... " И защо да не можем ? " Ами най малко заради възпитанието. И двамата сас възпитаници на различни школи, а всичко е свързано с историята, преподавана в тези школи. Същото е и в България. Не знам каква представа имате за историята на българите, но разпространяваната и все още преподавана в българските учебни заведения драстично се разминава с тази, писана от гръцки и римски хронисти, писали преди официалната дата (681 г.) на създаване на Дунавска България. Съвремените изследвания сочат съвсем други аргументи и събития.

    Коментиран от #24

  • 24 Караманска

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Имам понятие от преработената история, израснах в България (родена съм на о-в Крим). С мен лично се занимаваше екскомандоса Герман Винокуров (баща му е някакъв съветски генерал Алексей ...от Харковска област), преподаваше ми уроци по история и политика 1993 (посъветва ме да не влизам в политиката и аз го направих). Според него развръзка на Балканите следва да настъпи след 2020. Така да се каже, без да е ясновидец се оказа прав.

    Коментиран от #29

  • 25 Ами ходили сме, знаем

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Който е ходил":

    В гръцката режим на тока и на водата. Ходят в турската да се къпят и с тубите мъкнат вода.
  • 26 Явно ти си от неразбралите

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Съдейки от надасканото
  • 27 СССР

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Той прежали парите наляти в Украйна,че един Лимасол ли няма да прежали. Бой по сиртакоглав те

    Коментиран от #30

  • 28 Хихихи

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "Санкции":

    Ганьо, след като е толкова лесно,направи ти български дрон. Виж поне ламарини няма да търсиш,ще ползваш тези, които ползваш за чушкопеци. Хайде да те видим Ганьо,можеш ли да сглобиш Дрон или друго освен чушкопек не ти е заложено в гена да правиш.

    Коментиран от #34, #35, #36, #39

  • 29 така де...

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Караманска":

    " Имам понятие от преработената история, израснах в България (родена съм на о-в Крим)."
    Аз лично нямам тези преживявания и опит, но мисля, че има достатъчно информация, за този, който проявява интерес към миналто. Толкова по добре! Когато не говорим за различни житеиски проблеми., а просто за ряазлични преживявания, нещата могат да бъдат групирани, по някакъв друг начин. Важното е да не се губи преднината, особено ако вече е спечелена.

    Коментиран от #33

  • 30 Караманска

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "СССР":

    В турфирма с държавно участие работех 1995-2007. Та наименованието Лимасол ми е познато, 1995-1996 през това дружество, руска турфирма Очелик незнайно как?! пращаше туристи в Лимасол
  • 31 Фамагуста

    3 1 Отговор
    Ако така вървят нещата, след няколко години ще има толкова войни по света, че на никой няма да му направи впечатление, когато агресорапутин анексира Полша и Аляска и проведе референдуми за присъединяване.
  • 32 Виждам Морони

    1 1 Отговор
    Анатоли Мисирков просто парче ...
  • 33 Караманска

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "така де...":

    Виж Източен Туркестан автономна, но на територията на Китай, а Западен си остава в СССР. Та знамето е едно към едно с това на Турция, само че с небесносин цвят. А в герба има един елемент фигурирал в печатите на турските султани. Та тя историята е бая преработвана.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ганчо освен ножки под чергата

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хихихи":

    Докато гледа красивите турски актриси по турските сериали друго не може 😂😂😂
  • 36 Ганьо

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хихихи":

    Направих дрон. За три чушки.
  • 37 Владимир

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв е проблемът":

    Защо ,защо . Защото Америка може а ,другите ако е в интерес на Америка , може ! Щът или не ще си купят от Америка .!
  • 38 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Санкции":

    Навряха ли ти краставицата заедно с доматите 😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 39 епъ

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хихихи":

    Финансирай ме! Части от Ардуино има...Направо почвай от милиони.
Новини по държави: