2 517 35

САЩ: Ерата след Студената война приключи, ядрените заплахи на Русия застрашават света

 • сащ-
 • пентагон-
 • джо байдън

Белият дом подчертава, че атаката на Русия срещу Украйна е унищожила мира в Европа и е предизвикала глобална нестабилност

САЩ: Ерата след Студената война приключи, ядрените заплахи на Русия застрашават света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде в сряда своята стратегия за национална сигурност, заявявайки, че огромното предизвикателство за Съединените щати ще бъдат двойните цели на "надпревара с Китай и ограничаване на Русия", като същевременно се фокусира върху възстановяването на увредена демокрация и инвестиране със съюзници и частна индустрия в усилията на Запада за намаляване на зависимостта от противници, пише "Ню Йорк Таймс".

Белият дом подчертава, че атаката на Русия срещу Украйна е унищожила мира в Европа и е предизвикала глобална нестабилност. "Безразсъдните ядрени заплахи на Москва застрашават глобалния режим на неразпространение", отбелязва Белият дом в документа, подчертавайки, че автократичните режими продължават да подкопават демократичните ценности чрез изнудване и управление чрез репресии.

Вашингтон няма да позволи на Москва да изпълни военните си цели, като използва или заплашва да използва ядрени способности.

В документ от 48 страници, който всяка нова администрация е длъжна да издаде, Байдън зае някои необичайни позиции, особено за един демократ. Той призова за по-бърза модернизация на армията, въпреки че критиците казват, че бюджетът му не отразява амбициите му. И той имаше по-мрачен поглед върху ползите от глобализацията, отколкото президентите Бил Клинтън или Барак Обама, описвайки надълго и нашироко как тя е подхранвала пандемии и дезинформация и е допринесла за недостига на веригата за доставки.

Байдън се върна към тема, която е установил от втория си месец на власт, описвайки предстоящата борба като борба между автокрации и демокрации. Той даде да се разбере, че в дългосрочен план е по-притеснен от действията на Китай за "наслояване на авторитарно управление с ревизионистка външна политика", отколкото от западащата, очукана Русия. Повече от шест месеца след нахлуването в Украйна руските военни изглеждат по-малко страховити, отколкото когато първите чернови на документа бяха разпространени в Белия дом през декември.

"Русия и КНР поставят различни предизвикателства", написа Байдън, използвайки акронима на Китайската народна република. "Русия представлява непосредствена заплаха за свободната и отворена международна система, безразсъдно пренебрегвайки основните закони на международния ред днес, както показа бруталната ѝ агресивна война срещу Украйна."

Китай "е единствената страна, която има както намерение да прекрои международния ред, така и все повече икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ за постигане на тази цел", пише президентът.

Стратегическият документ бе отложен миналата зима, тъй като стана ясно, че руската инвазия в Украйна е неизбежна и че отношенията на САЩ с техните европейски съюзници са на път да преминат през огромно изпитание. Ревизираният документ празнува нова съгласуваност между страните от НАТО, но също така включва предупреждения към Москва, които бяха ясно вмъкнати, за да отразяват нова ера на сдържане, думата, използвана по време на Студената война за ограничаване на най-голямото предизвикателство по това време: съветския експанзионизъм.

"Съединените щати няма да позволят на Русия или на която и да е сила да постигне целите си чрез използване или заплаха за използване на ядрени оръжия", се казва в новия документ. Но изречението остава самостоятелно, без пояснение на значението на "не позволява" или обсъждане на отговора на САЩ и НАТО, ако руският президент Владимир Путин избере да използва тактическо ядрено оръжие, за да компенсира провалите на своите конвенционални сили в Украйна. Байдън отказа да навлезе в подробности за възможностите пред СиЕнЕн.

За всяка администрация стратегията за национална сигурност е комбинация от насоки, сигнализиране за намерение към съюзници и противници и често самопрославяща се ода за американската мощ. Стратегията на президента Джордж У. Буш бе известна с установяването на доктрина за "изпреварване", която допринесе за оправданието на неговата администрация за нахлуването в Ирак. Обама използва своя, за да призове за преминаване към свят без ядрени оръжия, но също и за разширяване на американската мека сила за победа над болестите и глобалната бедност.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ерата на антитероризма е заменена от възраждане на конкуренцията на велики рсили срещу това, което той нарече "ревизионистки" сили, въпреки че обикновено пренебрегваше декларациите в своя документ за стойността на НАТО и други съюзи.

Стратегията на Байдън е забележителна със заличаването на разликите между вътрешната и външната политика; той твърди, че източникът на силата на САЩ ще дойде от препотвърждаването на демократичните традиции на нацията.

"Като американци, ние всички трябва да се съгласим, че присъдата на хората, изразена на избори, трябва да се уважава и защитава", се казва в документа, задълбочавайки се в работата на американската демокрация, която отсъства от предишни стратегии. След това се обсъждат действия срещу "вътрешния тероризъм" и се казва, че "Америка няма да толерира чужда намеса в нашите избори".

Началните раздели на стратегията са предимно вътрешна програма, водена от възстановяването на ключови технологии и започваща със способността да се произвеждат най-модерните полупроводници.

"Премахнахме разделителната линия между външната и вътрешната политика, за да направим широкообхватни инвестиции тук, у дома, в нашата индустриална и иновационна база", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, пред репортери в сряда сутринта.

Байдън наскоро пътува до Охайо, за да помогне за първата копка на ново съоръжение на Intel и на място на IBM в северната част на щата Ню Йорк, отпразнувайки инвестициите, направени от федералното правителство чрез новоприетия Закон за CHIPS. Но ще минат години, преди тези заводи - и други, построени от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company и Samsung в американския югозапад - да започнат да се произвеждат. Дори тогава те ще представляват малка част от най-модерната микроелектроника, която американската индустрия консумира.

Съливан каза, че стратегията се ръководи главно от променен пейзаж, такъв, който документът описва директно: "Ерата след Студената война окончателно приключи".

"Навлязохме в решително десетилетие по отношение на две основни стратегически предизвикателства", каза Съливан пред репортери в сряда. "Първата е конкуренцията между големите сили за оформяне на бъдещето на международния ред", каза той, а втората за справяне с транснационални предизвикателства като "промяната на климата, хранителната несигурност, заразните болести, тероризма, енергиен преход, инфлация."

Последните няколко седмици показаха колко трудни ще бъдат някои от тях.

Байдън бе засегнат от Саудитска Арабия, която той посети през лятото, когато миналата седмица кралството поведе ОПЕК за намаляване на производството на петрол, след като му каза, че ще го увеличи. Ходът на ОПЕК допринася за инфлацията и също така подпомага усилията на Русия да финансира войната в Украйна. Байдън каза, че ще преразгледа отношенията си със саудитците и ще ги накара да платят цена.

Сътрудничеството на Китай по въпросите на климата се забави до почти спиране; Преговорите за "стратегическа стабилност" с Русия за ограничаване на ядрените арсенали приключиха.

"Сега Русия представлява непосредствена и постоянна заплаха за международния мир и стабилност", се казва в документа, рязко отклонение от десетилетия на стратегии, които обсъждат работата за интегриране на Русия и Запада. "Това не е борба между Запада и Русия. Става въпрос за основните принципи на Хартата на ООН, по която Русия е страна, по-специално зачитането на суверенитета, териториалната цялост и забраната за придобиване на територия чрез война".

Путин ясно го вижда по различен начин: той твърди, че Украйна винаги е била част от Русия, още от епохата на царете и описва този момент като движен от усилията на Запада да овладее и лиши от сила руската власт.

Но това, което изскача от страниците на стратегията на Байдън, изготвена от Съвета за национална сигурност с участието на цялата администрация, е безмилостният фокус върху Китай. Това беше и темата на речта тази седмица на Джереми Флеминг, шефът на британската агенция за кибер разузнаване.

Голяма част от военната стратегия, описана в документа на администрацията, е предназначена да противодейства на Китай в космоса, киберпространството и в морето - всички те изискват различен хардуер, различни стратегии и различни таланти, отколкото сдържането на Русия. Описват се по-агресивни усилия на САЩ за подобряване на киберсигурността и се призовава за работа със съюзниците и частния сектор, за да "устоят на опитите за влошаване на нашия споделен технологичен напредък" чрез ограничаване на китайските и други инвестиции в Съединените щати и контролиране на износа на ключови технологии за Китай.

Някои критици на стратегията се опасяват, че тя не се движи достатъчно бързо. "Плановете на Китай за Тайван са съсредоточени около 2027 г.", каза в интервю Кори Шейк, който ръководи проучванията на външната и отбранителната политика в American Enterprise Institute. "Бюджетът не предвижда модернизация с такава скорост".

Шейк написа в Op-Ed на New York Times миналия месец, че "корабите, числеността на войските, самолетите и противоракетната отбрана в Тихия океан не отговарят много на способностите на Китай". Съливан отхвърли тази критика, поддържайки, че бюджетът на Байдън следва стратегическите насоки, които за първи път бяха изложени в предварителна форма през първите му седмици на поста.

Новата стратегия за национална сигурност проправя пътя на Пентагона да публикува през следващите седмици своята стратегия за национална отбрана и свързан документ, наречен преглед на ядрената позиция, който ще опише плановете на Байдън за ядрения арсенал.

Съливан каза, че въпреки неотдавнашните заплахи на Русия, документите ще бъдат "стъпка напред към намаляване на ролята на ядрените оръжия в американската стратегия".

"Не се стремим конкуренцията да премине в конфронтация или нова Студена война", настоя той. Но това е последната фраза, която китайските служители често използват, за да опишат стратегията на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Яаааа,

  40 4 Отговор
  Бай Дън можел да върви и сам, без женкар му да го крепи и направлява!!!
 • 2 Сатана Z

  47 5 Отговор
  САЩ отчаяно се нуждаят от ядрена война точно сега.Но на компютърните симулации излиза,че Източното крайбрежие ще се премести в Далас-Тексас.
  Z
 • 3 БАЙ ДРЪН ДРЪН ДРЪН

  41 5 Отговор
  ДЯДКАТА ЩЕ ОСВОБОДИ СВЕТЪТ ОТ ЗАГНИВАЩИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ
 • 4 Ужас

  44 2 Отговор
  Каде ископаха тоя дьртак

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Мирчо

  42 3 Отговор
  Тези тримата на снимката приличат на танцова трупа от куклен театър!

  Коментиран от #23

 • 7 гост

  37 4 Отговор
  Опасността е на снимката на пасквила.
 • 8 Тръмп

  49 2 Отговор
  Бившият aмepиĸaнcĸи пpeзидeнт e нa мнeниe, чe тoй e чoвeĸът, ĸoйтo мoжe дa cпacи cвeтa. Дoнaлд Tpъмп paзĸpи пpeд мeдиитe в CAЩ, чe щe oпитa дa ce въpнe нa влacт.
  Ha бизнecмeнa нe мy ce нpaви нaĸъдe oтивa ĸoнфлиĸтът в Уĸpaйнa и зaтoвa e peшeн дa гo пoтyши. Cпopeд нeгo ceгaшнaтa aмepиĸaнcĸa aдминиcтpaция paбoти пpoтив интepecитe нa чoвeчecтвoтo и тoй щe пoпpaви тoвa.
  “Aз cъм тoзи, ĸoйтo мoжe дa пpeдoтвpaти Tpeтa Cвeтoвнa вoйнa.
  Toй ce зaĸaнвa, чe щe opгaнизиpa peфepeндyм зa cвaлянeтo нa Бaйдън oт влacт. Haдявa ce нa импийчмънт зa нacтoящия пpeзидeнт. Toвa e eдинcтвeният нaчин дa бъдe cпaceн cвeтът oт ядpeнa вoйнa или TCB.
  “Aз cпpяx вcичĸи вoйни. Moeтo мoтo e миp и caмo миp. Πpи мeн нямaшe вoйни, зaтoвa ми cĸpoиxa нoмep и мe cвaлиxa oт влacт, нo aз щe ce въpнa”, зaĸaнвa ce Tpъмп.
 • 9 Индияна Джоунс

  30 3 Отговор
  Тая работа с лорд Зеле , цифровото му студио някъде там и организираните терори много прилича на сценария ислямска държава и дестабилизирането на района! Сега на ред Европа ли ще е или направо ще влезем в WWIII и златния милярд...
 • 10 12340

  29 2 Отговор
  Пет метра Ферман!
  ...Дъртиот да не е Султан на Софийски санджак,че да са му важни глупотеините?
 • 11 Хмм

  35 4 Отговор
  Не беше ли конспирация, че когато дойдат “демократи” на власт винаги следват войни? Еми - ей го на.
 • 12 доналд тръмп

  31 1 Отговор
  циркова трупа на снимката
 • 13 Райхсвер

  5 37 Отговор
  Мръсни руски нацисти - на Груз 200, проклятие и разорение за Московията...

  Коментиран от #28

 • 14 Станислав

  28 1 Отговор
  Е така де, както и да го кажат то става ясно!
  Немате шанс! Губещите сте вие!
  Лошото е че не сте свикнали да губите и вие ням да говорите за ядрено а ще го ползвате пак!
 • 15 Бесен- _Язовец

  27 3 Отговор
  Личи си кой е очукана бричка с вехти техологии без гориво точно САЩ! Личи си кой автоктатния режим дето излъчва незаконни презденти от една и съща партия демократите в САЩ. Личи си къде е декорацията и къде двупартийния модел. Абс соросоидния империалиски свят може да се чувства заплашен ако мине,, червените линии "начертани от Москва!
 • 16 Токсик

  35 3 Отговор
  Едвам му изчетох глупостите на дъртака. Едни и същи празни евроатлантически приказки - като латерни са. Путин няма какво да ги чака повече и да ги жали. Време е да ги приключва, за да не измъчват повече целия свят. Нагли, прости и опасни , че и фалирали на всичкото отгоре. Живеят на гърба на кредиторите си и ръсят акъл по целия свят.

  Коментиран от #18

 • 17 Хлъц

  28 1 Отговор
  Най ме изкефи фотото.Два пауна с маски,а по средата Човека ръкуващ се с Невидимия!
 • 18 Къде е Джаки

  25 3 Отговор

  До коментар #16 от "Токсик":

  Сравни на Путин речника и на тази кукла на конци писаниците, ма те не негови, а на някой от бялата 🏠. Разликата от небето до земята.
 • 19 Окраин4е

  17 3 Отговор
  Членовете на НАТО има боен опит само в колониалните войни с държави били по оръжейно ембарго. САЩ винаги са губили от добре подготвени противници Северна Корея и Виетнам руснаците нямат загубена война.
 • 20 Тая "западаща" и "очукана"

  19 2 Отговор
  Русия ви връща в първи клас. На тези милиарди долари и военни помощи, като не може да се справите...СТОП. В двора ви се заражда гражданска война, нещо да кажете?

  Коментиран от #21

 • 21 КОНТРАТА

  9 1 Отговор

  До коментар #20 от "Тая "западаща" и "очукана"":

  Това очукана е тоя смешния козел с очилата го е сложил който се разписва на 500 лв заплата!
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 те са си точно такива

  12 3 Отговор

  До коментар #6 от "Мирчо":

  кукли на конци...Даже е твърде вероятно дядката да е биоробот !!!
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 ааа неее

  17 2 Отговор
  Tия не спряха да дрънкат за ядрена война! Явно това готвят на света! На Русия не и е нужно ядрено оръжие за да получи каквото е планирала в Украйна. Просто каза на същите Тия, да не си и помислят да се хващат за ядрения кобур в паниката си и отчаянието си, след пълния си провал.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 И така

  6 1 Отговор
  Всеки, някой с нещо му пречи.
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Става Интересно

  5 10 Отговор
  След едногодишни и многократни ясни предупреждения , голямото търпение на Джо Байдън към наглостта и агресията на Путин и Русия да нахлуват в чужди държави и да търси поводи за война и "Безразсъдните ядрени заплахи на Москва да застрашават глобалния мир в Света " започва да се изчерпва и днес най открито завява,пред Света и Европа че " Студената война е приключила" и че няма да позволи на Путин да запали света с " Гореща война" което в превод означава "Носете си новите цивилни дрехи момчета, че модата скоро ще се сменява"...!!!
 • 30 Станко

  10 2 Отговор
  Дайте му един бастун на тоя, че едва ходи момчето. Пратете го в старчески дом, да си гледа старините, преди да е запалил целия свят. Изкукиригал старец с деменция.
 • 31 Някой вярва ли още на тези лъжи?

  15 2 Отговор
  Промиването на мозъци има предел след който нещата придобиват уродливи форми, а краварите отдавна са преминали чертата!
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 САЩ са международен терорист

  14 1 Отговор
  От неоправданото хвърляне на американските атомните бомби над Япония досега нищо не се е променило - САЩ предизвикат войни и преврати, налагат диктат над суверенни държави за користните си интереси! Без да се съобразяват с интересите на другите народи.

  Сега неоколониалната им система на диктат и ограбване е разклатена от решимостта на Русия да отстоява националните си интереси и сигурност! САЩ са единствената държава, която се стреми да унищожи друга - Русия. Прикриват агресивната си политика с лъжи и дива антируска пропаганда. Хвърлиха корумпирания киевски режим срещу Русия пак за лицемерния си интерес да я отслабят, без оглед на жертвите на своята политика, знаейки, че Украйна не може да победи. След първите мирни преговори през март забраниха на Киев по-нататъшните преговори за уреждане на конфликта, разпалки го все повече....

  Сащ са заплаха за света!
 • 34 пешо

  6 0 Отговор
  палячовци
 • 35 Констатация

  5 1 Отговор
  Тебилизациятана западните лидери заплашва света.
  Те го разбират и затова цялата пропагнда на запада е насочена към опростачването на населението.
  Колкото е по -дресирано и неграмотно ,толкова по лесно се управлява.