Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 21:42 2 140 21

Байдън ограничава достъпа на Китай до американски технологии за производство на чипове

  • сащ-
  • китай-
  • чипове

Новите рестрикции ограничават износа на САЩ на авангардни чипове - така наречените графични процесори - които се използват за захранване на приложения, използващи изкуствен интелект

Байдън ограничава достъпа на Китай до американски технологии за производство на чипове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения върху продажбата на Китай на технологии, свързани с полупроводници, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Това е най-ясният знак досега, че опасното противопоставяне между двете суперсили все повече обхваща и технологичната сфера, като САЩ се опитват да установят контрол върху напредналите изчислителни и полупроводникови технологии, които са от съществено значение за военните и икономически амбиции на Китай, пише американският вестник.

Пакетът от рестрикции, представен от американското министерство на търговията, е предназначен до голяма степен да забави напредъка на китайските военни програми, които използват суперкомпютри за моделиране на ядрени взривове, насочване на хиперзвукови оръжия и създаване на модерни мрежи за наблюдение.

Алън Естевес, заместник-министър на търговията, отговарящ за индустрията и сигурността, каза, че неговата институция работи за предотвратяване на придобиването на чувствителни технологии с военни приложения от китайската армия, разузнавателните служби и службите за сигурност в азиатската страна.

Експерти от технологичната сфера заявиха, че новите ограничения налагат най-широкия експортен контрол, въвеждан от десетилетие, подобно на действията на администрацията на Тръмп срещу телекомуникационния гигант "Хуавей" (Huawei), но с по-широк обхват, тъй като засягат десетки китайски фирми.

Американските компании вече няма да имат право да доставят съвременни компютърни чипове, оборудване за производство на чипове и други подобни продукти в Китай. За да могат да извършват такива доставки, компаниите ще се нуждаят от специален лиценз. Повечето от тези лицензи ще бъдат отказвани, въпреки че някои от доставките са до съоръжения, управлявани от американски компании. Всеки отделен случай ще бъде оценяван индивидуално, каза висш служител на американската администрация вчера.

Новите рестрикции ограничават износа на САЩ на авангардни чипове - така наречените графични процесори - които се използват за захранване на приложения, използващи изкуствен интелект. Също така се поставят широки ограничения върху чиповете, предназначени за китайски суперкомпютри. Забраняват се на базирани в САЩ компании, които произвеждат оборудването, използвано за усъвършенствани логически чипове(интегрални схеми) и чипове памет, да го продават в Китай без съответните лицензи.

Друго правило за директни чуждестранни продукти забранява по-широка гама от стоки, произведени извън САЩ, но с американска технология, да бъдат изпращани до 28-те китайски компании, които са поставени в ограничителен "списък с юридически лица", заради опасения за националната сигурност.

Списъкът включва "Бейджин Сенстайм Текнолъджи Дивелъпмънт" (Beijing Sensetime Technology Development), подразделение на голямата китайска компания за изкуствен интелект "СенсТайм" (SenseTime). Включени са също така "Дахуа Текнолъджи" (Dahua Technology), "Хигон" (Higon), "АйФлайтек", както и различни лаборатории и изследователски институции, свързани с китайските университети и правителство в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жена

    40 16 Отговор
    Интересно Китай кога ще реши да си прибере САЩ за компенсация на дълга? Краварите да не забравят какво дължат и колко на Китай и да се молят китайците да не си го поискат

    Коментиран от #9, #21

  • 2 Госあ

    33 18 Отговор
    Китай трябва да спре износа на чипове. И да наложи ембарго на Тайван. Иначе, технологиите са в Китай. Не знам какво точно е спрял да изнася стареца, като внася.

    Коментиран от #8

  • 3 Чипар

    30 10 Отговор
    Китай има агенти в така нареченият Тайван ще ги получат без много зор а Тайван е лидер в производвтвото на чипове

    Коментиран от #10

  • 4 Уве Зелер

    30 14 Отговор
    Няма как Байдън да ограничи достъпа на Китай до каквото и да било, защото САЩ са Китайска колония! Запомнете го!

    Коментиран от #6

  • 5 Време беше

    9 30 Отговор
    Те вече се угънаха от америка. Диктаторите са във ужас Байдан е велик!!!
  • 6 Уве Верстхоффер

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "Уве Зелер":

    Мейд ин Джермани бай Шваб

    Коментиран от #7

  • 7 Уве Зелер

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Уве Верстхоффер":

    Ката кова канта! Есте Дебрецен!
  • 8 Доста заблуден си

    11 13 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Технологиите определено НЕ са в Китай.Готовият чип получен от извън Китай или вече произвеждащ се по американска технология в Китай не е технология,а използване на готов продукт.Чиповете не са релета,за да можеш да ги копираш.Т.е. с тази забрана след година-две няма да намериш модерен с актуални характеристики гсм произведен(сглобен) в Китай на нашия пазар!

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 9 Никога!

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жена":

    Не можеш да вземеш на босия цървулите!
  • 10 Госあ

    15 10 Отговор

    До коментар #3 от "Чипар":

    Тайван е Китай. А в сащ, тези неща ги правят китайци, японци и тук там някой европеец.
  • 11 Госあ

    24 12 Отговор

    До коментар #8 от "Доста заблуден си":

    Кво да ти кажа :))) живей си с американската мечта. Изкуствения интелект е най развит в Китай, ама китайците копирали от американците хъхахаха. Така и не разбрахте, че най големите световни крадци и бандити са краварите и техните дружки - юдеите. Ония направо крадат специалистите. В много случаи направо ги отвличат, като случая с космическата им програма. Толкова са прости, че даже и не могат да копират нещо.
  • 12 100101

    19 9 Отговор
    Много са им притрябвали .Китайците дръпнаха толкова напред, че ще си обършат задниците с вашите технологии.
  • 13 Един от многото

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Доста заблуден си":

    Пиши SMIC в гугъл,неопределен тип.

    Коментиран от #18

  • 14 А бее

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Доста заблуден си":

    Умник. Недей да бъркаш картофените chips, които ядеш пред телевизора с semiconductors chips.
  • 15 Сатана Z

    10 5 Отговор
    Председателят Си го мести в другия крачол.Вероятмо ще изхвърли ябълките от Китайския пазар.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 епъ

    4 1 Отговор
    Не раздавайте на байДън интелекта...
  • 18 те/тях Емилия

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Един от многото":

    смик - 14нм и не са процесори. Хайде купи си лаптоп с процесор или видео карта смик. А новината е от преди 2 седмици, и става въпрос за част от процесорите на енвидия и ксилинкс(вече амд), които нямат аналог. Нио и експенг ги ползват, виж им цената на акциите. ;)
  • 19 Макробиолог

    4 6 Отговор
    Ту би онес,китайците копират всичко горе долу,но високите технологии са им преко жълтите мозъчета....некой ще опонира-- тайванци не ли са китайци? да,ама ползват холандско оборудване и американско ноухау.....същото е и с шина копито на руските ядрени технологии и военни разработки....
  • 20 Лейди Ди

    6 1 Отговор
    Сетихте се, А С КОЙ АКЪЛ ВЪОБЩЕ ТРЪГНАХТЕДА ПРАВИТЕ БИЗНЕС С КИТАЙ.....????????
  • 21 Сатана Z

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жена":

    Китай е закупил американски облигации на стойнос над 3.5 трилиона долара.Те носят някаква доходност при падежа им..Тези облигации са обратно изкупуеми от САЩ,и Китай ще получи пак напечатани долари с 3% повече.В това няма никакъв смисъл защото Китай се е нагрухтял с Американски хартии .Точно в това е идеята на американският долар-купуваш облигации за долари и като ги продадеш пак получаваш долари .Затворен кръг.
    Ние купуваме самолети и получаваме обещания.Дори не получаваме лихви за тези милиарди долари дадени напред .
    АМЕРИКА ПРОИЗВЕЖДА ПАРИ-на нея не и трябва икономика.Цял свят работи за нея.
    Те това трябва да се спре по един или друг начин.