Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 11:14 4 690 44

С въздушните удари срещу Украйна Путин реализира две цели:

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ракетни удари-
  • кремъл

Първата бе посочена от самия него – разплата за взрива на Кримския мост

С въздушните удари срещу Украйна Путин реализира две цели: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Месеци наред руските държавни медии акцентираха върху това, че Москва нанася удари само по военни цели в Украйна и пропускаха страданията, които инвазията причини на милиони цивилни, пише в днешния си брой американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

В понеделник руската държавна телевизия не само съобщи за страданията, но и ги показа. Тя излъчи кадри с дим и кръвопролития в центъра на Киев, с празни рафтове в магазините и представи метеорологична прогноза за ниски температури през предстоящите месеци.

Рязката промяна беше знак, че вътрешният натиск, оказван заради несполучливите военни действия на Русия, е ескалирал до такава степен, че президентът Владимир Путин е възприел необходимостта от брутална демонстрация на сила - както пред публиката у дома, така и пред Украйна и Запада, допълва изданието.

Според поддръжниците на войната руските военни не са достатъчно агресивни в действията си срещу Украйна и отправят все по-ожесточени критики към армията. Изглежда, че с вчерашната опустошителна военна ескалация Путин донякъде отговори на тези упреци и за момент успокои хората, които се гневяха от унизителните неуспехи на руската армия. За малко повече от месец войната в Украйна рязко се превърна от изтощителна, до голяма степен статична артилерийска битка, която се очакваше да продължи до зимата, в бързо разрастващ се конфликт на много нива. Това постави под въпрос стратегиите на САЩ, Украйна и Русия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вчерашните атаки бяха поредното от многото главозамайващи събития - от украинските победи на терен до заплахата на руския президент Владимир Путин да използва ядрено оръжие, които през последните седмици промениха характера и темпото на войната. Сега на преден план излиза въпросът дали няма да се наложи САЩ и партньорите им да прекрачат границите на идеята помощта за Украйна да се свежда до обезпечаване на възможността ѝ за самозащита и да започнат да оказват по-сериозна подкрепа на Киев, пише в. "Вашингтон пост".

Досега Вашингтон доставяше оръжия на Украйна, като се съобразяваше преди всичко с най-важния си приоритет – да се избегне пряк военен сблъсък между Русия и Запада.

Стратегията за военната подкрепа за Украйна вероятно ще бъде част от дневния ред на днешната извънредна среща на Г-7, както и на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която ще се състои по-късно през седмицата.

Американските власти продължават да демонстрират предпазливост от прибързани действия. "Повратните точки във войната обикновено са опасни”, казва пред "Вашингтон пост" високопоставен представител на правителството на Джо Байдън. А руските лидери показаха, че са стигнали до повратен момент. Виктор Бондарев - председател на комисията за външна политика на горната камара на руския парламент - вчера написа в "Телеграм", че атаките са началото на "нова фаза от специалната военна операция в Украйна", като предстоят още "решителни действия", припомня вестникът.

Британският в. "Дейли телеграф“ обаче посочва, че според ръководителя на Британския център за правителствени комуникации хората в Русия са започнали да губят вяра във войната на Путин.

За руския народ става ясно в каква голяма степен руският президент е "сгрешил в преценката си на ситуацията", смята шефът на британското разузнаване сър Джеръми Флеминг. Според него в опита си да продължат опустошителната война в Украйна, руските сили вече се намират в "отчайваща ситуация". По думите му основните стратегии на Путин са се провалили и сега той се сблъсква със "смелите действия на украинците на бойното поле и в киберпространство, които променят хода на събитията". Флеминг ще произнесе реч в Лондон, в която ще разясни текущите заплахи от страна на Китай и Русия, допълва изданието.

С вчерашните въздушни удари срещу Украйна Путин реализира две цели. Първата бе посочена от самия него – разплата за взрива на Кримския мост. Втората е унищожаването на важна инфраструктура в украинските градове, с което да въздейства възпиращо на Украйна и да ѝ напомни, че Москва разполага с достатъчно възможности за ескалация и без да прибягва до ядрено оръжие, обобщава в днешния си брой германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

Трудно е да се каже дали са верни твърденията на украинците, че Путин е планирал нападенията още преди взрива в Крим. Но това е напълно възможно, предвид трудностите, които има на източния и на южния фронт, допуска изданието.

Вестникът се спира и на вътрешнополитическата обстановка в Германия. Управляващата коалиция е критикувана дори и от собствените си редици за това, че не е доставила на Украйна "правилните оръжия". Системата за ПВО, която Шолц беше обещал през лятото, сега ще дойде точно навреме, заключава германското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо

    59 5 Отговор
    Егати....БТА?!Кой се е изръсил с толкова писание?Як хонорар е захлебил.Те и във Факултето ,толкова не могат да л.жат.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хммм

    44 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гешо":

    Срам го е да се подпише на тези глупости.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 путин го подкрепят веке

    9 37 Отговор
    само върхушката и тролята - и скоро ще бъдат мобилизирани.....
  • 6 Ал Бунди

    14 39 Отговор
    Интересно..защо Жужака вкара дивизията Дзержински в Москва? От страх разбира се. Казват, че върви масова чистка по върховете на службите и генералитета...задават се събития, много интересни събития..има д аскачат някои хора от прозорците, други да се подхлъзват по стълбите. Абе..пуканките и питиетата и чакаме сеира да почне..

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хи хи хи

    35 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Бунди":

    Това скачането от прозорците е патент на американците, че руснаците идат:)))

    Коментиран от #17

  • 9 Чапай Петкин

    6 14 Отговор
    Путин е анте мортем. Ко ши прайм,Петка?

    Коментиран от #16

  • 10 Хора бдете! Светът е заложен на карта

    54 9 Отговор
    Не руските лидери са достигнали до повратен момент,а американците достигнаха червената линия,след която ще запалят света тези негодници!

    Коментиран от #19, #21

  • 11 Стамат

    20 7 Отговор
    Джеръми Флеминг ще се изказва у Лондон , като прочете листчето от Джонската.Джонската има голям интерес с Хънтито на Джо.Акциите се сриват, а само количеството, може да го спаси.Количеството подарено на Зеления финансиране.Трябва да се убедят англетата в необходимост от още кинти за наркомана.
  • 12 Ще трите ще триете...

    16 1 Отговор
    Пък ще спрете!
  • 13 !!!?

    16 31 Отговор
    Путин все повече прилича на късния Хитлер !!!?

  • 14 ъъъ

    25 3 Отговор
    сега ще ви покажа заглавие в английско списание от 1999
    a massive bombing attack opens the door to peace - cover of Time magazine (March 24 1999)
    а сега нека някой да каже каква е разликата - щото според едни това е нормално,ама сегашното било ненормално

    Коментиран от #26

  • 15 Пучо Капучо

    36 7 Отговор
    "Досега Вашингтон доставяше оръжия на Украйна, като се съобразяваше преди всичко с най-важния си приоритет – да се избегне пряк военен сблъсък между Русия и Запада.

    Краварската наглост е безгранична, нямат аналог тия про.паднали типове...на ти бензин, викат, да загасиш пожара, пфу....
    ..
  • 16 Чапай Петкин

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Чапай Петкин":

    Аз бягам в Аризона при Рамбо 3 ,на 2 години пеш от Раша. Не е далече!
  • 17 Ал Бунди

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "Хи хи хи":

    Абе май че са доста повече тия, дето се мятат от прозореца в Русия..особенно ако са паралии или на висши държавни служби.

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 чичо Манчо

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хора бдете! Светът е заложен на карта":

    Недей да крадеш цитати от Юлиус Фучик,плагиат!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ал Бунди

    5 16 Отговор

    До коментар #10 от "Хора бдете! Светът е заложен на карта":

    Колко пъти да ти казвам да не прекаляваш с винервайса, а? Аз не виждам някой американски войник да провежда референдуми в Украйна....
  • 22 КАТЮША ♥️

    16 7 Отговор
    Което е вярно, вярно е - Володката много сбърка и се обърка с Украйна. Довери се наивно на разпасаните си генерали, които профукаха всичко. Никаква възможност за Преговори или споразумение - въпроса е на Живот и Смърт за двете държави. А САЩ имат Огромен интерес от продължителния конфликт.
  • 23 Ехо

    7 20 Отговор
    Путин има и трета цел, само унищожава се, заедно с Русия!
  • 24 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    23 3 Отговор
    По скоро да приключат с Крайна ,че агонията продължава ..дацелят оня артист .и Кличкото..

    Коментиран от #33

  • 25 КаГе Бе

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ал Бунди":

    Или искаш да напишеш,че някой ги мята?
  • 26 Ставри

    26 4 Отговор

    До коментар #14 от "ъъъ":

    Фащ могат и имат право да ги вършат тези неща.Могат и да подкокоросват и насърчават Зеления , който хуманно из.ива мирни хора вече толкова години.Дори го въоръжават , защото им взе парите с обещания, ама не прецени обстановката.Сега го наказват да седи там и да се чуди как ще се справи с тези неприятности, които си навлече.Мобилизираха в негова помощ ЕС , накараха ги да се забъркат в тази манджа, която не е тяхна, но я сърба народа от европа.Скриха се зад този конфликт за проблемите си отвъд океана и им е много добре, защото извличат и ползи за себе си с подривни действия.
    Нищо ново от тези провъзгласили се за богове.Сега си режат клона ЕС и ще става още по лошо, но за народа.

    Коментиран от #43

  • 27 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    19 4 Отговор
    Укропъъ може да стреля ,но Русия не трябва..Не може..Трябва да пеят песни на баба Алла...Ликвидация пълна на Тоталитарния режим в Киев .Ко ще каже бабата за Моста??.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА

    5 19 Отговор

    До коментар #20 от "САЩ са заплаха за света":

    Ами нещо не е баш така, както го представяш. Първо..Русия и технологии..умрех от смех. Виждал ли си руския смартфон,,Ермак,,..или руска флашпамет, или пък руския лаптоп с капак на ролкови лагери и тегло 18кг???? .. второ...Аз не знам американски или НАТОвски войник да е нападал Украйна. И трето..прави впечатление, че всеки два-три месеца опорките и оправданията за вероломното нападение се променят...абе рашката лека-полека отива в небитието..сега Петър Първи се върти като вентилатор, като гледа как си отива това, което е създавал на времето.

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    14 3 Отговор
    Джо цървулъъ и Артиста да се молят на Путин ,да ги пощади..Два отпадъка..Да плащат 100 млд .репарации.На Джо и син им отрязаха крилата в Крим и Донбас ,.Това е добре..Щото го бяха турили за губернатор на губерния Донбас ...Минало време
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ал Бунди

    2 10 Отговор

    До коментар #24 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Ами ха де..ама нещо май се е закучила работата. Искаш да кажеш, че едно джудже би се опряло на Кличко..ти майтапиш ли се или днес ти е рожден ден, а? Хахахахаха..мечтиии...
  • 34 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    7 5 Отговор
    Путя си губи времето ,,трепи режима в Киев .Пазете децата и жените ..ще трябват на човечеството .
  • 35 Путин безсилна злоба

    6 9 Отговор
    Злобното човече се закопава със стрелбите по мирно население!
  • 36 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    9 3 Отговор
    Артиста с мръсната зелена блузка се е скрил в метрото .на Киев ..На хрешатик..там слиза на 100 метра надолу ..,знаят му бърлогата..Не е проблем .Един красив кинжал за подарък ..Бабаммм,бамм.
  • 37 Селим

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА":

    Първо Руски технологии:За да се произведе нещо са нужни суровини.Някой произвежда , но купува от мен суровините.Защо да произвеждам нещо , което е патентовано и го има , а аз само ще си го закупя с парите от суровините.
    Нещо да кажеш за космическите двигатели, които САЩ си закупуват от тях, а и име по-лесно да се изстрелват от Байконур?
    Това , което си произвеждат им е достатъчно и неимоверно е евтино.
    За един смартфон и един голф или каквато искаш марка коли да си сменя вярата......не се получава.
    Кой и защо е нападнал....няма смисъл да ти се обяснява, щом до сега не си разбрал.
    Излишен спор.Въпрос на гледна точка.
  • 38 Бойко

    11 3 Отговор
    Повърхностна статия. Сещат се поне за още шест причини за бомбардировките:
    1. Къде си мислите ще тръгнат милионите мизерстващи Украйнци? Поляците и Германците да се приготвят за нова, много по-голяма вълна от емигранти.
    2. Дали ще се засили мародерството в страната с всичкото оръжие което раздадоха така свободно? Как ще можеш да повикаш полиция ако се нуждаете в помощ?
    3. Какъв ще е бойният дух на "храбрата" Украинска армия, когато няма да могат да се свържат със семействата си?
    4. Кой ще поеме грижите за решаването на хуманитарната катастрофа в която ще бъде Украйна след месец? Нека позная ...Европа.
    5. Кой ще трябва да обезпечава Украйнската армия със зимно облекло, горива и медикаменти през следващите месеци?
    6. Как ще се доставят тези "помощи" ако ЖП линиите за унищожени?
    Руснаците отдавна приключиха военната операция. На Украйна не и остана нищо от въоръжението с което започнаха войната. Ако Запада не беше "помагал" с наемници и техника. Всичко да беше свършило до сега. Но докато Запада пак не обяви официално война на Русия. Ще сме свидетели на замръзнали хора в домовете им през идващата зима и други ужаси. Преди 3 дни имаше съобщение че, руснаците са изстреляни нов спътник, който се очакваше да подобри навигационните им системи. Може би не е случайно... Имаше някъде съобщение че, Руснаците ще вземат мерки срещу евентуални бъдещи доставки на оборудване от Запад.

    Коментиран от #39

  • 39 Абе ти може да се сетиш и за 66

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "Бойко":

    Причини, но единствената причина е слабост и безсилие в Кремъл.

    Коментиран от #41

  • 40 Наистина путин

    4 3 Отговор
    Не е много интелигентен!!! Започна война без да прекъсне доставките на украинците от ток,гориво,вода!!!! Това позволи доставките на западни оръжия и движение на украинските части по фронтовете!!! Вярно ,че така запази цивилните от страдания но според проучванията същите цивилни са за унищожаване на Русия и не направиха нищо срещу убийствата на руснаци в Донецк в последните години
  • 41 Бойко

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Абе ти може да се сетиш и за 66":

    За каква слабост говорим?? НАТО води повече от 7 месеца война и виждане какъв е резултата! Но по принцип си прав. Ще има повече последици дори и за нас.... Но ще е добре и да прочетеш нещо и за войната в Сърбия (1991). Колко крилати ракети бяха изстреляни по Сърбите например...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ставри":

    Ще ти се възпали мозъка от толкова умозаключения човече!
  • 44 да му мислят руснаците

    0 1 Отговор
    При възстановяването на Украйна, РФ ще трябва да плаща. А цената ще е космическа. И този път не трябва да им се прощава. Време е да се продават дълги позиции нефт и газ.
Новини по държави: