Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 17:50 1 606 10

Напрежение! Беларус ще извърши проверка на готовността на въоръжените сили

  • беларус-
  • украйна-
  • александър лукашенко-
  • русия

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви, че е малко вероятно съвместни руско-беларуски сили да започнат атака срещу Украйна от север

Напрежение! Беларус ще извърши проверка на готовността на въоръжените сили - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус, която позволи на армията на Москва да предприеме атаки срещу Украйна от нейна територия, каза, че започва военна инспекция, за да гарантира боеспособността си, съобщи Ройтерс.

През последните месеци президентът Александър Лукашенко многократно е заявявал, че Украйна се готви да атакува Беларус, въпреки че не е предоставял никакви доказателства.

Още новини от Украйна

"По време на проверката военни части и подразделения ще отработват привеждането в бойна готовност", съобщи беларуското министерство на отбраната по започващо днес учение.

Беларуски части не са участвали пряко в руското нашествие, но Минск даде възможност за нанасяне на ракетни удари и нахлуване на руски войски от нейна територия, което доведе до засилване на западните санкции, отбелязва Ройтерс.

Украинският генерален щаб заяви днес, че не е видял признаци за движение на войски или струпване на офанзивни сили в Беларус, но предупреди, че Русия може да продължи да нанася ракетни удари по жилищни квартали и жизненоважна инфраструктура в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви, че е малко вероятно съвместни руско-беларуски сили да започнат атака срещу Украйна от север. Според анализатори от мозъчния тръст руският компонент на такава групировка вероятно ще се състои от мобилизирани резервисти или наборници с ниска степен на бойна подготовка, "които вероятно няма да представляват значителна конвенционална военна заплаха за Украйна".

Една от целите на евентуалните съвместните сили може да е да задържи някои украински войски в близост до Киев, за да защитават столицата, а не да бъдат пратени на фронта и да участват в украинско контранастъпление, отбелязва институтът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    7 5 Отговор
    Проверявайте, но да не се опарите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТИНКО

    6 10 Отговор
    ДА Е СТЯГАМЕ ДА ПОСРЕЩНЕМ БРАТЯТА РУСНАЦИ СКОРО

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    3 4 Отговор
    Ядрените сили на НАТО да се приведат в бойна готовност!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 оня с коня

    4 3 Отговор
    Путин е сложил Чатала на врата на Лукашенко и ще вкара Берарус във Войната.А нещата са прости като Фасул- Русия вкара Войска в Беларус и обстрелва от Нейна територия Украйна.Нормално е Украйна ДА ОТВЪРНЕ с вече Новите Ракети с почти неограничен радиус на поражение ,унищожавайки Ракетните гнезда там,което пък по Закон ще принуди Беларус да влезе във войната под предлог че е Нападната.Всичко това е отдавна предвидено от Запада и той си е направил Сметката как да отвърне по подобаващ начин на Руските Хитрини.Жалко обаче за новите жертви на Фронта - Беларуските!.
  • 10 Софиянец

    0 0 Отговор
    Тракторист за бой се стяга
Новини по държави: