Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 18:35 2 223 13

Foreign Affairs: Целите на Китай са да измести Русия на оръжейния пазар

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • оръжие-
  • тайван

Нарастващата хватка на Пекин върху пазара на по-евтини оръжия ще му позволи да оспори интересите на САЩ, като увеличи достъпа на Китай до политическия елит в глобалния Юг

Foreign Affairs: Целите на Китай са да измести Русия на оръжейния пазар - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко след приключването на годишното военно изложение в Русия през август Александър Михеев, ръководител на държавната агенция за износ на оръжие, прогнозира, че приходите от руския износ на оръжие през 2022 г. ще намалеят с 26% спрямо миналата година. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира Русия остава вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ. Русия да бъде изтласкана от това 2-ро място ще трябва още по-голям спад на приходите. С катастрофалното решение да нападне Украйна, Русия постави армията и военната си индустрия пред неясно бъдеще. Безбройните санкции намаляват възможността на войската да подновява оборудването си, а незадоволителното представяне на руското оръжие на бойното поле ще затрудни способността на Русия да изнася оръжия.

Докато Вашингтон доминира на световния пазар на високотехнологични оръжия от висок клас, Русия си е извоювала място като водещ световен доставчик на способни и евтини, но по-нискотехнологични оръжия, които понякога се описват като "изгодни оръжия". Това включва нови варианти на съветска и руска техника като танкове Т-72 и Т-80, теглени артилерийски установки като Д-30, самоходни гаубици като 2С1 Гвоздика и 2С19 Мста, самоходни ракетни установки като БМ-27 Ураган и БМ-30 Смерч, системата за противоракетна отбрана С-300 и бронетранспортьори като БМП-3 и БТР-70. Въпреки че държави с по-ниски доходи като Зимбабве, Замбия и Мианмар купуват само оръжия от тази категория, държави със средни доходи като Бразилия, Индия и Тайланд, които участват на пазара от висок клас, също купуват големи доставки на "изгодни оръжия". През 2022 г. разходите за отбрана на държавите, предимно от Азия, Латинска Америка и Африка, които съставляват "изгодния" пазар, възлизат на 246 млрд. долара.

Американските фирми не се състезават на този пазар, а трудностите на Русия създават вакуум. Страната която може да го запълни е Китай, ако бъде оставен без контрол. Пекин би могъл да използва продажбите на отбранително оборудване, за да изгради по-силни отношения с управляващите елити и да си осигури бази в чужбина, като потенциално ограничи възможностите на американската армия да маневрира по света.

Разширяването на китайските продажби на оръжие би подкопало влиянието на САЩ в продължаващата геостратегическа конкуренция. Но този резултат все още не е неизбежен. Все още има време Съединените щати и техните съюзници да осигурят заместители на руските оръжия на достъпни цени и по този начин да осуетят амбициите на Китай.

Роден за господство

Китай разполага с шест от 25-те най-големи отбранителни фирми в света. Въпреки че сегашният 5% дял на Китай на световния пазар на оръжие е значително по-малък от 19% на Русия, това не значи, че Пекин няма потенциал за разширяване. Той има няколко особени предимства в тази сфера, които може да му помогнат да доминира „изгодния“ пазар.

Подходът на Китай към износа на оръжие е трансакционен, без да се влияе от загрижеността за правата на човека или стабилността на режима. Китай разменя оръжия не само срещу финансово възнаграждение, но и срещу достъп до пристанищата и природните ресурси на държавите получателки. Така например чрез доставката на "изгодни" оръжия като радари, ракети и бронирани превозни средства на Венецуела и Иран Пекин си е осигурил постоянен достъп до петрол от тези страни.

Опитът на Китай като лицензиран производител на някои видове руско военно оборудване е увеличил привлекателността му за клиентите на пазара. Например, след като Китай и Русия подписаха споразумение за стратегическо партньорство през 1996 г., Китай получи лиценз за производство на руските изтребители Су-27Sk Flanker B. Такива договорености помогнаха Китай да стане вторият по големина доставчик за Ангола, Нигерия и Уганда и най-големият доставчик за Бангладеш и Мианмар - все места, където Русия прави оживен бизнес.

Този тренд на увеличаване на китайското присъствие на пазара за по-евтини оръжия изпреварва сегашните трудности на Москва. Повечето африкански държави на юг от Сахара използват китайски оръжия, но продажбите за региона представляват едва 19 % от китайския износ. Повече от 75 % от китайския износ се насочва към азиатските страни, където Китай е започнал да разширява мрежата си за промишлено производство. Пакистан например сега произвежда съвместно много китайски оръжейни системи, като танка Al-Khalid и изтребителя JF-17 Thunder. Не трябва да се забравя и факта, че Китай инвестира усилено и в оръжия от висок клас, като един от най-видните клиенти за такива оръжия е Сърбия. На Белград бяха продадени зенитни ракети, докато примерно Аржентина прояви интерес към JF-17. Пекин се конкурира и с американски, френски и британски компании в областта на дроновете.

Дългогодишната традиция на Китай да придобива чуждестранни технологии му дава предимство на "изгодния" пазар. Официалният подход, наречен "въвеждане, усвояване, абсорбиране и реиновиране", въведен през 2006 г., насърчава китайските компании да "придобиват чуждестранни технологии и след това да "реиновират" тези продукти за вътрешните пазари". Тези усилия намаляват разходите за разработка и спомагат за подобряване на качеството на произвежданите в Китай оръжия.

Рискове за САЩ

Разширяването на Китай на този пазар за оръжия ще му разшири геополитическия обхват, като същевременно намалява този на САЩ. Китай вече е използвал продажбите на оръжие, за да си осигури права за военни бази и да преориентира правителствата на получателите от влиянието на САЩ. Пример за това са Соломоновите острови, които отказаха влизането в пристанище на американски и британски военни кораби през август, само няколко месеца след подписването на споразумение за сигурност с Китай през април.

За да попречат на амбициите на Китай на пазара на "изгодни" оръжия, Съединените щати трябва да помогнат на партньорите си да развият собствени производствени мощности. Не е необходимо американските фирми да участват пряко в пазара на тези оръжия, но правителството на САЩ може да работи в тясно сътрудничество със съюзническите държави, за да отговори на нуждите на този пазар.

САЩ трябва да реформират части от Правилника за международния трафик на оръжие (ITAR) - регулаторен механизъм, който ограничава износа на военни технологии. Вашингтон трябва да запази стратегическото си предимство в технологията на оръжията, но ще трябва да намалят ограниченията за износ на по-старото оръжие и съответно производство от съюзниците им, за да се конкурират със засилващият се Китай. Американското сътрудничество със съюзнически производители ще позволява на Съединените щати да запазят присъствието си на "изгодния" пазар, когато прякото участие е трудно. Целенасочените реформи на ITAR биха могли да улеснят формирането на коалиция от държави, която да изпревари Китай на този пазар .

Нарастващата хватка на Китай върху пазара на по-евтини оръжия ще му позволи да оспори интересите на САЩ, като увеличи достъпа на Китай до политическия елит в "глобалния Юг", разшири достъпа на своите военни чрез бази и пристанищни съоръжения и допълни своята отбранителна промишленост. Чрез задълбочаване на индустриалното сътрудничество със своите съюзници и насърчаването им да се присъединят към пазара на „изгодни“ оръжия САЩ могат не само да получат стратегическо предимство пред основния си съперник, но и да укрепят връзките със своите приятели.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Илия

    15 10 Отговор
    Кой би си купил вече руски боклуци.Доказаха се вече като тотално неефективни.
  • 4 стоян

    15 9 Отговор
    Целта на китайците е постигната - на есенното панаирно изложение на военно оборудване в москва руснаците са подписали шест пъти по малко договори за износ от миналата година - всички видяха силата на руската скраб
  • 5 Госあ

    11 14 Отговор
    Хааахахаха нискотехнологичните оръжия развиват хиперзвукова скорост за разлика от краварските патриоти. Тия съвсем изтрещеха, бате ! Важното е, обаче, планктона да верва. И кво от това всъщност ? Планктона нито в Русия, нито в Китай имат думата. Само у банановите републики може да скачат и да викат “кой не скача е червен” хахахаха

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пучо Капучо

    9 8 Отговор
    Проблемът на Китай не е Русия. Китайчетата искат да изместят на оръжейния пазар краварите. И ще го направят. А ние дано никога не разберем колко напред са с оръжейната материя рашките...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    6 5 Отговор
    Не знам на планктона не му ли е обидно от пропагандата с която го заливат….или интелекта наистина им стига до кока колата и порното…и си лепят етикета умни и красиви хахахахаха продавачи и телефонистки
  • 11 Петканов

    5 3 Отговор
    Пушките на братушките дават дефекти. Китайските са още по калпави.Само германското оръжие от ВСВ е истината!

    Коментиран от #13

  • 12 Щом бива заснето

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    това оръжие не е хиперзвукови.Само така се приказва,демек такъв етикет са му лепнали.Руснаците вървят на заден,по-скоро надоле.Ижтука все за Китай и Америка четем
  • 13 Петканчо

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Петканов":

    Германското оръжие винаги носи победи. Нали?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания