Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 14:59 1 046 6

ЕК: Европейските компании не могат да се откажат от Китай

  • валдис домбровскис-
  • европейски съюз-
  • китай

Валдис Домбровскис твърди, че зелените субсидии, предвидени в закона, дискриминират автомобилната индустрия, възобновяемите енергийни източници, производството на батерии и енергоемките индустрии като цяло в ЕС

ЕК: Европейските компании не могат да се откажат от Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Отделянето от Китай не е опция за компаниите в Европейския съюз, каза еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис на инженерна конференция в Берлин във вторник, докато войната в Украйна предефинира начина, по който блокът вижда своите важни търговски партньори.

"ЕС трябва да продължи да се ангажира с Китай с прагматизъм и без наивност. Нашите търговски отношения се нуждаят от повече баланс и реципрочност", каза той, като призова за повече фокус върху по-доброто управление на риска и диверсификацията, вместо самоцелно отдръпване от Китай.

Освен с Китай, отношенията на ЕС с другия му важен търговски партньор, Съединените щати, също са се променили, каза той.

"Трансатлантическите отношения бяха подновени", каза той, но "съществува дълбока загриженост" относно Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и предимствата, които той предоставя на американските компании".

Домбровскис твърди, че зелените субсидии, предвидени в закона, дискриминират автомобилната индустрия, възобновяемите енергийни източници, производството на батерии и енергоемките индустрии като цяло в ЕС.

Законопроектът за климата, здравеопазването и данъците в размер на 430 милиарда долара беше подписан през август. Той предизвика загриженост и у Южна Корея относно данъчните кредити за покупки на електрически превозни средства.

"Ще повдигна тези въпроси пред моите американски колеги, когато пътувам за Вашингтон утре", каза той.

Германският канцлер Олаф Шолц, говорейки на същата конференция, каза, че Германия ще обсъди този закон с Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този "законопроект"

    3 0 Отговор
    е част от стратегията на глобалистите за поробването на света.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От страни

    0 0 Отговор
    То па кой ги пита кво искат европейските компании? Много ги питаха за руска газ? САЩ леко-полека топи масчицата от Европа - парите и производствата се местят в САЩ а германците почнаха да секат дърветата в парковете за дърва.
Новини по държави: