Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 16:40 2 834 4

Проблемите на Китай са "по-големи от очакваното"

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайска комунистическа партия-
  • пандемия-
  • икономика

Слабото глобално търсене на свой ред възпира растежа в износа, но официални данни за развитието на китайската външна търговия така и не бяха предоставени

Проблемите на Китай са "по-големи от очакваното" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стратегията за нулев Ковид, спадът в износа, кризата с недвижимите имоти и намалялото търсене спъват растежа в Китай. Въпреки това от партийния конгрес в Пекин струи оптимизъм.

В рамките на конгреса на Китайската комунистическа партия шефът на влиятелната Комисия за развитие и реформи Джао Ченсин каза пред пресата: "Икономиката наистина се възстанови през третото тримесечие". Но и призна, че има "трудности и предизвикателства", както и "по-голям от очаквания шок". Сред факторите за това бяха назовани пандемията и екстремните климатични събития, но като цяло Китай се възстановявал и демонстрирал съпротивителни сили.

Стратегията за нулев Ковид е спирачка

Особено голяма спирачка за икономиката на Китай са ограниченията, наложени заради стратегията за нулев Ковид. Докато останалата част от света се опитва да живее с вируса, китайското ръководство твърдо държи на политиката си да задуши в зародиш всяко новоизбухнало огрище, налагайки локдаун, масови тестове и карантина. Амбицията за нулево разпространение на заразата обаче бе силно затруднена покрай появата на новите варианти.

През второто тримесечие растежът бе само 0,4 процента. За третото експертите прогнозират 3,5, но обявената от правителството годишна цел от 5,5 на сто едва ли ще бъде достигната. Прогнозите на Световната банка са за 2,8 процента.

Данни за износа няма

Международният валутен фонд предупреди и за риска от отраженията върху банки, фирми или местни правителства на най-голямата досега криза в сферата на недвижимите имоти в Китай. Слабото глобално търсене на свой ред възпира растежа в китайския износ, но официални данни за развитието на китайската външна търговия така и не бяха предоставени.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай са вече бита карта!

    11 10 Отговор
    До 5 години инерция и ще се върнат в " културната революция"!

    Коментиран от #3

  • 2 Нфмцмжмжллжлж

    13 7 Отговор
    Аха след като Дойче зеле го казва е така.а защо не кажат че процента на средната класа в Китай е над 45 ,защо не се споменава че няма хора под прага на бедност .защо не се споменава че Китай е на първо място света по патенти и за финал да се каже в кравария под линията на бедност са 50 милиона и спят по кашони и палатки хахах смешковци
  • 3 Да да

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Китай са вече бита карта!":

    Така е ти защо ме кажеш че единствено нещо което си направил в този твой живот е да ядеш и после да сер. уникат я кажи 00 още ли ходиш на двора
  • 4 Коментатор

    7 6 Отговор
    До номер 2. Госте китайски са с тоя ник ли дращиш? Ай спри са вече с жълтурска пропаганда.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания