Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 18:25 5 566 17

Грандиозен скандал: Взехме тайно ваксини "Пфайзер" от Италия, въпреки забраните на компанията

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • албания-
  • еди рама

Министър-председателят Еди Рама се върна към периода, когато COVID-19 удари силно Албания

Грандиозен скандал: Взехме тайно ваксини "Пфайзер" от Италия, въпреки забраните на компанията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Албания Еди Рама разказа на среща в университета в италианския град Бергамо в неделя, че в сътрудничество с италианския външен министър в оставка Луиджи ди Майо е успял тайно да получи ваксини от Италия въпреки забраните на „Пфайзер“, предава албанският сайт Shqiptarja.com.

„Днес казвам нещо, което никой не знае. Аз съм албано-италианец, Ди Майо – неаполитано-албанец, направихме контрабандна операция заедно. Какъв италианец или албанец си, ако винаги спазваш закона?“, каза Рама в Бергамо по време на изказването си на събитието „Културата ще спаси света“.

Рама се върна към периода, когато КОВИД-19 удари силно Албания.

„Хората се страхуваха, че ще умрат като риби без вода, но нямахме възможност да направим ваксината. Попитах Луиджи, можеш ли да ни дадеш дози поне за лекарите и сестрите? „Пфайзер“ имаше много категоричен договор с правителствата: аз ви давам ваксините, но вие не можете да ги давате на никого другиго. Нещо, което е всичко друго, но не и християнско. Луиджи каза, че би било много сериозно нещо /за правене/. Но ние го направихме с тайните ни служби: двама министри контрабандно пренасят стоки един към друг, за да спасят хората. След това нямаше как да скрием ваксините, трябваше да ги разпределим и тях. Адвокатите на „Пфайзер“ заплашваха със съд и искаха да знаят как сме ги получили, но ние просто казвахме, че са от приятелска страна“, допълни Рама.

Италианският външен министър в оставка Луиджи ди Майо беше на първия ред в Аула Магна на университета в Бергамо по време на речта на Рама, което е и една от първите му публични изяви след поражението му на изборите в Италия.

Еди Рама успокои Ди Майо с думите „Луиджи, сега си свободен човек“.

Вчера премиерът Рама беше принуден да обясни изказването си по време на речта си в Бергамо, предава албанският сайт Шчиптаря.

„Изумен съм, че разказът ми за символично количество ваксини, предоставени ни от Италия в най-мрачния момент на пандемията, може да ни вдъхнови да приемем сериозно думата „контрабанда“, която използвах на шега, за да опиша братско сътрудничество, което спаси живот. Чувствам се длъжен да подчертая, че това, което пресата съобщи за вчерашната ми реч в Бергамо относно изпращането на ваксини от Италия, очевидно е история за парадокс, който по никакъв начин не може да бъде тълкуван чрез изваждане от контекста на дума, използвана на шега“, каза Рама.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мишо

    29 8 Отговор
    Така се полагат грижи за собствения народ! Други са готови да ни вкарат във война, само и само да се подмажат на краварите.
  • 4 мда

    36 4 Отговор
    Какви ваксини? Инджекции за бавна смърт са това. Две години след инджекцията се появяват проблемите.

    Коментиран от #8, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мамул

    3 0 Отговор
    "Хитрата сврака с двата крака"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тебе

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Те е боцнал някой в главата ...
  • 12 Урюрвкос

    15 3 Отговор
    Пфайзер за добро е забранил употребата им от албанци защото не отговарят на техния генотип и може да има лоши последствия а те тъпанарите горди че сами са си го вкарали

    Коментиран от #13

  • 13 Нгж

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Урюрвкос":

    Статията е пропуснала да каже че става въпрос за първа доза ваксини само за медиците на първата линя. Другото е казано на майтап от Рама.
  • 14 Винкело

    7 1 Отговор
    Всякакви критени по всички географски ширини вече се докопват до управленията на разни държави. Така наречената "демокрация" ще ражда все по-неумни и умъглени правителства. Време е за монархореволюция.
  • 15 ехоооото

    8 1 Отговор
    капутите от факти къде ви е свободата на словото след като триете коментариите на хората
    подлезурковци платени просутутки сте
  • 16 2254

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "мда":

    Право думаш! Първите се ваксинирахме 12.2020. Сега лежа и чакам да мра. Само не знам две години след първата или след третата доза ще се мре? Много трудно се преживява ваксинацията. Първо ни даваха две седмици, после месец, два, половин година... Хвала на вас просветените и всезнаещи антиваксъри, че ми дарихте още два месеца живот! Амин!
  • 17 Баце

    3 0 Отговор
    Аз поне не разбрах, този шиптър хвали ;и се или се разкайва заради експерименталките?
Новини по държави: