Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 17:50 3 620 8

Еди Рама в Скопие: Надявам се Северна Македония да не се самоизолира по неразбираем начин, връщайки се в миналото

  • еди рама-
  • албания-
  • северна македония-
  • балкани

Думите му бяха в отговор на въпрос дали, ако правителството на Северна Македония не успее да осигури парламентарно мнозинство за необходимите промени в конституцията, Албания би продължила напред

Еди Рама в Скопие: Надявам се Северна Македония да не се самоизолира по неразбираем начин, връщайки се в миналото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Надявам се, че Северна Македония няма да се върне в миналото и да се самоизолира по неразбираем начин. Ще бъде фатално да останем затворени в историята. Струва ми се, че само слабост и късогледство могат да превърнат конституционните промени в поле за създаване на проблеми в тази държава по пътя ѝ към ЕС“, каза на пресконференция след края на съвместното заседание на правителствата на Северна Македония и Албания премиерът на Албания Еди Рама.

Думите му бяха в отговор на въпрос дали, ако правителството на Северна Македония не успее да осигури парламентарно мнозинство за необходимите промени в конституцията, Албания би продължила напред.

„Ние в Албания имаме различен конституционен модел, но парламентът признава не малък брой малцинства, включително и българското малцинство, което има присъствие в Албания, и не изглежда да сме застрашени от някакво малцинство, напротив, считаме малцинствата за голямо богатство. В наш интерес е те да се чувстват колкото може по-добре в страната ни и да не се чувстват различни от гражданите с албанска националност. Във вашата конституция има голям брой малцинства, които вече са включени, което означава, че това е вече познат модел и трябва да бъде допълнен. Много е просто“, каза Рама.

Според премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски истинската опасност за европейския път на страната идва партия Левица, която е против ЕС, против НАТО, срещу интегрирането на страната в Берлинския процес и инициативата Отворени Балкани.

„Още по-голямата опасност е, че тази партия взима като заложник председателя на ВМРО-ДПМНЕ, защото той е слаб и без визия. А човек без отношение, без визия и без решителност лесно може да бъде взет за заложник. И това се случва с македонската опозиция в момента. Смятам, че не трябва да се допуска такъв политически подпалвач да прекъсне европейския път на страната“, каза Ковачевски, който попитан дали в парламента на Северна Македония има парламентарно мнозинство за конституционни промени, каза, че отговорността на 120 -те депутати в парламента е да вземат решение, което да гарантира бъдещето на поколенията в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    7 15 Отговор
    РСМ няма да участва в цирка наречен ЕС.
  • 2 хххх

    22 0 Отговор
    Еди е прав, но няма кой да слуша!
  • 3 налюдател

    19 0 Отговор
    Еди ги гласи - ще ми дойдете, като не щете на български - на албански
  • 4 Анте Павелич

    13 0 Отговор
    Албанците са фактора, който ще придвижи Западни Балкани към евроинтеграцията. Но в Македония лидерът на водещата албанска партия Али Ахмети е с агентурно име Александър Антич и служи на Белград и Москва. Нещо, като лидерът на ДС партията за права и свободи - агент Сава!
  • 5 Сите македонци са българи

    10 0 Отговор
    как тогава да признаят българско малцинство? Няма логика.
  • 6 Албанец

    1 0 Отговор
    Еди много добре знае че ако предаде РСМ (Албанците в Македония) и продължи без тях.
    Албанци от цял свят ще го изядат както ядът орлите плъх . До последно двете държави ще са заедно по пътя към ЕС. Политическо самоубийство ще дори да си помисли да откъсне едни Албанци от други такива. Достатъчно са ни разделяли през годините от тук на сетне само ще се съединяваме САЩ (Съединени Албански Щати).
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: