Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Октомври, 2022 20:15 3 576 47

Илон Мъск: "Спейс екс" не може безкрайно да продължава да финансира сателитния си интернет за Украйна

  • илон мъск-
  • старлинк-
  • украйна-
  • интернет

Милиардерът активира спътниците над Украйна в края на февруари, след като интернет услугите бяха прекъснати заради руската инвазия, оттогава "Спейс екс" предостави на страната хиляди станции за приемане на сателитен сигнал

Илон Мъск: "Спейс екс" не може безкрайно да продължава да финансира сателитния си интернет за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската авиокосмическа корпорация "Спейс екс" (SpaceX) не може "безкрайно" да финансира сателитната си система "Старлинк" (Starlink), осигуряваща интернет на територията на Украйна, и да изпрати в страната още няколко хиляди съоръжения за приемане на сателитен интернет. Това написа в туит главният изпълнителен директор на "Спейс екс" Илон Мъск, след като доклад показа, че неговата компания е поискала от Пентагона да осигури средства, за да продължи тя да предоставя на Украйна безплатни интернет услуги, съобщи Ройтерс.

"Спейс екс" не иска да ѝ бъдат възстановявани предишни разходи (за осигуряване на безплатен сателитен интернет в Украйна), но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време (и) да изпрати още няколко хиляди станции за приемане на сателитен интернет, които използват количество данни до 100 пъти повече от средностатистическите домакинства. Това е неразумно", написа в Туитър Мъск.

Още новини от Украйна

По-рано Мъск разгневи много украинци с предложението си за уреждане на край на войната с Русия, което включва отстъпване на част от завладените украински територии на Москва.

Милиардерът съобщи още, че "Спейс екс" изразходва близо 20 милиона долара на месец за поддържане на сателитните си услуги в Украйна. Наскоро той каза, че компанията е похарчила около 80 милиона долара за активиране и поддръжка на "Старлинк" в страната.

Снощи Си Ен Ен съобщи, че "Спейс екс" е изпратила писмо до Пентагона миналия месец, в което посочва, че не може да продължи да финансира услугата си в Украйна, и може да се наложи да спре финансирането ѝ, освен ако американските военни не осигурят десетки милиони долари на месец.

От Спейс екс" не пожелаха да отговорят на запитване за коментар на Ройтерс.

В сряда, 12 октомври, украинският вицепремиер Михайло Федоров каза, че услугите на американската компания са помогнали за възстановяването на енергийната и комуникационната инфраструктура в критични зони на страната, след като повече от 100 руски атаки с крилати ракети бяха извършени тази седмица по украински територии.

Мъск активира спътниците над Украйна в края на февруари, след като интернет услугите бяха прекъснати заради руската инвазия. Оттогава "Спейс екс" предостави на страната хиляди станции за приемане на сателитен интернет сигнал.

Наскоро той обаче срещна широкото неодобрение от страна на украинците заради своя план за постигане на мирно приключване на войната, в който той предложи Украйна да отстъпи на Русия Кримския регион, да се проведат нови референдуми, но под егидата на ООН, за да се определи съдбата на контролираната от Русия територия, както и съгласие на Киев за заемане на неутралитет.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    79 0 Отговор
    Много си прав. Оръжейните компании, газовите се нагушиха до козирката.
  • 2 За протокола

    78 0 Отговор
    И ще оставите зеленото джудже без любимото му филмче "Джон Дилерман"?!
  • 3 Дъртикурти

    115 5 Отговор
    Съвсем скоро всички ще започнат да отказват помощ за Украйна. Там е каца без дъно. И на децата от детската градина е ясно, че определен кръг украински олигарси, крадат повече от половината помощи. В същото време и европейци и американци търпят несгоди и се чудят от какво да се лишат, че да изкарат зимата.
  • 4 Религията на Пича

    5 72 Отговор
    Мразя само четири неща ,Путя руската президентка ,ГАДНИТЕ ВИЗАНТИЙЦИ , ЛГБТ,И и Писанията на Зигмунд фройд за мъжкия атрибут на нереализираните джендъри.....
  • 5 Делю Хайдутин

    70 2 Отговор
    Прав е човекът.
  • 6 горски

    71 1 Отговор
    Безплатно сиренце за капанче,после сирене с пари.
  • 7 Неееее

    58 4 Отговор
    Не Финансира, защото САЩ се изтеглят от Украйна!
  • 8 А сега

    69 4 Отговор
    Е какво? Укрите без интернет, вода, ток и парни. На гол тумбак пищови... Зимата ги няма!
  • 9 Охо-бохо

    64 3 Отговор
    Много спътници "ослепяха". Изглежда Мъск се притеснява за "играчките" си.
  • 10 Така е

    62 0 Отговор
    Ти даваш безплатно интернет, а твоите хора се обогатяват като продават оръжие.
  • 11 Бонев

    59 2 Отговор
    Много е прав и ми се струва струва че в скоро време ще го сварят по някакъв начин.

    Коментиран от #19

  • 12 мдаа

    85 1 Отговор
    Водещият на Fox News Тъкър Карлсън разкритикува Зеленски, който казва, че размерът на западната финансова помощ за Украйна тази година трябва да бъде поне 5 милиарда долара.
    – Какво? Някакъв арогантен чужденец с тениска иска пари, за да покрие критичните си икономически нужди? И ние си имаме такива, друже… От кога този човек може да иска нещо от нашата хазна? Докато икономиката ни е в упадък и почти няма граница, той ни чете лекции и пуска списък с подаръци за Коледа: – Искам това, искам онова, искам колело, но бързо!

    Коментиран от #32

  • 13 Наблюдател

    23 3 Отговор
    Ще му се плати!
  • 14 Гост

    63 2 Отговор
    Безплатното свърши.Който иска да ползва,ще плаща.Очаквайте скоро края на войната.

    Коментиран от #40

  • 15 Минувач

    73 2 Отговор
    Днес Путин заяви - ами, не сме си поставяли за цел да унищожим Украйна напълно. Засега няма нужда от масирани удари. Са по-нататък, ще видим.... Хах, и това на фона на неспиращи 5 дена ракетни обстрели, които дори не ги смята за нищо съществено. Имам чувството, че Путин си играе със Запада и умишлено не приключва войната, за да се изръсят запада максимално с неспирните милиарди долари и евро в помощ на Украйна. Май иска да им засили още повече кризата и инфлацията, за да станат по-умни и сговорливи на пролет, както и да си поопразят складовете с оръжие за всеки случай :-)
  • 16 Сталин

    12 53 Отговор
    И този индустриален мошенник иска да кешира от войната в Украйна,Абе хайванин тези сателити не са твои ,те са на министерството на отбраната на САЩ
  • 17 Сатана Z

    9 31 Отговор
    Илон Мъск е предложен за Ленинска награда в Георгиевската зала на Кремъл.
    Так держать,товариш Мъск.

    Z
  • 18 хихи

    33 2 Отговор
    които използват количество данни до 100 пъти повече от средностатистическите домакинства. Това е неразумно", написа в Туитър Мъск.
    XXXLLL ли гледат 24/7
  • 19 Амиии

    31 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бонев":

    Днес четох, че е започнало разследване срещу него..... пишеше нещо заради туитър.,но не прочетох надолу.. Главното, което е, че го разследват...
  • 20 Ееее най после

    21 0 Отговор
    Разбра истината че там няма пари за някой който купи пиле.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гхкл

    60 3 Отговор
    Хаха. Човека просто вижда че смисъл от помоща му няма. Той иска да помогне на човечеството не на военните компании, на циничните и некадърни украйнци които се докараха до това състояние. Работя с укайнци и някои от тях имат различни виждания от тези на Зеленски, а други са с толо промити мозъци че найстина границат с нац….. По-лошото е че вс си мислят че сме им длъжни. Няма да споменевам че говорят само руски а не украйнски
  • 23 Соваж бейби

    48 0 Отговор
    Е да ама украинците, са си внушили че цял свят им е длъжен !Си плащат като нормални граждани по 40 евра пакета на месец със стационарния телефон както другите в Европа ,без мобилни телефони те са доста по голяма тарифа 5 жето.Ние да не сме по прости .
  • 24 Мнение

    52 2 Отговор
    Дано да им ги махне пък туко виж махнат и дразнещата им укро пропаганда.Не заслужават щом го обиждат,а той доста им помогна.Никога не е бил на страната на Русия,а просто предложи решение за мир.
  • 25 Аршлох

    37 0 Отговор
    Приятели ,приятели ,но сиренето е с пари както е казъл мъдрият български народ.
  • 26 всъщност

    53 5 Отговор
    Илон е бизнесмен и като такъв държи на репутацията на продукта, който продава. Какво се случи - при първите бомбардировки на Киев веднага след взривяването на Кримския мост, руснаците изкараха лазерното си оръжие Пересвет и изкараха от строя сателитите на Мъск, при което ПВО на укрите не можа да реагира своевременно, интернетът спря, а военните изгубиха връзка помежду си. Като всеки търговец Мъск предпочита да намери повод да се измъкне от Украйна с достойнство, вместо да си признае, че от Старлинк няма никаква полза, когато руснаците решат, че не трябва да вършат работа.
  • 27 Гост

    50 0 Отговор
    Тоя Мъск беше толкова намаан и самонадеян до преди месец, че публично изразяваше презрението си към руснаците повече и от зеления комик! Интересно какво изведнъж го накара да "размисли", замоли за мирни преговоре и спря интернета за всушанките!? Дали руснаците не извадиха тиомълком някой и друг спътник на тоя от строя!?
  • 28 Анонимен

    47 4 Отговор
    По скоро руснаците му гръмнаха няколко сателита с лазерии го предупредиха а ако не знаеш руснаците заглушават сигналите от спътниците и почти над цяла Окрайна няма вече сигнал

    Коментиран от #38

  • 29 Ами сега?

    13 1 Отговор
    Тпва сега зов за събиране на помощи ли е?
  • 30 Да бе да

    19 2 Отговор
    "Спейс екс" не иска да ѝ бъдат възстановявани предишни разходи (за осигуряване на безплатен сателитен интернет в Украйна), но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време "

    Не че съм специалист, но може ли Мъска 😁 ( и не , не е в женския род шегата) , разясни колко милиарда получи от правителството за да осъществи Спейс Екс 😁 , сигурен съм че Джеф Безос има точната сметка до цент 😁😘
  • 31 МЪСК ЩЕ СПРЕ

    37 1 Отговор
    НЕТА А ПУТИН ЩЕ ГИ БЛЪСКА В ТИКВИТЕ УКРИТЕ ДОКАТО ИМ ИЗБИЕ НАЦИЗМА ОТ ТАМ ! ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДОКАТО СЕ СЛУЧИ !
  • 32 защо

    41 0 Отговор

    До коментар #12 от "мдаа":

    "Володимир Зеленски заяви пред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Киев се нуждае от незабавна финансова помощ в размер на 7 млрд. долара месечно, за да покрие социалните плащания и заплатите, съобщи Блумбърг", а не 5 за цялата година.
  • 33 Тиква

    32 0 Отговор
    Режи им жицата и стига аванта.
  • 34 yaйтнойз

    24 1 Отговор
    Явно капитала заложи на републиканците. Гледам и борсата живна... Има нещо дето мирише кофти
  • 35 Клошар

    21 2 Отговор
    Давай бе Мъск финансирай тия сателити за Укро Нацистите без да искаш 💰 пари .....и ще започнеш да ровиш във коша като мен !
  • 36 Хи хи хи !

    25 2 Отговор
    Тоя се усети , че се минава чак след осем месеца !!!! А кога ще се усетят ДЖЕНДЪРИТЕ заедно със ФАЛШ ?????

    Коментиран от #41

  • 37 Дзверцов

    21 3 Отговор
    Спейс екс трябва да се обслужва и обновява. Без руските таксита е безпилотно хвърчило. Високо технологична орбитална скрап и може да помага на човечеството като разбива астероиди.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Започвай

    15 1 Отговор
    Да ги чарджиш никакъв фрии интернет.Зеленясалия сума ти милиарди цапцароса от къде ли не и все другите да им плащат.И ние искаме всичко да ни е тънка прежда ама няма.
  • 40 Разбира се!

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Който иска-трябва да плаща!
    Така е във всички съвременни демократични общества...!
    Само при социализЪма бе всичко безплатно...!И явно Укрите още живеят в представите си ,че са в СССР...!
    Да,ама НЕ...мандрата свърши...!
  • 41 Лошото е друго!

    19 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хи хи хи !":

    Че всички ние се усещаме,че ни минават като граждани на ЕС,наливайки милиарди от джоба ни,в касичката на Зеленски и потъващи незнайно къде ...!
    Но не можем да направим нищо!
    А и никой не ни пита ...
  • 42 Маск нещо ще я закъса финансово

    2 4 Отговор
    Пентагонът разговаря с други компании за сателитни комуникации след доклад, че SpaceX вече не може да поддържа финансово терминали Starlink в Украйна, които според страната са критични за комуникациите на бойното поле.

    Коментиран от #44

  • 43 нн..ццц

    0 2 Отговор
    Когато преди години Куба спря интернета американците ги предупредиха, че ще пуснат интернет безплатен на целия остров.Мъск си рискува репутацията и бизнеса.Има много други начини и компании за това.Иначе добре му беше да е фалшив герой 6 месеца.
  • 44 Цампуков

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Маск нещо ще я закъса финансово":

    Още не, но ще разговаря директно с конкурента- на руски. За да няма разминаване в превода. Човек се учи докато е жив.
  • 45 Дрън дрън та пляс

    7 1 Отговор
    Да праща сметката на зеленски, що пентагона ще им плаща интернета на тия
  • 46 леко Баце

    0 4 Отговор
    Ке не те уапат и ке си продаваш теслите у ЮАР само.
  • 47 Олга

    3 0 Отговор
    Украинския абориген Мелник - бывш посланик на Украина в Германия вместо благодарност изпратил Мъск на трите букви и Мъск веднага е тръгнал в тази посока и отказал на нацисткия режим да плати интернет Starlink. (Отделно порой от оскърбление от народа.)
    Интересния детайл за украинското общество - те масово в бита дори и децата им използват нецензурщината. Може да се види само как говори техния “елит” дори с приятелските държави, ако малко им дават.