Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 20:55 2 069 14

Москва може да се откаже от черноморската сделка за износ на зърно

  • зърно-
  • пшеница-
  • украйна-
  • русия-
  • черно море

Споразумението спомогна да се избегне глобална продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна са едни от най-големите износители на зърно в света, а Москва заема първото място по износ на торове

Москва може да се откаже от черноморската сделка за износ на зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти са изразили загрижеността си пред Организация на обединените нации относно споразумението за износа на зърно през черноморски украински пристанища. Те са заявили готовността си да отхвърлят подновяването на сделката през идния месец, освен ако техните претенции не бъдат разгледани. Това е казал в интервю за Ройтерс руският посланик в ООН Генадий Гатилов.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, проправи пътя на Украйна, за да възобнови тя износа си на зърно през черноморските пристанища, които бяха затворени след руската инвазия.
Чрез него Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Още новини от Украйна

Споразумението спомогна да се избегне глобална продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна са едни от най-големите износители на зърно в света, а Русия заема първото място по износ на торове. Москва обаче многократно изрази несъгласието си с прилагането му, твърдейки, че все още среща трудности при търговията на торове и хранителни продукти.

На този фон представители на ООН трябва да пристигнат в Москва в неделя, 16 октомври, за да обсъдят подновяването на споразумението.

"Ако видим, че нищо не се случва по руската страна от сделката – износът на руско зърно и торове – то тогава ни извинете, но ще трябва да погледнем на това по различен начин", е заявил Гатилов.

Запитан дали Русия може да се откаже от подновяване на сделката, той отговори: "Има такава възможност (...) Ние не сме против доставките на зърно, но тази сделка трябва да бъде равнопоставена, трябва да бъде честна и честно прилагана от всички".

Гатилов, дипломат от кариерата, който бе заместник-министър на външните работи, преди да поеме поста в Женева, каза, че перспективите за уреждане чрез преговори на почти осеммесечната война в Украйна, избледняват. Той също така определи експлозия на Кримския мост като "терористичен акт".

"Всичко това затруднява постигането на политическо решение (за край на войната - бел. р.)", по думите на руският представител в ООН.

Вашингтон отговори, като каза, че твърденията на Кремъл, че са отворени за преговори за бъдещето на войната, представляват "позиране", тъй като руската армия продължава да нанася удари по украински градове.

На въпрос за евентуална среща между президента Путин и американския му колега Джо Байдън, Гатилов е казал, че това не е осъществимо, предвид нивата на военна подкрепа от САЩ за Украйна. "Това прави САЩ част от конфликта", е добавил Гатилов.

Той обаче е бил по-оптимистично настроен към други договорености, включени в сделката, каквато е достъпа до хуманитарна помощ, както и допълнителна размяна на пленени войници, окачествявайки ги като "възможност".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 1 Отговор
    С това зърно Украйна плаща за оръжие.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    36 2 Отговор
    Да го спират. И без това не достига до бедните държави, а отива у ръцете на аглосаксите.

    Коментиран от #4

  • 4 Правилно

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Точно казано. Кой не спазва уговорките се вижда.
  • 5 Ще доставят

    22 2 Отговор
    зърното на тези, които гладуват, а не на англосаксите
  • 6 БОЛШЕВИК

    28 3 Отговор
    Уморете западната измет от глад, не изнасяйте нищо за Запад, спрете петрол, нефт, газ и всичко което сте изнасяли на Запад.
  • 7 Анализатор

    4 23 Отговор
    Москва може да се откаже, но Путин няма смелост да го направи.
    Путин е истерясъл и ходи да се моли на Ердоган, да му организира мирни преговори, които да изглеждат по-малко унизителни за Русия.
    Но Зеленски нещо не вдига телефона..

    Коментиран от #8, #10

  • 8 БОЛШЕВИК

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Зеленски по това време е бил под пълна наркоза, затова не е чул телефона!
  • 9 Ученият котка

    13 1 Отговор
    Ако сделката за зърно бъде провалена, руските инспектори няма да подпишат нито едно разрешително за преминаване през Босфора. Камионите със зърно чакат 15-20 дни и времето за чакане може да се увеличи до няколко седмици.
  • 10 Ненка

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Зеленски не е фактор, от него нищо не зависи. Клоуна и телефон? Телефона е в други ръце, не на пионката. Тоз път нищо не каза.
  • 11 интересно

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И с какво трябва да плаща Украйна оръжията си? Има зърно продава, купува оръжия и защитава страната си. ...Или се оплакваш,че Украйна се бие срещу Русия с оръжия...

    Коментиран от #12

  • 12 Кравите да

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    плащат. Това е тяхна война.
  • 13 Вирус

    11 1 Отговор
    Анатолчо каква украйна бе те ли хранят света пълни глупости
  • 14 До някаде ако

    3 1 Отговор
    Ако Русия прекрати споразумението то ще прекрати до някъде и вноса на оръжие в украйна чрез споразумението това,е то
Новини по държави: