Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Октомври, 2022 12:30 8 226 72

САЩ контролират хода на войната в Украйна

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • оръжия-
  • рамзан кадиров-
  • владимир путин-
  • джордж фридман

В крайна сметка САЩ контролират хода на войната в Украйна и следователно Украйна е заложник на американските интереси

САЩ контролират хода на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“/ БГНЕС

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин реши да смени военния командир, отговарящ за войната в Украйна, с генерал Сергей Суровикин и по този начин да промени военната култура на самия конфликт. Това беше важен ход, но не непременно поради причините, предлагани от повечето медии. Той дойде, след като Украйна, въоръжена предимно от Съединените щати, беше иззела инициативата на украинското бойно поле. Доверието към Путин беше застрашено дори сред привидно провоенно настроените елементи, които сега започнаха да критикуват представянето му.

Произходът на критиката е важен. Един от най-гръмогласните критици на руската стратегия в Украйна е Рамзан Кадиров, дългогодишен функционер на Путин, който по негово нареждане използва изключителна жестокост, за да държи под контрол въстанието в Чечения. И Кадиров, и Путин се бяха ангажирали да спрат раздробяването на Русия и да възстановят това, което може да бъде възстановено. Кадиров подкрепи нахлуването в Украйна, но беше ужасен от слабостта, която показа руската армия, особено нейното висше командване. От негова гледна точка беше необходима безмилостна операция срещу украинската общественост и армия - с други думи, война от чеченски тип. Така че ето, че един верен съюзник на Путин публично порица некомпетентността и мекушавостта на руската армия, само за да бъде назначен нов командир.

Командирите, които изглеждат добре по време на учения и щабни срещи, понякога се провалят в битка. Понякога смяната на командира, независимо от обстоятелствата, е от решаващо значение. Това се случва постоянно. От известно време насам е ясно, че военният план на Русия е сгрешен от самото начало. Новият военен план изисква ново командване. Новият командир незабавно нареди да се извърши обстрел с ракети, насочени към Украйна.

Войната се състои в това да се сломи волята на противника да се съпротивлява; безмилостното нападение, при което всичко се разглежда като възможна цел, е първата стъпка. Втората стъпка е да се обясни на руските войници, че са изправени пред изключителна опасност от собствената си страна, ако не се справят на бойното поле. Моралът и мотивацията са важни, но те не вършат работа, ако армията е зле оборудвана или войниците ѝ са зле обучени. Тогава изстрелването на ракети сигнализира за това, което ни очаква в бъдеще, но това бъдеще няма да дойде само, ако войниците се страхуват от своите командири. То идва с добро обучение на всички нива, с подходящи оръжия и други инструменти на съвременната война. Изпълнението на двете изисква време. Един подходящо набелязан ракетен обстрел помага донякъде в това отношение.

За да се спечели повече време, атаката от периферията би помогнала още повече. Има сведения за руски сили в Беларус например и слухове, че беларуската армия се готви за война. Ако това е вярно, настъпление на юг от Беларус може да спечели време. Това би принудило Украйна да се защитава на друг фронт и би застрашило украинската линия за доставки от Полша. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Не е ясно дали Беларус е способна да води война с висок интензитет, а самият акт на въвеждане на руски войски там е труден.

Периферна атака може да е била възможна преди украинската армия да стане боеспособна и преди САЩ да започнат масово да доставят оръжия на Киев. По същия начин можеше да бъде възможен и мирен договор - тоест, ако някой се интересуваше сериозно от него. Нищо от това не е възможно, когато Русия е слаба по собствените си стандарти. Ракетният обстрел, в съчетание с възстановената руска армия, вероятно има за цел да създаде лостове за влияние на Русия там, където такива не са съществували. Изумената свирепост на новия командир теоретично би могла да създаде основа за споразумение.

В крайна сметка САЩ контролират хода на войната в Украйна и следователно Украйна е заложник на американските интереси. Но тъй като залогът е животът на Украйна, тя има ограничение за това колко дълго и колко интензивно ще води войната. Американската цел е да задържи руските сили възможно най-далеч на изток, далеч от НАТО. Руската цел е да си върне цяла Украйна. Така че напредъкът в една или друга посока в този конфликт зависи до известна степен от това колко надеждни са новите руски военни лидери и как могат да мотивират съществуващите войски, докато изграждат нови сили през пролетта. Дотогава те трябва да покажат, че войниците, които вече са там, трябва да се вземат насериозно и че по-лошото може би тепърва предстои. Те трябва да сплашат украинците и американците. Следващият път критиката на някой като Кадиров може да не е достатъчна. Производството на оръжия е в основата на тази война, а САЩ доминират в производството. Ако Русия не може бързо да се изравни с него, тя трябва да направи някои отстъпки, може би големи. Това е бойният проблем, пред който е изправено новото командване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    49 16 Отговор
    Яко смех в пародията да е! Z
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    75 26 Отговор
    В крайна сметка САЩ контролират хода на войната в Украйна и следователно Украйна е заложник на американските интереси.
    Войната е между Русия и САЩ, употребата на ядесно оръжие е неизбежна.

    Коментиран от #19

  • 5 БОЛШЕВИК

    79 24 Отговор
    САЩ не контролират нищо, само наливат бензин в огъня, но краят и на тая Империя се вижда вече все по-отчетливо!
  • 6 Религията на Пича

    20 38 Отговор
    Затова винаги казвам че има не 12 ,а цели 13 зодий ,13 зодия е зодия американска белоглавя летяща ЖЕНСКА ПТИЦА ,,Американска Белоглава летяща Кокошка ,Белоглава Орлица ,айде честито да ви е световното американско господство ,Рашън Нокдаун ......
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За САЩ само едно

    58 21 Отговор
    3-4 Посейдона! Света ще е едно по-добро място за живот за всички народи!

    Коментиран от #11, #14, #59

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    49 10 Отговор
    КОНТРОЛИРАХА И ДЕТСКАТА ПОПУЛАЦИЯ ВЪВ ВИЕТНАМ С ОРАНЖЕВ АГЕНТ В АФГАНИСТАН СИРИЯ КАМБОДЖА В ЯПОНИЯ НИКАРАГУА ЛИБИЯ СЪРБИЯ --- И - И -И -И ПР
  • 13 Сандо

    48 13 Отговор
    Благодарение на САЩ и контрола му,Русия засега се увеличи с една България.Интересно истинската България на кого съвсем контролирано янките ще я подарят?

    Коментиран от #26, #28, #33

  • 14 БОЛШЕВИК

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "За САЩ само едно":

    И не само там, и по англетата, Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дипломат Чукчев

    34 10 Отговор
    Щом пишат, че контролират да се чете,че вече са дали съгласие да
    капитулира Украйна
  • 18 Да,да

    45 7 Отговор
    "УКРАЙНА Е ЗАЛОЖНИК НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ" - това казва всичко. Ние българите, в по- голямата си част, това го знаем и разбираме. Интересно е украинците дали го разбраха и схванаха или са в капан на тези интереси и мърдане няма. Който се хванал на тази въдица винаги губи.

    Коментиран от #30

  • 19 неизбежно е и поражението

    12 36 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    на русиа.после репарации

    Коментиран от #41

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МирО

    32 11 Отговор
    Трябва да се помогне на хотата от покрайнината да се освободят от тиранията
    на джуджака наркоман и фашиската му шайка в киев
  • 22 Caтана Z

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Цончо Ганчо":

    И ми пареше на диференциала!
  • 23 Кума ЛисА

    37 9 Отговор
    САЩ са тези , които печелят от войната ! Кефят се зад океана и доволно потриват ръце !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Европейца

    30 6 Отговор
    Е как да не я контролира. Блгодарение на ленд лийза 80% от Окрайната вече е краварска собственост. Интересно като заминат останалите 20% какъв ще интереса на "демократите"?
  • 26 Как на кого на

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Никой естествено,народа на България е залупен и деградирал от лицемерие беднотия секс пиене и политически спекулации....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ааааа не

    9 28 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    И какво като си е увеличила Русия територията, след като няма да я има?!?
  • 29 Кирето

    28 5 Отговор
    Контролират Зелкин, да иска още пари от всякъде и да точат към офшорките на Бай тато и Син..Да има и за тези ,които отпускат и натискат за точене на хазните и МВФ.Яко плащане за желязото, което бълва военно промишления комплекс на Фащ , а и те спретнаха Бай дух да е президент.Болката на Хънти за парите които получаваше от транзита на газ и закупената държавна земя , която сега Путин прибира.
    Зелкин си преточва към израел и други собствени офшорки.Хареса им и защо да не печатят и раздават на всякъде, но Путин се усети, че един ден тези пари ще са само хартия и в момента се надува изкуствено курса на долара.Каза с рубли.
  • 30 Пешо

    33 6 Отговор

    До коментар #18 от "Да,да":

    В момента вкараха много наемници и войски на НАТО прикриващи се , че са укри и за това забраниха да се публикува в тубата и на всякъде клипчета и снимки.Прикриват се загубите, за да ги финансира запада , че са много смели.Руснаците им пускат да напреднат и да се точат държавите от ЕС.С цената на много жертви да се точат кинти е по-важно.Зеленият само иска, иска..иска!
  • 31 Васил

    4 26 Отговор
    Да бе заложник на Сащ да не би Американците да са анексирали техни територии и да са бомбардирали градовете им.
  • 32 хаха

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Копейката съм":

    А ти да си сигурен, че деменция не се лекува, затова гледай Байдън и сякаш си на огледало.
  • 33 този който

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Ей, предател, няма да предаваш тази "престъпна територия" -- тук ние живеем, работим, сметки, работим,храним се, работим.....!.

    Коментиран от #71

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 За протокола

    21 4 Отговор
    Време е Куба да нападне САЩ и да донесе свобода на американския идиот!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БоZидар

    23 4 Отговор
    Руски конвой е на път за Беларус и скоро ще са там съвместно с Беларуските сили. Укро-фашистите ще бъдат брутално заградени и без ел снабдяване и през зимата ще се предадат без бой когато бъдат заградени от Три страни като в Железни клещи.
    Краят е близо ребята!
    Z
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Капана щракна!

    9 12 Отговор
    САЩ контролират Изхода на войната. Входа го контролира Русия!

    Коментиран от #51

  • 43 Аршлох

    16 3 Отговор
    Ами,че те Юнайтед снейкс от самото начало контролират войната,но нещо напоследък контрола им се изплъзва безвъзвратно.

    Коментиран от #44, #47

  • 44 По скоро се казва

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Аршлох":

    Юнайтед СоросинИН USA S,S,S ,второто в окончание е важно в името ,то самоТО си е Бяловец по рождение .....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кокса

    25 2 Отговор
    Аз не виждам изобщо каква работа има САЩ тук във европа,90% от военните конфликти на планетата те са там ,ако все още има някой който мисли че америка влиза във тези конфликти за да защитава слабите или да помага на бедните е във голяма грешка ,САЩ съблюдава само и единствено собствените си интереси.
  • 47 Започни че Юнайтед е Червеото

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Аршлох":

    При Републиканците ,Стейтс е Бялото при Третополовите тоест при джендърите моя милост 😜😘💙👸👅👸,А Америка е Синя синтез при демократите .......
  • 48 Време е.

    4 23 Отговор
    Наближава деня в който НАТО ще бъде принудено да стовари железния си юмрук върху империята на Злото и да измъкне поредния диктатор от бункера!

    Коментиран от #70

  • 49 Коментар

    5 23 Отговор
    Какво значи Русия да си вземе Украйна, а САЩ й пречи? Украйна е независима държава и това,че Путин иска да я вземе, не значи, че е руска.Какви ги дрънка тоя анализатор. Освен това Кадиров ,сунитски ислямист, е основния военен съратник на пазителя на православието Путин.Великата руска армия защо е въоръжена с дронове от Иран, също държава на сунитския ислям? Така ли Путин ще създаде новия ислямски свят? Защо в руската армия в Украйна се бият хиляди сирийски ислямисти?Украйна е лоното на православието.Под ръководството на Путин ислямистите разрушават православните храмове в Украйна и избиват безогледно православните християни. Нашите велики анализатори да анализират това безумие.Великият главорез от Сирия Армагедон, напълно изпепил половин Сирия е спечелил благоволението на Путин с това си прозвище.Това е облика на империята на злото.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 поне руся има с какво да плаща репарации

    6 9 Отговор

    До коментар #42 от "Капана щракна!":

    с ресурси.
  • 52 САЩ контролират...

    22 2 Отговор
    ...кученцето си на каишка-Зеленски,но не и нещо друго...!
  • 53 оня с коня

    2 18 Отговор
    И твърди Автора на статията според собствените си разбирания че щом САЩ контролират Хода на войната в Украйна,значи Украинците са техни заложници.А не му ли ЩУКВА някакси из Акъла че Украйна и САЩ могат да имат и ОБЩИ ИНТЕРЕСИ в тая Битка срещу Окупатора и тогава КОЙ НА КОГО се явява "Заложник"?

    Коментиран от #54

  • 54 Дай малко и на Коня

    10 0 Отговор

    До коментар #53 от "оня с коня":

    Да пише Тук в.сайта....може да напише нещо по умно от теб😉

    Коментиран от #56

  • 55 Непростак

    22 3 Отговор
    Краварите не контролират войната в украйна, те я организират и подпалват както навсякъде по света. Кажете къде не е било така. Те искат да се избиват децата на два братски славянски народа.

    Коментиран от #60

  • 56 Ще ме пукнеш от смях...!

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дай малко и на Коня":

    Много точна и навременна ирония...😂🤣😝👍👏😂🤣😝👍👏...!!!
  • 57 Пародията

    1 9 Отговор
    е при путлин и при рамзанчо’!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Яни

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "За САЩ само едно":

    И един Посейдон за "Великата" и алчна Британия.
  • 60 Жоро

    3 15 Отговор

    До коментар #55 от "Непростак":

    Путин е виновен. Никой не е нападал русия и нямаше и да се случи. За територии които не са руски не трябваше да се меси. Все едно за макетата да организираме танкове, изнасилвания и стрелби. Еми не се прави така. И да е имало пресиране на руското население защо руското население не се беше изнесло за русия питам аз??? Оказа се денацификаторите са нацисти.

    Коментиран от #61, #64

  • 61 Ааа не!

    9 2 Отговор

    До коментар #60 от "Жоро":

    "И да е имало пресиране на руското население защо руското население не се беше изнесло за русия питам аз???"----- Ами ето изнесе се.....заедно със земята си за която дедите им са се борили и която са обработвали и където са домовете им- отговарям аз. Тази земя не е нито на Зеленски нито на нацистите им. А ако в "Македония" албанците почнат да избиват братята ни и да ги гонят от домлвете им и земите им, разбира се че България ще се намеси. Особено ако поискат помощ. Разселване чрез терор и смърт е нацизъм.
  • 62 Петкан

    6 1 Отговор
    Тоя експерт казваше че Асад за три месеца ще си иде но вече 10г е на власт
  • 63 Обяснител

    10 0 Отговор
    Хода на войната която те предизкаха, не го контролират, а контролират зеления "патриот" само.
  • 64 Бачо Киро

    13 0 Отговор

    До коментар #60 от "Жоро":

    Е как да не се прави така? Кеф ти Северен Кипър, кеф ти Косово... Точно така се прави и прецедентът беше поставен от НАТО. Сега що се чудите? Последните 30 години натовски войски се месят навсякъде по света, където има американски интереси за обслужване. Нищо ново под слънцето не е станало.

    Коментиран от #66

  • 65 Петкан

    9 0 Отговор
    Украйна е поредната загуба на Запада и създаването на един нов световен ред - многополюсен модел на света ..Сащ трябва да се примири че вече не е едноличен лидер
  • 66 Северен Кипър?

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Бачо Киро":

    За Северен Кипър питайте Ердоган-Путиновия приятел.
  • 67 Макробиолог

    9 0 Отговор
    Бегъл поглед връз ситуацията показва следното--колко точно перални има в резерв Рашата е трудно да се изчисли,щото ВП и комплекс е главно държ собственост и данните не са общодостъпни.Който чака да и свършат ракетите,си губи времето.Второ--хода на войната в ограничен вариант за руснаците /15-20%от капацитета на личния и състав в момента/т.е.щаденето на инфраструктурата на Украйна показва само едно---намерението е да видим референдуми навсякъде без крайните западни области....и това е логично ,никой в Кремъл не си прави илюзиите че това което остане от Украйна няма да е най русофобската ,най въоръжена и готова за конфликт страна в света.....т.е.колкото по малка ,толкова по добре....моята прогноза е около 2 години война.
  • 68 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Бля бля бля , и тра ла лаааааааа ..... някои глупаци ще се пенсионират опитвайки се да коментират неща които не разбират ....
  • 69 Българин

    1 7 Отговор
    Русия ще загуби тази война.
  • 70 това

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Време е.":

    Всичко, което се случва, е планирано от много дълго време: "Новият световен ред ще бъде изграден срещу Русия, върху руините на Русия и за сметка на Русия"

    "Тази криза никога няма да свърши, докато не постигнем целите си. Нашите цели са ви добре известни - това е едно световно правителство. Това е, от което се нуждаем. И то ще бъде формирано - независимо дали ви харесва тази идея или не. Тогава всичко ще бъде само по-зле и по-зле.Това не е криза -това е контролиран хаос.Обществото не само трябва да приеме идеята за единно световно правителство,но и да го види като единственото си спасение,за това ни трябват войни,глад и епидемии наоколо Светът"

    Збигнев Бжежински, американски политолог, социолог и съветник по националната сигурност на САЩ, 4 юни 2009 г
  • 71 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "този който":

    Аз ли я предавам?Я виж тия,които за пореден път избирате какви ги вършат!Аз само ви предупреждавам с надеждата да си отворите очите и да си раздвижите мозъчните гънки,но като че ли положението наистина е безнадеждно ...
  • 72 Светулка

    5 0 Отговор
    Аман от тези американци и водачите им цял живот само войни създават и убиват хора но запада е виновен че ги слуша и тая Урсула само санкции знае а не седне да преговаря не признават референдум защо това е волята на народа но кой ли го слуша.
Новини по държави: