17 Октомври, 2022 09:30 2 211 24

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на българските сдружения

  • северна македония-
  • сдружения-
  • вмро-дпмне-
  • българи-
  • българия-
  • ес

Вицепремиерът подкрепи призивите за промяна на законодателството

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на българските сдружения - 1
Снимка: БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон, който ще забрани използването от гражданските сдружения в РС Македония на имена на противоречиви личности. Това заяви заместник-председателят на партията Александър Николовски, предаде репортер на БГНЕС. Новият закон трябва да се отнася и за вече регистрираните сдружения - в момента подобни дружества има в два града и е поискана регистрация за още едно.

"Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание", каза Николовски пред местната телевизия "Сител". Според него, с новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или "Цар Фердинанд". Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

"Тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финасист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции", каза още той и призова властите да "сложат черен печат на Врабевски".

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. "България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане". Вчера Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович. В съобщението за акта на Църквата Пейчинович бе представен като "македонски просветител".

В същото време вицепремиерът Боян Маричич подкрепи призивите за промяна на законодателството по отношение на работата на гражданските сдружения и фондациите. "Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Имаме информация, че депутатите от управляващото мнозинство са готови да подкрепят това нещо", каза още Маричич пред "Канал 5" телевизия. Маричич съобщи, че правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 26 Отговор
    Само Ганчо може да бъде пробит с НПО-та. Над 33 хил е наотворил и се храни от чуждите пари, иначе досега да е умрял от глад. Забрана на всички БГ шпионски НПО-та в Македония.

    Коментиран от #12, #16

  • 2 Стремително се отдалечават от ЕС!

    40 2 Отговор
    Ще го гледат през крив макарон!
  • 3 ТаУмВзе

    35 9 Отговор
    ВМРО-ДПМНЕ, е руска партия.

    Коментиран от #24

  • 4 хаберих

    45 0 Отговор
    След като "правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ",то и България не трябва да бърза с включването на макетата в ЕС.

    Коментиран от #23

  • 5 Някоя си

    17 14 Отговор
    Путин ни показа начина.... Ма ние сме си прости 😉

    Коментиран от #11

  • 6 123456

    17 9 Отговор
    храни куче да те лае ! ония нашите марионетки даже не осъзнаха какво направиха , когато им диктуваха къде и как да козируват ...
  • 7 ВЕТО

    30 1 Отговор
    СПОКО ВЕЧЕ ЧЕТАТ С АЛБАНСКИ БУКВАРИ ТЕ ЩЕ ГИ ДОВЪРШАТ НИЕ САМО ЩЕ ГЛЕДАМЕ СЕИР
  • 8 Анонимен 😡

    35 1 Отговор
    Макетата ще се оправят, само когато ги съдим и им бръкнем в джоба. В Страсбург трябва да се заведе дело срещу кражбата на история, кражбата на български поети, революционери, културни дейци, български царе и революционери, че и сборници на песни имаме за доказателства, как всичките песни са български. Ако използват наши имена, ще им се налага глоба за авторско право. Македонизма ще рухне само, когато им бъде забранено използването на българската история, както направиха гърците с тяхната.
  • 9 Бесенн _Язовец

    7 12 Отговор
    Чудестраните организиации трябва да се забраняват насякъде, защото са проводник на шпиьонски политики.
  • 10 кУмУнист

    12 9 Отговор
    Някой да не очакваше други, анти българите Кирчо и Кокорчо свалиха ветото на тези измишльоци комунистически и те сега ни правят на нищо, айде сега новото правителство да им сложи вето во век и веков и да приключват курса тези членолюбци.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ганчо

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Абе мъкъдончо! Иди да си видиш вардарската България как е пробита от Заев, Ковачевски, Мицкоски и Османи! Оправи си у дома пък после се занимавай с Ганчо! Щото боли ама Ганчо-ганчо, ама татко ти Татарчо!
  • 13 Абре "Македонци"

    13 0 Отговор
    А име на "културен" клуб Александър Караджорджевич може ли бре?
  • 14 Забравена

    7 0 Отговор
    За македоноидите е цял свят
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Що така бе.....

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Защо ,почти всички в Мъкадонията, са с български фамилии и говорят български език!? Защо ли ???
  • 17 Косача

    9 1 Отговор
    Анулираме Българските ,,пасоши" на ,,братята", и замразяваме отношенията! Който се чувства БЪЛГАРИН, да заповяда в България! Държавата и народа да им помогне да се устроят на новото място. Езикът и манталитетът няма да са пречка.
  • 18 123

    9 0 Отговор
    Първоначално беше грешка да дигаме ветото срещу тези смешници.Но от "комшийски", проблема стана вече виден за цяла европа.Благодарение на простотията и злобата си, тези мики маусове се закопават все повече всеки ден.Още не могат да осъзнаят,че каквото с а подписали трябва да го спазват.Върха на наглостта е ,че стевия пендаловски го гледам по новините как клинчи ток от нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бонев

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "кУмУнист":

    Не бяха само Кирчо и кокорчо. Борисов,хр. Иванов защо ги забравяш?

    Коментиран от #21

  • 21 кУмУнист

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Бонев":

    Сега всички депутати ли да изброявам, Кирчо и Кокорчо ръководеха държавата и тяхна е основно вината, лично Кирчо вкара в парламента гласуването за падане на ветото, ако ставаше нещо от него освен да го язди Кокорчо, щеше да им се изрепчи и докато не изпълнят нашите изисквания ще са под вето .
  • 22 Яне Костов

    0 6 Отговор
    Е ако де. Да им бяха имената Иван Вазов, Христо Ботев, Кръстьо Раковски, Кирил и Методий и подобно, нямаше американците да им кажат, вменявайте закона, не обичаме такива имена! - Иначе не е срещу българските сдружения (не правете изкуствена дезинформация, а САМО срещу фашистките им имена). А да попитам... в южна Македония има ли такива клубове и сдружения? Поздрав от Кукуш.
  • 23 Яне

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "хаберих":

    Е пука им че им дреме... :-) голямо файде от есето
  • 24 Яне

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    за това имат по-ефтин газ от всички други
Новини по държави: