Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 09:45 4 738 11

Щайнмайер: Северна Македония да признае българската общност

  • северна македония-
  • българия-
  • българи-
  • общност-
  • скопие-
  • щайнмайер-
  • германия

Спорът се фокусира върху историята и културното наследство

Щайнмайер: Северна Македония да признае българската общност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае наличието на българско етническо общност в страната, редом с други действия, необходими за ускоряване на процеса на присъединяване към Европейския съюз, предаде БГНЕС, цитирайки Катимерини.

Щайнмайер пристигна във вторник на двудневно официално посещение в столицата Скопие, а след това ще продължи към съседна Албания. Двете балкански държави започнаха преговори за членство в ЕС през юли в рамките на процес, който се очаква да продължи с години. Кандидатурата за присъединяване на РСМ се възпрепятства от спор със съседна България, която може да блокира разширяването на ЕС - процес, който изисква единодушно одобрение от държавите членки.

Спорът се фокусира върху историята и културното наследство. За да го разреши, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, за да признае съществуването на етнически българи в страната. Но не е ясно дали лявото правителство ще успее да осигури необходимото мнозинство в парламента за поправката. Щайнмайер заяви, че конституционната поправка е "важно решение" за Северна Македония, тъй като ще осигури напредък в преговорите с ЕС. "В същото време за Северна Македония става важно да продължи процеса на вътрешни реформи", каза той на съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Пендаровски отбеляза, че страната му се е подготвяла за преговорите с ЕС в продължение на 17 години.

"Това е най-дългият период на подготовка на която и да е държава в историята на Европейския съюз и ние сме най-добре подготвената кандидатка за членство в историята на тази организация", каза той. Преди да възникнат разногласията с България, Скопие разреши друг спор с южната си съседка Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

По време на посещението си в Северна Македония Щайнмайер ще говори пред парламента и ще се срещне с министър-председателя Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две големи германски инвестиции - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци. От години Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, като поема почти половината от износа на страната. Около 200 контролирани от Германия компании дават работа на около 15 000 души в Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Андреев

    10 2 Отговор
    Аз като европейска слуга и съм запознат с тези неща мога да кажа, че Урсула фон дер Лайен и Олаф Шолц поискаха премахване на правото на вето.
  • 2 Въпросче

    16 7 Отговор
    А когато СРМ поиска "македонско малцинство" в България ? Или смятаме , че няма да се намерят индивиди , които за политическа слава или пари не биха се писали македонци ? Дори имаше някакво " Омо Илинден " . Какви ще са последствията , когато Турция и Индия поискат малцинства в България ? Големи каши забъркаха СДС и Ж Желев с признаването на Македония .

    Коментиран от #3

  • 3 електрически Москвич

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Въпросче":

    Ное вече ги признахме за народ, признахме им езика и азбуката! Нищо повече не можем да загубим. Само земята остана...

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Минувач

    18 2 Отговор
    Когато Възраждане, а и не само, бяха против вдигане на ветото след онова френско предложение, всички им скочиха на главите. Видяхме, какво стана после - по добросъседски ни начупиха клуба, стреляха и станаха още по-агресивни. Къде е Макарончо сега да защити нашите интереси и, как ще коментира тези македоснки действия? Затова ли вдигнахме ветото? Къде са нашите дупедавци да им заявят официално на македонците, че при следващия неприятелски акт и веднага налагаме отново ветото? Нали това беше и във френското предложение, защо никой не ги заплаши братята македонци? Ако не ги стреснем, то и техните власти ще им е през оная работа да възспират подобни действия.
  • 5 Отговорче

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "електрически Москвич":

    Има какво да губим .Представи си ситуацията която съм описал ! А този германец , освен че иска безкрайна война в Украйна , иска и безконтролни кавги между РБ и СРМ .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    Щайнмайер подписа гаранции за Янукович че никой няма да го закача и почват процедури по смяна на власта и избори след една година. Само 4 часа след подписа му Янукович бягаше през глава и се чудеше как да си спаси кожата. Добре че стигна до Крим и от там със хеликоптер се изтегли в Русия.
  • 8 Диамантената ръка

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "електрически Москвич":

    Никакъв език и азбука не сме признавали, признали сме им държавата и нищо друго
  • 9 ТРВЛКЛ

    6 0 Отговор
    Защо пускат " нацисти" да инвестират и осигуряват работни места.Нали са били от правилната страна.Мицковски защо мълчи.Че и Унгария която им плаща също е била от неправилната страна
  • 10 НЕ ПРИЗНАЯТ ЛИ ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА

    0 0 Отговор
    ОТИВАТ НА КИНО ТИЯ ШОПАНДРОЦИ !
  • 11 Много

    0 0 Отговор
    Точно казано - етническа общност, а не "малцинство" ! Нашите да се поучат !
Новини по държави: