Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 14:37 4 140 8

ЕС предупреди Полша: Ще загубите милиарди евро

  • право и справедливост-
  • полша-
  • европейска комисия-
  • анджей дуда

След като през 2015 г. пое властта във Варшава, партията "Право и справедливост" въведе спорна реформа в съдебната система

ЕС предупреди Полша: Ще загубите милиарди евро - 1
Снимка: Shutterstock

ЕС няма да изплати на Полша голяма част от предвидените за периода до 2027 г. 75 милиарда евро от своите фондове за развитие, ако страната не реши проблемите си със съдилищата, заяви днес говорител на блока, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия вече е замразила към 35 млрд. евро, дължими на Полша по плана за възстановяване на икономиката след пандемията. Сега обаче комисията предупреждава, че почти всичко за Полша от кохезионните фондове за период 2021-2027 е под въпрос, ако Варшава не покрие демократичните стандарти за независимост на съда.

След като през 2015 г. пое властта в Полша, партията "Право и справедливост" (ПиС) въведе реформа в съдебната система. Промените включваха случаи на отстраняване на съдии, критични към действията на правителството, и издигане на съюзници на ръководни постове в системата. Европейската комисия и много международни правозащитни групи казаха, че ПиС е навредила на демократичния контрол и балансите, като е разрушила независимостта на съдилищата.

След присъединяването си към ЕС през 2004 г. Полша става най-големият бенифициент на помощи от блока. Но през последните години в страната под управление на ПиС се засилваше националистическата, евроскептичната и антигерманската реторика.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А,така!!!

    28 3 Отговор
    Дагодухатисмучат боклуцителошиятгенетичен матрялполскитекурви.а от тамиджендърскитеурсулимурсули и т.н боклуци от гейскиятсъюз.
  • 2 ами

    40 2 Отговор
    ха ха ха и това ако не е изнудване и намеса във вътрешните работи
  • 3 Иван

    44 4 Отговор
    ЕС се разпада!
    BULEXIT
  • 4 Урюрвкос

    39 1 Отговор
    това не е корупция а подчиняване на съдебната власт а който рипа срещу ръжена знае как декември 2015 Байдън отиде в Киев седна на стола на председателя на Радата и нареди да бъде уволнен главния прокурор Виктор Шокин.
  • 5 Сух

    30 0 Отговор
    Това му се казва изнудване, извиване на ръце.. Не им ли хареса нещо на онези от едрия капитал, ще си го изискват. Щото всеки вече знае, че чичко паричко определя дневния ред в европарламента(видяхме го с ваксините). Роби, ще правите каквото ви наредят, че иначе..
  • 6 Рошко

    21 1 Отговор
    Ес скоро ще изкара и еврокамасутра, как да се държиш с любовниците жена си и евентуално себеподобния ти пол
  • 7 Тошо

    19 2 Отговор
    НЯМА ДА МОГАТ ДА ИМ СПРАТ ПАРИТЕ ОСОБЕНО СЕГА,ЗАЩОТО САЩ ЩЕ СКРЪЦНАТ МНОГО ЛОШО СЪС ЗЪБИ НА ЕС. ВСЕ ПАК В МОМЕНТА ПОЛША СЕ ВОДИ КАТО ФРОНТОВА ДЪРЖАВА И СЛЯПО СЛЕДВА ЗАПОВЕДИТЕ НА САЩ.

    Коментиран от #8

  • 8 Така е

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тошо":

    ПОЛЯЦИТЕ И УКРИТЕ СА НА ЕДИН АКЪЛ !
Новини по държави: