Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 11:30 965 13

Какво се случва в Лондон: кой ще е новият премиер?

  • лиз тръс-
  • риши сунак-
  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • британски премиер-
  • лондон-
  • даунинг стрийт

Борис Джонсън обяви, че няма да се кандидатира отново за премиерския пост

Какво се случва в Лондон: кой ще е новият премиер? - 1
Снимка: Shutterstock

Борис Джонсън няма да участва във вътрешнопартийната надпревара на Консервативната партия, което би могло да му осигури завръщане като британски премиер. Имам шансове за успех и бих могъл евентуално да се завърна в петък на "Даунинг Стрийт", каза той през уикенда, но подчерта, че е осъзнал, че това не би бил правилният път. "Човек не може да управлява ефикасно, ако няма подходящата партия в парламента."

Сунак - с най-големи шансове

Бившият британски премиер потвърди медийните публикации, според които в събота той се е срещнал с Риши Сунак, за да обсъдят възможностите за приемливо решение. Джонсън е провел среща и с Пени Мордонт, която първа обяви, че влиза в надпреварата за премиерския пост. "Надявах се, че в името на националния интерес ще стигнем до единодушие, но за съжаление не успяхме да намерим път, който да ни отведе до такова", обяви след срещата Джонсън.

Така Риши Сунак, който беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, е кандидатът с най-големи шансове за поста на Лиз Тръс. Според преброяване на БиБиСи, за Сунак са се обявили вече над 140 депутати. А в случая е необходима подкрепа от поне 100 гласа. Той иска да ръководи страната с "интегритет и професионалност" през кризата, написа 42-годишният в Туитър, когато обяви в неделя официално кандидатурата си.

Риши Сунак участва в надпреварата за премиерския пост още в началото на септември, но тогава загуби срещу Лиз Тръс. Сунак предупреждаваше многократно за хаоса, който може да предизвика икономическият план на Тръс. Нещо, с което сега той печели симпатии.

Кога ще стане ясно кой ще е новият премиер?

Борис Джонсън напусна премиерския пост преди няколко седмици - след редица скандали. А Лиз Тръс подаде оставка след само шест седмици като британска премиерка. Причината бяха нейните финансови и данъчни планове, които доведоха до тежки сътресения на финансовите пазари.

Съвсем скоро ще стане ясно кой ще стане председател на Консервативната партия, а с това и премиер на Великобритания. До понеделник следобед могат да бъдат правени номинации за кандидатури. А най-късно в петък трябва да стане ясно кой ще управлява в бъдеще британското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис Джонсън

    6 1 Отговор
    Само Риши Бунак се нави.Ха ха ха
  • 2 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Риши от Максуда Много ясно! Аре честито да им е.
  • 3 ХиХи

    2 1 Отговор
    Като при мас бай чекмеджан
  • 4 БОЛШЕВИК

    4 1 Отговор
    Англосаксонците да стават още по-зле, а славяните да са добре! Нека англосакса да изпада в дълбока криза и да отива в небитието, завинаги.
  • 5 Англосакс

    2 1 Отговор
    Да изберем Шоигу за премиер
  • 6 Вежди Ал Рашид

    3 1 Отговор
    Ако имат хубаво уиски съм готов да жертвам последните години от живота си за Кралицата.
  • 7 Дойче веле

    1 0 Отговор
    🤑🚾🌈🚮
  • 8 Майко мила

    6 0 Отговор
    Направо си примирам от кеф,колко е безмилостен хода на историята.Ако се съживят кинг Виктория с целия и двор,и Дизраели ще получат двоен инсулт на мига...Мъдра книга е Библията...И последните,ще станат първи! . Не че Риши ще води по различна външна политика от свойте предшественици.Той е чист продукт на тяхното образование и обучение.Но ме кефи това,че индиец по етнос,ще влезе на Даунинг стрййт.
    ..
  • 9 Перо

    6 1 Отговор
    Егати империята,щом се управлява от турци и индуси! Местните вече опростачена джендърия и либерастия ли са, та не стават за нищо! Може да е за по-добро от профанизираните!
  • 10 Карл Май

    4 0 Отговор
    Най- подходящ е Винету.
  • 11 Зевзека

    5 1 Отговор
    Нали ви казахме, че ще е Сунак. Това с Лизито бе подготовка на английското общество, да приемат по-лесно истината, а именно, че вече те са роби на бившите си роби. Ха ха. А като си помислите, че излязоха от ЕС да не били роби на Европа! Майтап. Сега Лондон се управлява от пакистанец, държавата ще се ръководи от индиец, вътрешната сигурност от индийка, но забележете, ние източноевропейците им бяхме виновни за всичко. Кръговрат на живота, нали?
  • 12 ЗЕЛЕНСКИ

    3 0 Отговор
    Предлагам Путин.
  • 13 Факти

    2 0 Отговор
    След време и нас ни чака това!!
Новини по държави: